Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rudd ratificirao Protokol iz Kyota

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik Laburističke stranke Kevin Rudd prisegnuo je za novog autralskog premijera. Neposredno nakon polaganja prisege ratificirao je Protokol iz Kyota o zaštiti klime.

'To je prvi službeni čin moje vlade koji naglašava njezinu odlučnost da se uhvati u koštac s problemom klimatskih promjena', rekao je Rudd čija je Laburistička stranka pobijedila na izborima 24. studenoga. 

Pročitajte i ovo Sir Jeffrey Donaldson Sustigla ga prošlost Političar i vitez podnio ostavku: Optužen je za seksualni prijestup Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano"

Njegov je konzervativni prethodnik John Howard odbijao Protokol iz Kyota.

Nakon što je Australija ratificirala protokol, Sjedinjene Američke Države jedina su preostala industrijska zemlja na svijetu koja još odbija protokol o redukciji stakleničkih plinova.
Australija će u roku od 90 dana postati službenom članicom Protokola iz Kyota kojim su se industrijske zemlje obvezale smanjiti emisiju najvažnijih stakleničkih plinova do 2012. za najmanje pet posto u odnosu na 1990.

Rudd je najavio kako će Australija vjerojatno pokušati 'izbjeći' rok iz Protokola po kojemu se potpisnice obvezuju da će emisije stakleničkih plinova smanjiti do 2012.

'Prema sadašnjem stanju vjerojatno ćemo uspjeti (smanjiti emisije do 2012.) ili ćemo prebaciti naš cilj za jedan postotak', izjavio je Rudd, dodavši da će Australija snositi kazne ako 'probije' rok do 2012. jer bi to, kaže, značilo i veće cijene energenata. 

'Kada se ultimativno bavite klimatskim promjenama, to će, primjerice, utjecati na cijene energije', ocijenio je.

Rudd je istaknuo kako želi da proces ratifikacije Protokola u
parlamentu započne već idući tjedan, kada će predvoditi australsko izaslanstvo na UN-ovu summitu na Baliju posvećenom klimatskim promjenama, gdje će početi pregovori oko novih rokova.

'Nadamo se da ćemo to učiniti vrlo brzo, idealno bi bilo idući tjedan', izjavio je Rudd za australski radio.

Obećao je da će klimatske promjene biti prvi prioritet njegove vlade, te da će to pitanje biti raspravljeno na prvoj sjednici laburističke vlade u Brisbaneu krajem idućeg tjedna.

Rudd, 50-godišnji čelnik Laburističke stranke koja je pobijedila na nedavnim parlamentarnim izborima i nakon 11 godina s vlasti maknula vladu desnog centra, obećao je novu generaciju upravljanja Australijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene