Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arheološka tajna

Riješena tajna slomljenih grčkih idola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici sa sveučilišta Cambridge riješili su arheološku tajnu staru nekoliko tisuća godina. Znanstvenici tvrde da su ostaci idola s grčkog otoka Kerosa namjerno razbijeni te zakopani bogovima u čast.

Keros je, navodno, bio odredište duhovnih ceremonija na kojima su ljudi davali svoju imovinu kao žrtvu bogovima. Ostaci mramornih idola su nespojivi, svaki komadić pripada jednom idolu. Pretpostavlja se da su to većinom skulpture žena, koje su simbolizirale plodnost, bogatstvo i uspjeh. Keros je oduvijek nenaseljen otok u grčkim Cikladima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mještani ljutiti Kako je mali hrvatski otok postao skladište starih automobila: "Apeliram na odgovorne..." Aleksandar Ljubljanović i Tin Kovačić Velike štete Otok se bori s posljedicama razorne oluje: "Najveći izazov ovdje su dotrajali, stari krovovi"

'Ovo otkriće je revolucionarno, napokon znamo zašto su idoli namjerno razbijeni', rekao je za Guardian prof. Colin Renfrew , vođa posljednjih nekoliko istraživanja vezanih uz figurice s Kerosa. Napomenuo je da je ovo otkriće jedno od najbitnijih ikada na području arheologije ta da ćemo daljnjim istraživanjem tog prostora otkriti novu kulturu o kojoj za sada nemamo nikakvih saznanja.

Idoli su prvi put otkriveni 1963. te od tada zbunjuju stručnjake. Znanstvenici napominju da mnoga pitanja, vezana uz mistični otok Keros i njegovu kulturu, još uvijek ostaju neodgovorena. (VLM Agencija)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene