Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor oko savjetnika

Pahor brani imenovanje Rupela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel počeo je raditi kao savjetnik za vanjsku politiku u uredu novog premijera Boruta Pahora, javili su slovenski mediji.

U razgovoru za Slovenski radio Pahor je ponovio kako mu nije žao zbog te odluke iako je ona izazvala glasne kritike javnosti i čuđenje njegovih koalicijskih partnera u Vladi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Doris Pack: Ne razumijem u čemu je problem s hrvatskim ZERP-om Slika nije dostupna Rupel: 'Nije pošteno da Slovenija o Piranu pregovara s Hrvatskom'

'Nisam bio izabran za premijera da bih bio popularan', rekao je Pahor, dodajući da imenovanjem Rupela nije prekršio obećanje dano u predizbornoj utrci, kako mu se zamjera, nego ispunio obećanje o snošljivosti i otvorenosti prema oporbenim strankama koje bi u nacionalnim pitanjima zajedno s vladajućima trebale djelovati kao jedan tim.

S Rupelovim imenovanjem nemam problema jer ono dokazuje političku širinu i otklon od prakse isključivanja dijela politike i javnosti, što se znalo događati u 'tranzicijskom razdoblju' nakon smjene vlasti, rekao je Pahor.

Pahorov ured u ponedjeljak nije želio priopćiti na kakvim će poslovima Rupel raditi, a i Rupel ima naputak da ne komunicira previše s medijima. On će u novoj Vladi biti savjetnik za vanjsku politiku i neće se miješati u poslove Ministarstva vanjskih poslova ili predsjednika Republike, a bit će plaćen po Zakonu o državnim činovnicima, što znači da će vjerojatno imati manju plaću od dosadašnje.

Izvori bliski Vladi za Rupela zadnjih dana manje rabe izraze kao što su 'posebni premijerov izaslanik' i 'leteći ambasador' te tumače da će Rupel davati 'drugo mišljenje' Pahoru (poput drugog liječničkog mišljenja), ali i korisne političke savjete s obzirom na veliko iskustvo - budući da je bio ministar oko 13 godina u više vlada i pod više premijera.

Pahor je za Slovenski radio istaknuo da će sve odluke vezane i uz vanjsku politiku donositi sasvim samostalno, ali će uvažavati i druge prijedloge.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene