Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon mjeseci istraživanja znanstvenici su napokon otkrili zbog čega nastaju ogromne rupe u zemlji u sibirskoj regiji Jamal.


Nakon brojnih teorija - od toga da su rupe u Sibiru stvorili izvanzemaljci do toga da su nastale zbog pada meteora na Zemlju, odgovor je u stvari jednostavan - za kratere su odgovorne erupcije plina.

Najveći krater dubok je čak 60 metara, što je znatno više nego su znanstvenici pretpostavljali.

Vezani članci Rupe u zemlji od potresa - 2 U Mečenčanima bi uskoro moglo biti više rupa nego stanovnika, razmišlja se i o evakuaciji: "Tlo je počelo tonuti, kuće se odvajaju" Stanovnik Mečenčana o rupama Mečenčani u strahu od rupa koje su se otvorile u tlu, ima ih više od 10: "U svakom trenutku nečija kuća može propasti! Kako ćemo to izdržati, ne znam..."

 

Najnovija istraživačka ekspedicija pokazala je da su krateri prethodno bili humci s ledenom unutarnjom jezgrom, kakve se često mogu naći na arktičkom području, tzv. permafrost.

Dugogodišnje zagrijavanje tla uzrokovalo je topljenje leda, ostavljajući prazan prostor unutar šupljine koja se s vremenom napunila prirodnim zemnim plinovima (pretežno metanom) koji su izazvali erupciju. Slično otvaranju šampanjca, kažu stručnjaci.

VIDEO Jesu li klimatske promjene odgovorne za misteriozne kratere?

Kako se krateri brzo pune vodom, moraju biti brzi da bi ih proučili. No, s druge strane, pretpostavljaju da će se javiti još takvih kratera, ali navode da sada znaju da nema razloga za brigu usprkos tome što djeluju zastrašujuće, piše Daily Mail prenoseći Siberian Times.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook