Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nuklearno pitanje

Rok istječe za tjedan dana: Hoće li Iran nastaviti pregovore sa Zapadom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran i šest velikih sila još nisu razmatrali mogućnost produžetka pregovora o nuklearnom pitanju, unatoč činjenici da rok za postizanje dogovora istječe za tjedan dana, rekao je viši američki dužnosnik u ponedjeljak navečer.

Visoki dužnosnici iz Irana i šest velikih sila (SAD-a, Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine) okupili su se ovoga tjedna u Beču u zadnjem krugu pregovora kako bi prije 24. studenoga postigli sporazum kojim bi se prekinule sankcije, a Teheran prekinuo svoj nuklearni program.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

"I dalje ostvarujemo napredak u pregovorima, ali još nismo zatvorili sva pitanja i još ne znamo hoćemo li uopće u tome uspjeti", rekao je novinarima dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan. "O mogućnosti produžetka pregovora još nismo razgovarali", dodao je.

Netanyahu upozorava na nuklearnu prijetnju Irana

Unatoč tome što pregovori traju gotovo godinu dana, iranski i zapadni dužnosnici rekli su da pregovori vjerojatno neće završiti u roku pa je njihov produžetak najvjerojatniji scenarij.

Rekli su da se tijekom sljedećeg tjedna može izraditi nacrt budućega sporazuma, ali će se pojedinosti morati razrađivati još mjesecima. Moguć je i novi privremeni sporazum.

Visoki američki dužnosnik opovrgnuo je izvještaje u medijima u kojima je rečeno da su SAD na nedavnom sastanku u Omanu Iranu dale prijedlog sadržan na osam stranica. "Iranci nisu otamo otišli s komadom papira", rekao je.

Drugi zapadni diplomat rekao je da "pregovori gotovo uopće ne napreduju" te da se "Iranci ne pomiču s mjesta". Iran opovrgava optužbe zapadnih dužnosnika da pokušava, odnosno da je pokušao, steći nuklearno oružje te odbija prekinuti proces obogaćivanja urana, za koji tvrdi da ga koristi isključivo u mirnodopske svrhe.

Sankcije SAD-a, EU-a i UN-a smanjile su prihode Irana od nafte i povećali inflaciju i nezaposlenost. Neki diplomati kažu da je produžavanje pregovora, koji su trebali završiti u srpnju, moguće, dok je iranski dužnosnik rekao da bi mogli trajati do ožujka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene