Ilustracija (Foto:AFP)
Ilustracija (Foto:AFP) Foto: Afp

Njemačkoj više nego ikada prije nedostaju stručnjaci. Zbog nedostatka kvalificirane radne snage njemačka privreda godišnje gubi oko 30 milijardi eura. Je li u Njemačkoj stvarno tako lako doći do posla?


Sve više njemačkih firmi ukazuje na veliki problem - posla ima, ali radnika nema. Trenutno u Njemačkoj nedostaje 440.000 visokokvalificiranih radnika.

Vezani članci Eksplozija u njemačkom Lidlu 01 Užas u njemačkom Lidlu: Zaposlenik otvorio paket koji je eksplodirao. Troje radnika je ozlijeđeno Korona u Njemačkoj Širi se velikom brzinom: U Njemačkoj sve više zaraženih britanskim sojem koronavirusa

U elektro-industriji fali 50.000 inženjera, u IT-sektoru oko 55.000 stručnjaka, a  u strojogradnji je raspisano oko 11.000 natječaja – odnosno 50% više nego godinu dana ranije.

Također,  60% njemačkih tvrtki ističe da im je najveći psolovni problem nedostatak kvalificirane radne snage, piše Deutsche Welle.

Svaka peta firma u potraži je za mladim talentima u drugim regijama, a pored toga intenziviraju suradnju  s obrazovnim ustanovama i rade na prekvalifikaciji vlastitih radnika.

Fleksibilne radne modele poput jobsharinga uvelo je 16 posto firmi,  a 13% firmi spremno je zaposliti i kandidate bez odgovarajućih kvalifikacija – ali s potencijalom daljnjeg razvoja.

Cilj njemačke vlade je puna zaposlenost – i to već 2025, piše DW.

Prema nekim prognozama, Njemačkoj bi 2030. moglo nedostajati preko 3 milijuna kvalificiranih radnika, a trenutno je slobodno više od milijun radnih mjesta,  no isto toliko je i dugoročno nezaposlenih.