Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Frontex

Dnevnik Nove TV na graničnom prijelazu kroz koji godišnje prođe 2.400.000 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljska je jedna od najuspješnijih zemalja članica Europske unije. Korištenje europskih fondova za obnovu i jačanje infrastrukture i gospodarstva jedan je od najvažnijih razloga zašto je Poljska izbjegla recesiju koja je pogodila ostatak Europe.

Poljska je i domaćin Frontexa - to je Agencija za suradnju u nadzoru vanjskih granica Europske unije koja prva sjedište dobila u jednoj od novih zemalja članica. Prekogranično krijumčarenje. Pronalazak zabranjene robe svakodnevica je na granici Poljske s Bjelorusijom. Carinici na graničnom prijelazu Kužnica Bijalstocka svjedoče o maštovitosti krijumčara. Dvostruko dno prostora za teret u kamionu, ispušni lonci automobila, protupožarni aparati, taxi oznake pa čak i nogometne lopte samo su neka od mjesta u kojima su pronašli neprijavljenu robu. Najčešće cigarete.

Pročitajte i ovo Ilustracija Grupa Granica Potresne priče ljudi iz sive zone: Morala je roditi sama u šumi, dijete je umotala u svoju majicu Wagnerovi plaćenici "Situacija postaje opasnija" Opasno upozorenje poljskog premijera: "Borci skupine Wagner mogli bi kao migranti pokušati ući u EU"

'Na ovom graničnom prijelazu svake godine obradimo oko 2 milijuna i 400 tisuća ljudi', rekao je bojnik Zygmunt Karp iz poljske granične službe. U pronalasku ilegalne robe i imigranata u tolikom mnoštvu pomažu im psi, deseci nadzornih kamera, a koriste se i najsuvremenijim sredstvima poput senzora koji mogu detektirati otkucaje srca.

>> Dva nova policijska plovila za nadzor pomorske granice

Tolike mjere sigurnosti potrebne su kako bi se zadovoljili strogi standardi čuvanja vanjskih granica Europske unije. '18 i pol hektara zauzima ovaj kompleks i u njemu radi više od 300 graničara i 175 carinika', rekao je Karp.

Golem kompleks otvoren je 2003. uoči poljskog ulaska u Europsku uniju. Cijena gradnje bila je oko 45 milijuna eura. Trećinu novca Poljska je osigurala iz pretpristupnih fondova Europske unije. U toj je zemlji i sjedište Fronteksa - agencije za suradnju u nadzoru vanjskih granica Europske unije.

'Ove godine Hrvatska će biti domaćin operaciji Fronteksa u drugoj polovici godine jer postaje članica Europske unije', rekla je Ewa Monvure iz službe za odnose s javnošću Frontexa.

Hrvatska s agencijom surađuje već pet godina. Njezin najvažniji zadatak je prikupljanje i razmjena obavještajnih podataka. Međutim, pomaže i u obuci službenika te na zahtjev pojedine zemlje šalje stručnjake koji pomažu u nadzoru granice. Agencija sama pokriva gotovo sve troškove operacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene