Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Što je pričao prije leta

Što je Gagarin zadnje rekao prije leta u svemir?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od posljednjih stvari koju je Gagarin napravio prije nego li je ušao u povijest pionirskim letom u svemir, prije 50 godina, jest da je sa sobom ponio dovoljno kobasica za čitav put i povratak u Moskvu.

Rusija je povodom 50. obljetnice prvog čovjekovog leta u svemir, objavila transkripte razgovora između Juryja Gagarina i kontrole leta, kao i druge materijale vezane za njegov život, a sve to na punih 700 stranica.

Pročitajte i ovo Policija uhitila problematičnog muškarca Uhićena jedna osoba VIDEO Avion morao prisilno sletjeti zbog tučnjave Britanaca: "Skupina muškaraca pila i maltretirala putnice" Zaruke u avionu Nije to očekivala VIDEO Tijekom leta iz Beograda u jednom trenutku neočekivano se oglasio pilot: "Poštovani putnici govori vam vaš kapetan"

Gagarina se u Rusiji najviše pamti po uzviku 'Poyekhali!', u trenutku lansiranja njegove letjelice Vostoka u svemir. Prevedeno na hrvatski jezik, taj bi povik značio 'Krenimo!', ili 'Krenuli smo!', a od trenutka kad ga je Gagarin izrekao do danas, taj je izraz postao dio standardnog ruskog riječnika, prenosi AFP.

'Gad' snima sve

No, ruski internet prostor brzo se bacio na pregledavanje transkripata i pronalazak posljednjih riječi, koje je Gagarin izgovorio prije samog lansiranja. Tako je u šali netom prije lansiranja izjavio 'Glavno je da ima dovoljno kobasica, da idu uz mjesečinu'. Sergei Korolyov, iz kontrole leta, u jednom je trenutku shvatio da se baš sve što govore snima.

'Dovraga. Ova stvar snima sve, gad jedan', zaključio je, a uređaj je i to uredno snimio. Gagarin je veselo pjevušio tijekom priprema za lansiranje, a jednom kad se vinuo prema zvijezdama, ruske vlasti najviše je brinulo kako će reagirati na na prelazak u bestežinsko stanje i bojali su se da bi možda mogao izgubiti svijest. 'Osjećaj bestežinskog stanja je ugodan. Sve pliva', poručio je kontroli leta Gagarin, koji je u tom trenutku uživao u dotad najljepšem panoramskom pogledu kojeg je čovjek imao prilike vidjeti.

>> VIDEO: 108 minuta koje su promijenile svijet

>> Otkrivena dugo čuvana tajna: Gagarin poginuo zbog atmosferske sonde

>> Rusi su lagali o Gagarinovom letu u svemir

Let je trajao 108 minuta, no jedinstvene uspomene koje je ruski kozmonaut donio s nebesa sa sobom na Zemlju, traju i dalje. UN će povodom 50. obljetnice prvog čovjekovog leta u svemir i Gagarinu u čast, današnji dan proglasiti Međunarodnim danom prvog čovjekovog leta u svemir.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene