Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U prvom većem intervjuu otkako je njegova supruga izgubila utrku za predsjedničku nominaciju, bivši američki predsjednik Bill Clinton ocijenio je predsjedničkog kandidata Demokratske stranke Baracka Obamu 'pametnim', ali i upozorio Amerikance da glasovanje za kandidata druge rase nije dovoljno, objavio je The Washington Post.


Clinton je 45-minutni intervju dao u Kigaliju u Ruandi gdje obilazi neke od zdravstvenih i poljoprivrednih projekata koje podupire njegova zaklada. 

Vezani članci Gužva KVIZ: Znate li koje od ovih država imaju više stanovnika? Neke bi vas mogle iznenaditi! Slika nije dostupna Obama smanjio prednost Hillary Clinton

Odbio je komentirati kritike nekih svojih poteza i komentara, osobito onih o Obaminoj rasnoj prednosti kod crnih glasača na jugu SAD-a, tijekom kampanje svoje supruge Hillary za predsjedničku nominaciju, što joj je po nekima naštetilo, piše list.

Obama će na konvenciji Demokratske stranke ovaj mjesec postati prvi afroamerički predsjednički kandidat jedne velike američke stranke. Kampanju je utemeljio na ideji "jedne Amerike" koja povezuje sve etničke, socijalne i vjerske skupine.

Hillary Clinton odbacila je Obamine idealističke teme kao šuplju retoriku.

Bivši predsjednik ponovno je za Post dotaknuo rasno pitanje, upozorivši demokrate da ne mogu izgraditi "jednu Ameriku jeftino".

Kazao je da se ljudi ne bi smjeli zadovoljiti time da si govore: "Glasovao sam za kandidata druge rase; nemam obveza učiniti nešto u svojoj zajednici ili u svijetu.' Drugim riječima, ako Obama pobijedi... imat ćemo i dalje mnogo problema. Moramo zapeti ovdje. Moramo se pokazati."