Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Letjelica jedna od tema

Hrvoje Krešić o summitu NATO-a u Bruxellesu: "Trebala bi to biti snažna poruka Putinu i odgovor na poruke iz Moskve"

Predsjednik SAD-a Joe Biden dolazi u Bruxelles na razgovore s europskim čelnicima o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić prati događanja u Bruxellesu.

O tome koje poruke će Biden, Europska unija i NATO u Bruxellesu poslati Putinu, Krešić navodi da se radi o poruci kako je Zapad itekako ujedinjen.

Pročitajte i ovo Antony Blinken Nije prvi put Zrakoplov američkog državnog tajnika prinudno sletio u Pariz: Na važan sastanak morao je automobilom Ilustracija Važna obljetnica Hrvatska je već 15 godina dio najmoćnijeg vojnog saveza, ali o njezinu članstvu odluku nisu donijeli hrvatski građani

"Biden dolazi najaviti nove sankcije protiv Rusije, prije svega - gospodarske, ali dolazi s drugim članicama NATO saveza dogovoriti jačanje vojne prisutnosti NATO saveza na istoku", rekao je Krešić i dodao da bi se mogao udvostručiti broj vojnika u zemljama članicama poput Mađarske, Rumunjske, Bugarske i Slovačke.

"Trebala bi to biti snažna poruka Putinu, odgovor na poruke koje stižu iz Moskve, poruka Ukrajini. Trebalo bi se usvojiti ponovno snažnu osudu onoga što se događa u Ukrajini", dodao je.

"SAD su i danas ponovile, državni tajnik Antony Blinken, da se radi o ratnim zločinima, a to možemo očekivati i sutra. Ali treba to biti i poruka članicama NATO saveza, neke su se počele 'migoljiti' kad je riječ o snazi i čvrstoći poruke koja se šalje Rusiji", kazao je Krešić navodeći kako se tu, prije svega, misli na Mađarsku i Njemačku.

Milanović će govoriti o padu letjelice

U Bruxelles stižu i predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. Očekuje se da će Hrvatska staviti na dnevni red pad sovjetske letjelice u Zagrebu.

"O tome će govoriti na NATO summitu predsjednik Milanović koji predstavlja Hrvatsku. Očekuje se da će govoriti i o prerazmještanju NATO snaga na istoku Europe te sigurnosnim promjenama, ali i o sigurnosnom izazovu koji predstavlja sve što se dogodilo oko letjelice", rekao je.

"Plenković će biti na redovnom sastanku Europskog vijeća na kojem će biti i Joe Biden. Plenković će staviti u prvi plan konstitutivnost naroda i, općenito, situaciju u BiH koja bi mogla biti tema i za sam NATO savez zbog mogućnosti da se i tamo pojača prisutnost NATO saveza kako bi se omogućilo BiH da sama razmišljala o vlastitoj budućnosti, pogotovo kad je riječ o međunarodnim udruženjima poput NATO saveza. Sjetimo se kakve su poruke stizale od ruskog veleposlanika u BiH", kazao je Krešić.

"Vidjet ćemo hoće li biti i neki mali bilateralni sastanak, za to je vjerojatnost mala, no Plenković i Milanović će biti u prilici razgovarati s Bidenom", zaključio je Krešić. 

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene