Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je u Bijeloj kući primio glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, a glavne teme njihovog razgovora bile su aktualna kriza u Sudanu, globalna gospodarska kriza, klimatske promjene i stanje u Afganistanu.


Obama je nakon sastanka kazao novinarima kako je ključno da se uputi 'snažna, jedinstvena, međunarodna poruka' o neprihvatljivosti protjerivanja humanitarnih organizacija iz Sudana, koje pružaju izravnu pomoć milijunima prognanika, dodajući kako se time potencijalno stvara još veća humanitarna kriza od sadašnje.

Vezani članci Ilustracija Mjesečno za energiju izdvajaju kao ranije u cijeloj godini: "Ako nešto ne poduzmemo, prijeti nam zima deindustrijalizacije" Ilustracija Približava se najveselije doba godine, no moglo bi biti prilično sumorno: ''Čak i oni rastrošniji stežu remen''

'Sjedinjene Države žele raditi najaktivnije što mogu kako bi nastojale riješiti hitnu humanitarnu krizu i počele nas stavljati na put dugoročnog mira i sigurnosti u Sudanu', rekao je Obama

'Sjedinjene Države žele raditi najaktivnije što mogu kako bi nastojale riješiti hitnu humanitarnu krizu i počele nas stavljati na put dugoročnog mira i sigurnosti u Sudanu', rekao je Obama, prema transkriptu koj je objavila Bijela kuća. Također je istaknuo da je s Ban Ki-moonom razgovarao o klimatskim promjenama, Afganistanu i globalnoj gospodarskoj krizi.

2009. prijelomna godina

Dok je UN bio izložen kritikama Busheve republikanske administracije, Obama je kazao kako misli da 'UN može biti izuzetno konstruktivan, važan partner u naporima za postizanje mira i stabilnosti u svijetu'. Ban Ki-moon je ocijenio kako je 'vrlo dobar znak' za UN da se sastanak događa samo 50 dana od stupanja na dužnost Obamine administracije, te najavio suradnju UN-SAD na rješavanju brojnih globalnih izazova.

'Mislim da je 2009. prijelomna godina, puna kriza na mnogim područjima, za UN, za SAD i međunarodnu zajednicu u cjelini', rekao je Ban nakon sastanka, dodajući kako je nužna 'uska suradnja na rješavanju tih pitanja'. Glavni tajnik UN-a, kazao je kako s 'najdubljim poštovanjem' prati ono što Obama poduzima na rješavanju međunarodne gospodarske krize, ocjenivši da novi američki predsjednik pokazuje 'sjajno vodstvo, veliku dinamičnost i vizionarstvo'.

UN se oslanja na suradnju sa SAD-om

Pozdravio je veliki paket gospodarskih poticaja koji je uveo Obama i naglasio kako čelnici razvijenih zemalja i novih tržišta na travanjskom summitu skupine G-20 u Londonu, ne smiju izgubiti iz vida 'izazove i obećanja stotinama milijuna ljudi u zemljama u razvoju, pogođenim sadašnjom krizom'. Borbu protiv klimatskih promjena, Ban Ki moon je nazvao 'pitanjem naše ere', ističući kako cijeli svijet sada očekuje da Barack Obama preuzme vodeću ulogu na tom planu.

Ban je naglasio da će se UN oslanjati na usku suradnju s SAD-om u rješavanju pitanja vezanih uz Afganistan, Pakistan, Sudan, Irak, neširenje nuklearnog oružja i Sjevernu Koreju. Glavni tajnik UN-a u srijedu će se u Washingtonu sastati s senatorom Johnom Kerryem, novim predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Senata i drugim najvišim američkim dužnosnicima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju