Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Romney pobjedio na predizborima u Wyomingu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney pobijedio je u subotu na republikanskim predizborima u američkoj saveznoj državi Wyoming, prema preliminarnim rezultatima dvije trećine biračkih skupova.

Prema rezultatima sa 66 posto skupova republikanskih birača u Wyomingu, državi na srednjem zapadu koja bira samo 12 delegata za Nacionalnu republikansku konvenciju, Romney je osvojio čak 75 posto glasova ili šest delegata, a bivši senator Fred Thompson i kongresnik Duncan Hunter po 12 posto glasova, odnosno po jednog delegata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Clinton: Glasovanje za kandidata druge rase nije dovoljno Slika nije dostupna Uoči 'Super utorka' Clinton i Obama izjednačeni, McCain u znatnom vodstvu

Republikanska stranka u Wyomingu ove je godine pomaknula održavanje predizbora mjesec dana ranije, između razglašenih predizbora u Iowi i New Hampshireu, kako bi privukla pozornost kandidata na tu saveznu državu, no u tome baš nije imala uspjeha.

Iako deseti po veličini teritorija, pretežito planinski Wyoming je
najslabije naseljena država u SAD-u sa samo 515.000 stanovnika (2006.), pa su kandidati svoje kampanje uglavnom 'odradili' posredstvom pošte i nitko od njih u posljedna četiri tjedna nije posjetio tu državu. Posljednji je to učinio Hunter 4. prosinca.

Umjesto u Wyomingu, svi kandidati danas vode kampanju u New Hampshireu, gdje se u utorak održavaju izbori za predsjedničke nominacije republikanaca i demokrata.

Republikanski nacionalni odbor kaznio je Wyoming zbog iskakanja s datumom predizbora, prepoloviši njegovih 28 delegata koliko je trebao dati za nacionalnu konvenciju. Osim 12 delegata koji se biraju, još dva će izabrati državna republikanska konvencija.

Pravila RNC-a nalažu kažnjavanje saveznih država koje su izbore za stranačke predsjedničke nominacije pomaknule prije 5. veljače, pa su tako osim Wyominga, kažnjeni i Florida, Michigan, New Hampshire i Južna Karolina.

Iowa, koja je prva održala predizbore 3. siječnja i Nevada, koja će to učiniti 19. siječnja, neće biti kažnjene jer, tehnički, njihovi rezultati nisu obvezujući za izbor delegata za Nacionalnu
republikansku konvenciju.

Na republikanskim predizborima u Iowi pobijedio je bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee, Romney je osvojio drugo, a Thompson treće mjesto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene