Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici sa sveučilišta Cambridge riješili su arheološku tajnu staru nekoliko tisuća godina. Znanstvenici tvrde da su ostaci idola s grčkog otoka Kerosa namjerno razbijeni te zakopani bogovima u čast.


Keros je, navodno, bio odredište duhovnih ceremonija na kojima su ljudi davali svoju imovinu kao žrtvu bogovima. Ostaci mramornih idola su nespojivi, svaki komadić pripada jednom idolu. Pretpostavlja se da su to većinom skulpture žena, koje su simbolizirale plodnost, bogatstvo i uspjeh. Keros je oduvijek nenaseljen otok u grčkim Cikladima.

'Ovo otkriće je revolucionarno, napokon znamo zašto su idoli namjerno razbijeni', rekao je za Guardian prof. Colin Renfrew , vođa posljednjih nekoliko istraživanja vezanih uz figurice s Kerosa. Napomenuo je da je ovo otkriće jedno od najbitnijih ikada na području arheologije ta da ćemo daljnjim istraživanjem tog prostora otkriti novu kulturu o kojoj za sada nemamo nikakvih saznanja.

Idoli su prvi put otkriveni 1963. te od tada zbunjuju stručnjake. Znanstvenici napominju da mnoga pitanja, vezana uz mistični otok Keros i njegovu kulturu, još uvijek ostaju neodgovorena. (VLM Agencija)