Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorili na islamski radikalizam

PORUKA IZ BiH 'Nasilje i teror nije naš put'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici najvećih bošnjačkih stranaka i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osudili su teror i nasilje koje se u ime muslimana zbiva diljem svijeta.

Čelnici najvećih bošnjačkih stranaka i Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini u petak su u Sarajevu usvojili zajedničku izjavu kojom su osudili teror i nasilje koje se u ime muslimana zbiva diljem svijeta, pozvavši istodobno Bošnjake u BiH i sva tijela vlasti na odlučno suprotstavljanje takvim pojavama.

Pročitajte i ovo Jablaničko jezero promijenilo boju Ekolozi ogorčeni Jezero u susjedstvu poprimilo jezivu boju, stručnjak upozorava: "Uskoro se može očekivati pomor riba" Slika nije dostupna nema dogovora Izetbegović najavio pritisak zbog izbornog zakona u BiH: "Moramo jasno formulirati granice"

Bošnjački politički i vjerski čelnici okupili su se kako bi zauzeli zajedničko stajalište o stanju u zemlji, uz ocjenu kako je ona opasno ugrožena jačanjem islamskog radikalizma i terorizma koji već godinama nalazi uporište u izoliranim zajednicama, predvođenim samozvanim tumačima islamske vjere.

Poglavar Islamske zajednice u BiH kaže da teroristi ne pripadaju muslimanima i islamu

Pritom su izrijekom spomenuli promicatelje tekfirske struje u islamu, koja gotovo sve države u kojima danas žive muslimani smatra nevjerničkima i zagovara povratak "izvornom islamu" te potiče na ubojstvo onih koji islamsku vjeru tumače drugačije od njih.

Zagovornici tekfira također drže kako bi se muslimani iz područja u kojima se prakticira "nevjernički islam" trebali preseliti tako gdje se on tumači "ispravno", poput teritorija kojega danas kotrolira teroristička organizacija Islamska država.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, koji je bio inicijator sastanka bošnjačkih političkih i vjerskih lidera, kazao je novinarima kako je cilj bio potvrditi opredijeljenost i ustrajavanje na putu dobra u vremenu punom nasilja. "Kao odgovorni ljudi bošnjačkog naroda želimo kazati da nasilje i teror nije naš put", rekao je Kvazović.

Podsjetio je kako je IZ u BiH još 2007. upozorila da se vjera u toj zemlji mora institucionalno tumačiti sukladno tradiciji predaka današnjih muslimana koji u njoj žive.

Izetbegović: Ideologija tekfira našla plodno tlo u BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović konstatirao je pak kako BiH nije zaobišlo radikalno tumačenje islama pa je i sama bila izložena terorizmu koji je iz njega proistekao.

"Devijantna ideologija tekfira našla je na žalost plodno tlo u BiH", kazao je Izetbegović dodavši da u BiH nisu pravodobno prepoznate opasnosti koje to nosi.

Izetbegović je podsjetio kako su samozvani tumači islama, suprotstavljeni Islamskoj zajednici u BiH, prouzročili širenje ekstremizma koje je protivno biću i naravi vjere muslimana koji žive u BiH.
"Inkluzivni islam u BiH štitio je duh i šarolikost BiH", kazao je Izetbegović podsjećajući kako je ta zemlja dom i drugim velikim monoteističkim religijama.

Muftija Aziz Hasanović : 'Hrvatski model uređenje odnosa s Islamskom zajednicom trebao bi biti model zemljama diljem svijeta'

Izetbegović je upozorio kako je opasnost toliko narasla da je sada potrebno ponovo braniti muslimane u BiH od narasle opasnosti. "Morat ćemo ponovo braniti našu vjeru, kulturu i sustav vrijednosti", kazao je bošnjački član Predsjedništva BiH pojašnjavajući kako će se to činiti institucionalno, moralno i politički, ali i represijom koja će biti "kirurški precizna i selektivna kako ne bi potaknula novi val radikalizma". Ovaj problem, kako je dodao, neće biti lako riješiti i za to će trebati puno vremena.

Najoštrija osuda svakog ekstremizma

U izjavi bošnjačkih političkih i vjerskih lidera o nasilnom ekstremizmu, usvojenoj na sastanku u Sarajevu, najoštrije je osuđen svaki oblik terorizma bilo gdje u svijetu uz potvrdu odlučnosti za suprostavljanje ekstremizmu i radikalizmu. Od svih tijela vlasti u BiH traži se beskomspomisno suprostavljanje svakom obliku radikalizma i terorizma, kao i od svih nositelja vjerskog autoriteta u zemlji.

Od vlasti muslimanskih zemalja zatraženo je da poštuju tradiciju muslimana koji žive u BiH, a od teoloških krugova iz tih zemalja poštivanje njihove samosvijesti i identiteta.
Od zemalja EU očekuje se suprostavljanje islamofobiji i diskriminaciji muslimana, a cijeloj međunarodnoj zajednici upućen je poziv da se uz borbu protiv terorizma suprotstave širenju siromaštva kao pogodnog tla za širenje ekstremizma. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene