Završava razdoblje izrazito niskih kamatnih stopa, koje je trajalo gotovo pa cijelo proteklo desetljeće. Mislav Bago u prilogu za Dnevnik Nove TV donosi dobre i loše strane rasta kamatnih stopa.

Galerija Ilustracija Novac - 2 Novac - 3 +0 Novac - 4

Rast kamatnih stopa u Hrvatskoj slijedi, kako bi se zaustavila inflacija.  "Ne očekujem značajni porast kamatnih stopa, ali može se očekivati da bi i depozitne i aktivne kamatne stope mogle lagano u budućnosti rasti", rekao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke. "Mislim da imamo veće probleme s inflacijom nego što će proizaći iz samog uvođenja eura. Možda i zbog uvođenja eura udar ne bi trebao biti toliko jak".

Rast kamatnih stopa mora zaustaviti inflaciju. "Ukoliko preuzmemo euro kao valutu, možemo očekivati i pozitivne reperkusije oko toga. Moguće i da manji rast neće biti toliko izražajan onog trenutka kada budemo članica Eurozone." rekao je Hrvoje Japunčić, financijski stručnjak. 

"Sam ulazak u Eurozonu za nas znači da će negativni utjecaj bilo kakve krize biti manji, nego da nismo u Eurozoni", rekao je Vujčić.

Rastu i kamate na štednju

Nakon rasta kamata na kredite, rastu i kamate na štednju. Analitičari to smatraju dobrim. "Ključno je pitanje kako mobilizirati domaću štednju, odnosno okupiti je i usmjeriti prema investicijama koje stvaraju nova radna mjesta. To je ono što nam slijedi", rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Država će se zbog rasta kamata u budućnosti i skuplje zaduživati. "Povećanje kamatnih stopa utječe i na ukupan trošak koji moramo dati za kamatu, a onda se taj novac ne može utrošiti za investicije ili za troškove redovnog poslovanja", dodao je Japunčić.

Novac Europska komisija objavila nove prognoze za Hrvatsku, vrhunac inflacije očekuju u drugom kvartalu

Informer: Plaće - 3 Znate li koja je razlika između neto i bruto plaće, ali i od čega se plaća sve sastoji?

Kamatama se gasi inflacija, ali ima i brzih rješenja. "Banke mogu u kratkom roku obuzdati inflaciju tako da zaoštre svoju kreditnu politiku prema građanima i prema poduzetnicima, što u stvarnosti znači manje stambenih kredita", rekao je Novotny.

Hrvatska se tako kreće iz krize u krizu, iz recesije u recesiju. "Ja se više ne sjećam kada je bilo zadnje razdoblje bez krize", rekao je Vujčić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju