Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže mlade talente

Njemačkoj nedostaje milijun radnika: Spremni su zaposliti i kandidate bez odgovarajućih kvalifikacija

Ilustracija (Foto:AFP)
Ilustracija (Foto:AFP) Foto: Afp
Njemačkoj više nego ikada prije nedostaju stručnjaci. Zbog nedostatka kvalificirane radne snage njemačka privreda godišnje gubi oko 30 milijardi eura. Je li u Njemačkoj stvarno tako lako doći do posla?

Sve više njemačkih firmi ukazuje na veliki problem - posla ima, ali radnika nema. Trenutno u Njemačkoj nedostaje 440.000 visokokvalificiranih radnika.

Pročitajte i ovo Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

U elektro-industriji fali 50.000 inženjera, u IT-sektoru oko 55.000 stručnjaka, a  u strojogradnji je raspisano oko 11.000 natječaja – odnosno 50% više nego godinu dana ranije.

Također,  60% njemačkih tvrtki ističe da im je najveći psolovni problem nedostatak kvalificirane radne snage, piše Deutsche Welle.

Svaka peta firma u potraži je za mladim talentima u drugim regijama, a pored toga intenziviraju suradnju  s obrazovnim ustanovama i rade na prekvalifikaciji vlastitih radnika.

Fleksibilne radne modele poput jobsharinga uvelo je 16 posto firmi,  a 13% firmi spremno je zaposliti i kandidate bez odgovarajućih kvalifikacija – ali s potencijalom daljnjeg razvoja.

Cilj njemačke vlade je puna zaposlenost – i to već 2025, piše DW.

Prema nekim prognozama, Njemačkoj bi 2030. moglo nedostajati preko 3 milijuna kvalificiranih radnika, a trenutno je slobodno više od milijun radnih mjesta,  no isto toliko je i dugoročno nezaposlenih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene