Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVJETSKE BURZE REAGIRALE

INVESTITORI U STRAHU OD POLITIČKOG KAOSA U ITALIJI Euro se srozao na najnižu razinu u zadnjih 20 mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog ishoda referenduma u Italiji i najave ostavke premijera Mattea Renzija, ekspresno su reagirala svjetska financijska tržišta, a europska je valuta na najnižim razinama od ožujka 2015. godine.

U odnosu na američki dolar euro je pao na najnižu razinu u zadnjih 20 mjeseci zbog odluke talijanskog premijera Mattea Renzija da će podnijeti ostavku jer se protiv njegovih ustavnih promjena izjasnila većina Talijana koji su izašli na referendum. Njegova ostavka dovest će, smatraju analitičari, do produbljivanja političke nestabilnosti u trećem najvećem gospodarstvu eurozone koje je ionako opterećeno javnim dugom i moglo bi dodatno uzdrmati bankarski sektor koji će biti još teže sanirati u okolnostima političke nestabilnosti.

U ponedjeljak ujutro jedan euro vrijedio je samo 1,0507 američkih dolara. S druge strane, indeks dolara, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je jutros 0,7 posto, na 101,49 bodova, pa je ponovno krenuo prema 102 boda, najvišoj razini od 2003. godine, koju je dosegnuo prije desetak dana.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7:00 sati bio u minusu 0,9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Šangaju pale između 0,2 i 1,3 posto.

Analitičari kažu kako su investitori oprezni, ali ipak ne i u panici, premda već sada mnogi zaključuju kako Italiji slijede novi izbori nakon kojih bi vlast u toj zemlji mogla preuzeti oporba predvođena strankama i pokretima koji su najavili da žele izlazak iz EU-a ili bar iz eurozone.

"Na početku tjedna na tržištima obično vlada veće nervoza, no ipak nije došlo do većeg pada dionica. Ili su burze postale imune na političke nestabilnosti ili smatraju kako će situacija u Italiji ipak raspetljavati duži period - čak i ako predsjednik, odnosno novi mandatar ne uspije formirati vladu, ima 70 dana da to pokuša, i to u ovoj fazi sada izgleda još prilično daleko", pojasnila je Kathleen Brooks, direktorica istraživanja u City Index Directu, a prenosi BBC.
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ipak nije pala vlada Giuseppe Conte preživio i drugo glasovanje, ali uz velike posljedice - Sada vodi manjinsku vladu Slika nije dostupna Bivši talijanski premijer Nakon teškog izbornog poraza Matteo Renzi dao ostavku

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene