Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Tužan dan za zemlju"

Rođena Ukrajinka izabrana za Miss Japana, društvene mreže gore: "Očito je kriterij postao politički"

Miss Japana Caroline Shiino
Miss Japana Caroline Shiino Foto: www.missnippon.jp
Na izboru za Miss Japana ove je godine titulu odnijela djevojka rođena u Ukrajini. Suci su jednoglasno podržali njezinu pobjedu, no mnogima se ne sviđa što će Japan na svjetskom izboru predstavljati Japanka koja, tvrde, to nije.

''Postojale su rasne prepreke i bilo je vrlo izazovno biti prihvaćena'', riječi su kojima se Carolina Shiino sa suzama u očima obratila publici nakon što je u ponedjeljak izabrana za Miss Japana.

Ova 26-godišnja djevojka rođena je u Ukrajini. Kada je imala pet godina s roditeljima se preselila u grad Nagoyu gdje je i odrasla. Prva je naturalizirana japanska državljanka koja je osvojila titulu, no njezin je izbor izazvao brojne polemike o tome – što zapravo znači biti Japancem ili Japankom.

Pročitajte i ovo Severina Sporna presuda Objavljena odluka: Sud objasnio zašto je Severinin sin vraćen ocu

Znak modernog vremena

Dio javnosti i medija pobjedu Caroline Shiino nazvao je "znakom vremena“. Drugi dio ističe kako novoproglašena miss ne izgleda kako bi Miss Japana trebala izgledati. Njezin izbor još je jedan od kontroverznih izbora u toj zemlji. Još 2015. godine Arianam Miyamoto postala je prva Miss Japana mješane rase. Njezin je izbor tada potaknuo polemike i rasprave može li osoba čija je majka Japanka, a otac Afroamerikanac predstavljati Japan na svjetskom izboru.

Društvene mreže u Japanu i gore od komentara koji naglašavaju da Carolina Shiino nije dijete roditelja koji su japanski državljani.

Pročitajte i ovo USKOK, ilustracija Policija na nogama Velika akcija USKOK-a! Uhićenja u više gradova zbog organiziranog kriminaliteta

''Da je napola Japanka, tu ne bi bilo problema. Ali ona je etnički nula posto Japanka i nije ovdje niti rođena'', neki su od komentara. Drugi poručuju da se šalje ''pogrešna poruka'' drugim djevojkama.

Kriterij je polički?

Pojavile su se i sumnje da je izbor Caroline Shiino – politička odluka.

"Da je rođena u Rusiji, ne bi pobijedila. Nema šanse. Očito je kriterij postao politička odluka. Ovo je tužan dan za Japan", poručuje jedan od brojnih komentatora na Twitteru.

Pročitajte i ovo Ilustracija koronavirus.hr Ugašena stranica koju smo tijekom pandemije svakodnevno posjećivali

Organizator izbora za Miss Japana Ai Wada za BBC je izjavio da su Carolinu Shiino suci izabrali i bili pritom ''sigurni u odluku''.

Sama novoizabrana missica na svojem je Instagramu prošle godine objavila da je dobila japansko državljanstvo, te poručila da iako ne izgleda kao Japanka, njezin je um postao japanski jer u toj zemlji živi više od 20 godina. Primajući krunu rekla je kako je postati miss bio njezin san.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene