Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za plodno tlo

Revolucionarni projekt: Znanstvenici stvorili kišu u pustinji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici iz Abu Dhabija tvrde da su uspjeli stvoriti umjetnu oluju iz vedra neba u pustinji.

U višegodišnjim pokušajima da od pustinje naprave plodno i profitabilnije tlo arapski znanstvenici su došli korak bliže. Riječ je o tajnom projektu iza kojeg stoji predsjednik Ujedinjenih arapskih emirata šeik Khalifa bin Zayes Al Nahyan. Projekt naziva 'Weathertec' stajao je vrtoglavih 11 milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stopili građevinu s okolišem Stadion za 40.000 gledatelja grade u stijeni! Slika nije dostupna Uloga Al Qaide? Osama bin Laden ostao bez riječi

Riječ je o utiliziranim ionizatorima koji generiraju polja negativno nabijenih čestica koji se oblikuju u formaciju oblaka. Projektom također upravlja švicarska tvrtka Metro Systems International i njen osnivač Helmut Fluhrer jako je zadovoljan cijelim ishodom. 'Otkad smo započeli cijeli projekt u lipnju 2010. godine uzrokovali smo 50-ak umjetnih kišnih oluja iz vedra neba usred ljeta', kazao je za Telegraph. Znanstvenici su uspjeli, osim kiše reproducirati tuču, vjetar pa čak i munje.

Bivši ravnatelj tehnološkog instituta Max Planck profesor Hartmut Grassl naglašava kako bi se moglo raditi o prekretnici cijelog čovječanstva.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene