Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat na Bliskom istoku

VIDEO/FOTO Izrael uhitio Hamasove operativce, u napadima na Gazu ubijeno 1500 djece: "Bebe su spavale u svojim kućama, a onda je došao udar"

Aktualno Galerija Napadi na Gazu - 1 Napadi na Gazu - 1 Foto: Afp Napadi na Gazu Napadi na Gazu Foto: Afp Napadi na Gazu - 2 Napadi na Gazu - 2 Foto: Afp Zamotana tijela žrtava koje su poginule u noćnoj eksploziji u bolnici Ahli Arab u središnjoj Gazi Zamotana tijela žrtava koje su poginule u noćnoj eksploziji u bolnici Ahli Arab u središnjoj Gazi Foto: Afp +7 Izraelski napadi na Gazu - 7 Galerija 1/12 >>
Nakon što je Hamas pokrenuo krvavi napad na izraelski teritorij 7. listopada, Izrael je rekao da nameće potpunu blokadu pojasu Gaze u kojem živi do 2,3 milijuna ljudi, zbog čega oni ostaju bez struje, hrane i goriva. Prijeti i eskalacija sukoba s Hezbolahom.

  • Ubijen šef sigurnosnih snaga Hamasa 

  • 600 djece zarobljeno ispod ruševina u Gazi 

  • Iran: Ovo je kraj Izraela 

  • I dalje traje razmjena tvrdnji i protuoptužbi o tome tko je odgovoran za eksploziju u bolnici u Gazi

  • Izrael napao libanonska sela

  • Egipat otvara granicu za 20 kamiona humanitarne pomoći

  • Sastaju se ministri EU-a, raspravljat će o stanju na Bliskom istoku i sigurnosti u Uniji

Tijek događaja pratite u nastavku:

15:20 "Humanitarna situacija u Gazi je stvarno katastrofalna. Obitelji s djecom piju morsku vodu i vodu iz nehigijenskih bunara, što tamošnje stanovništvo dovodi u opasnost od bolesti koje se prenose vodom, dehidracije i na kraju smrti djece", rekao je časnik za Bliski istok i Afriku Saleem Oweis.

U petak kreće pomoć u Gazu?

14:55 SAD je rekao da bi prva skupina od 20 kamiona s humanitarnom pomoći mogla prijeći u Gazu iz Egipta sutra, nakon popravka ceste, piše BBC.

Abeer Etefa iz World Food programa u Kairu kaže da je situacija u Gazi strašna. Od 23 pekare s kojima je Svjetski program za hranu surađivao, samo četiri rade, a trgovinama ponestaje hrane.

UN-ov šef humanitarne službe Martin Griffiths kaže da će biti potrebno oko 100 kamiona dnevno. Egipat je pristao ponovno otvoriti svoj granični prijelaz s Gazom kako bi omogućio isporuke, iako pripreme za to traju dosta vremena.

14:20 Izraelske snage sigurnosti uhitile su 63 navodna teroristička operativca Hamasa u vojnim operacijama u kojima je više od 80 ljudi bilo zatočeno na okupiranoj Zapadnoj obali tijekom noći, izvijestio je IDF u priopćenju. Dodaju kako nastavljaju djelovati u izbjegličkom kampu Nur Shams, gdje je uhićeno pet osoba.

14:00 Izraelska vojska nastavlja sa snažnim zračnim udarima na pojas Gaze. Objavila je da su u posljednja 24 sata pogođene stotine ciljeva te da je gađana Hamasova infrastruktura.

"Bebe su spavale u svojim kućama. Petero djece i četiri žene. Nije bilo muškaraca. Spavali su unutra. Udar je pogodio trokatnicu", rekao je djed ubijene djece.

"Živimo u izbjegličkom kampu. Svi imamo limene kuće. Nitko nema beton. Gađani smo tonama eksploziva. Samo su žene, djeca i civili ovdje. Nema militanata, svi smo civili", rekao je stanovnik pojasa Gaze Khaled Abu Mukhaimer.

13:36 U velikim sukobima policije i propalestinskih provjednika u Berlinu privedene su 174 osobe, dok su 64 policajca lakše ozlijeđena, a jedan teže. 

13:20 "Najmanje je 3785 Palestinaca ubijeno u Gazi otkako je Hamas napao Izrael 7. listopada. Među ubijenima je, 1524 djece. Ukupno je 12.493 osoba ozlijeđeno, dodali su zdravstveni dužnosnici", izvijestilo je Ministarstvo zdravstva u Gazi.

Izraelski premijer: Hamasovci su novi nacisti 

13:00 Britanski premijer Rishi Sunak susreo se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Tel Avivu i rekao mu pred kamerama: "Želimo da pobijediš."

"Hamasovci su novi nacisti i novi ISIS, a ovaj rat na Bliskom istoku je zapravo bitka za slobodni svijet. Moramo pobijediti", rekao je Netanyahu.

"Ovdje imamo dvije sile. Jedna je čin zla predvođen Iranom koji želi Bliski istok vratiti u srednji vijek. Druga sila je sila napretka i humanosti", poručio je. Dodao je da će rat biti dug. 

12:40  Njemački kancelar Olaf Scholz oštro je kritizirao ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog žaljenja nad sudbinom civila u sukobu Izraela i Hamasa dok njegova vojska ratuje u Ukrajini.

Putin je upozorio da bi očekivana kopnena ofenziva dovela do apsolutno neprihvatljivih civilnih žrtava. Također je opisao smrtonosni napad na bolnicu u Gazi ranije ovog tjedna kao tragediju.

"Čini me više nego bijesnim čuti ruskog predsjednika kako opetovano upozorava da bi moglo biti civilnih žrtava u oružanom sukobu. Ne može biti ciničnije od toga", rekao je Scholz u njemačkom parlamentu.

12:30  U zračnom napadu ubijen je šef sigurnosnih snaga Hamasa, izvijestili su mediji naklonjeni Hamasu. 

Jehad Mheisen i njegova obitelj ubijeni su u napadu na njihovu kuću, navodi se.

IDF: Ubijeno više od 300 vojnika 

11:50 Više od 300 vojnika IDF-a ubijeno je otkako je Hamas započeo napad, objavila je izraelska vojska. U novom ažuriranju, izraelska vojska kaže da je ubijeno 306 njezinih vojnika. 

Jučer je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da je Hamas ukupno ubio više od 1400 Izraelaca. Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari također kaže da ne može isključiti mogućnost da su palestinski militanti još uvijek na izraelskom teritoriju nakon početnog napada Hamasa.

11:20 "Nema više goriva u bolnici al Shifa u gradu Gazi", rekao je britanski kirurg Nick Maynard koji već 15 godina pomaže medicinarima na tom području.

"To znači da ne mogu raditi nikakvi ventilatori, niti bilo koja druga električna oprema. Velika većina pacijenata sada se ne može liječiti i oni su u očajnoj situaciji. Oni su odbili napustiti bolnice pred izraelskim naredbama za evakuaciju, iako su znali da bi to moglo dovesti do njihove smrti", dodao je dr. Maynard.

11:00 Liječnik iz Londona Ghassan Abu-Sittah koji radi u Gazi, opisao je što se dogodilo u utorak navečer, kada je odjeknula eksplozija u bolnici Al Ahli.

"Bio sam u operacijskoj sali kada je projektil pao. Na nas se srušio strop. Rekao je da su 40 posto pacijenata u bolnici djeca i da su svi izgubili jednog ili dva roditelja. "Pred djecom je dug put oporavka", rekao je.

10:40 Britanski premijer Rishi Sunak sastao se s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom. Složili su se oko važnosti dobivanja hitne humanitarne pomoći Palestincima u Gazi.

"Pretrpjeli ste neizreciv, užasan teroristički čin i želim da znate da Ujedinjeno Kraljevstvo i ja stojimo uz vas", rekao je Sunak prije sastanka.

10:15  Izraelska vojska je potvrdila da su najmanje 203 osobe držane kao taoci u Gazi nakon napada Hamasa 7. listopada. To su četiri osobe više od zadnje službene brojke koju je objavio Izrael. Hamas je ranije rekao da drži 250 ljudi.

Napadnute američke vojne baze u Siriji? 

9:55 Dvije američke vojne baze u Siriji napadnute su, izvijestila je libanonska televizija Al Mayadeen, koja je inače na strani Irana.
Kako navode, riječ je o raketnom napadu na bazu Conoco u ruralnom dijelu sjeverne regije Deir al-Zor. Navodno je došlo i do napada dronom na bazu Al-Tanf blizu sirijske granice s Irakom i Jordanom.

SAD se zasad nije oglasio o navodnim napadima

9:50  Izraelski ministar vanjskih poslova objavio je da su dvije taokinje koje je Hamas zarobio 7. listopada pronađene mrtve. Carmela Dan i njezina 12-godišnja unuka Noya Dan bile su zarobljene u kibucu Nir Oz. Izrael nije naveo gdje su tijela pronađena.

"Shrvani smo što su pronađena tijela Noye i njezine bake Carmele", napisao je Izrael u objavi na platformi X.


9:30 - Nakon što je Egipat pristao otvoriti granicu za 20 kamiona humanitarne pomoći, regionalni direktor WHO-a za izvanredna stanja za regiju istočnog Sredozemlja Richard Brennan rekao je da postoji mnogo složenosti da se pokrene ova operacija pomoći.

"Dostavljanje pomoći u Gazu bit će apsolutni maraton. To je početak. Cilj je dobiti do 100 kamiona pomoći dnevno", dodao je.

600 djece zarobljeno ispod ruševina u Gazi

9:15 Najmanje 600 djece zarobljeno je ispod ruševina u Gazi

"Oko 600 djece je ostalo zarobljeno pod ruševinama nakon izraelskih zračnih napada, od ukupno 1300 ljudi. Vjerujemo da među ruševinama ima preživjelih, ali proces dolaska do njih je otežan zbog stalnih zračnih napada", rekao je glasnogovornik ministarstva Ashraf al Qudra.

8:50 Iran je zaprijetio Izraelu. "Poručujemo Amerikancima i njihovim izraelskim prijateljima - danas vi šaljete rakete koje ubijaju nevine civile. Partneri ste u zločinu koji će biti kažnjen, jer ovo je kraj Izraela", izjavio je Ebrahim Raisi, iranski predsjednik.

8:30 Visoka članica Hamasova političkog ureda Jamila al-Shanti ubijena je u izraelskom napadu u Gazi, navodi se u izvješćima iz pojasa Gaze. Nije jasno je li ubojstvo bilo namjerno. Al-Shanti je prva žena na takvoj poziciji i smatra se visokom članicom Hamasa, piše Haaretz.

Njen suprug Abdel Aziz al-Rantisi, poznat i kao Palestinski lav, ubijen je 2004. u izraelskom zračnom napadu tijekom Druge intifade.

8:20 Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su da je kontaktirano svih 199 obitelji zatočenih, koje Hamas drži kao taoce.

Britanski premijer stigao u Izrael

8:10 Britanski premijer Rishi Sunak stigao je u Izrael, a razgovarat će s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom Isaacom Herzogom.

Očekuje se da će Sunak inzistirati na tome da humanitarna pomoć bude dopuštena, kao i da se dopusti napustiti Gazu Britancima koji se ondje nalaze.

Napadi na Gazu - 1 Dim i vatra izbijaju iz zgrade nakon eksplozije u Rafi, južnom pojasu Gaze (Foto: Afp)

8:00 Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su da su ubile visoke članove terorističkih organizacija u napadima na Rafah, a to uključuje Rafata Harba Husseina Abu Hilala, čelnika vojnog ogranka Komiteta narodnog otpora, labave skupine naoružanih frakcija u Gazi.

"Stotine ciljeva Hamasa pogođeno je u posljednja 24 sata, uključujući lansirna mjesta za protutenkovske projektile, okna tunela, obavještajnu infrastrukturu i zapovjedni centar. Tijekom borbi brojni Hamasovi teroristički operativci koji pripadaju snagama Nukbha - elitnim snaghama, a koji su vodili barbarsku invaziju na zajednice koje okružuju Pojas Gaze, bili su meta", navodi IDF.

Rusija smatra da bi se sukob mogao proširiti

7:50 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da postoji ozbiljan rizik da sukob u Gazi postane regionalni, prenosi novinska agencija Interfax. Pokušaji da se Iran okrivi za krizu bili su provokacije, rekao je. Kremlj je prethodno naglasio snagu svojih odnosa i s Palestincima i s Izraelom i rekao da traži ulogu u rješavanju sukoba i sprječavanju njegovog prelijevanja u druge zemlje.

7:45 Službenik američkog State Departmenta Josh Paul koji je radio u agenciji zaduženoj za transfer oružja američkim saveznicima podnio je ostavku, a kao razlog je naveo neslaganje s onim što je opisao kao odluke administracije da ubrza prijenos oružja Izraelu, piše The Washington Post.

Paul, koji je bio direktor Kongresa i javnih pitanja u Uredu za političko-vojna pitanja State Departmenta rekao je da iako je svjestan užasa Hamasova napada na Izrael, također vjeruje da će odgovor Izraela samo dovesti do više i dublje patnje za Izraelce i Palestince.

Hezbolah se pokušao infiltrirati u Izrael

7:40 Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su da je došlo do značajne eskalacije sukoba s Hezbolahom. Hezbolah je ispalio brojne protutenkovske projektile iz Libanona na Izrael, ciljajući i vojne i civilne položaje i nanoseći gubitke objema skupinama, rekao je glasnogovornik IDF-a potpukovnik Jonathan Conricus.

Ustvrdio je da se Hezbolah također pokušao infiltrirati u Izrael, no IDF ga je spriječio. "Ono što Hezbolah sada radi je uvlačenje Libanona u sukob od kojeg sigurno neće imati koristi", rekao je Conricus. 

7:30 UN-ov koordinator hitne pomoći Martin Griffiths kazao je da UN traži da se pomoć Gazi vrati na prijašnjih 100 kamiona dnevno, koliko ih je pomoć prevozilo prije sukoba Izraela i Hamasa, jer smatra da 20 kamiona pomoći neće biti dovoljno za potrebe stanovništva toga područja.

Kamioni pomoći u utorak su se približili prijelazu Rafah između Egipta i Gaze iz egipatskog grada al-Arish, no nisu mogli ući u Gazu jer nije postojao sporazum o isporuci pomoći.

7:20 Još se ne zna kada će se točno granica s Egiptom otvoriti, ali je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby kazao da će se to ostvariti kad se popravi cesta uništena u izraelskim napadima. Moglo bi to biti u petak, a iako je sporazum isporuci pomoći veliki napredak, protok pomoći i dalje neće zadovoljiti potrebe.

Egipat je rekao da prijelaz Rafah, vitalna arterija prije borbi, a sada važna ruta za očajnički potrebne zalihe, nije službeno zatvoren, ali je postao neoperativan zbog izraelskih zračnih napada na strani Gaze.

Pročitajte i ovo Skupo voće i povrće pojačava inflaciju - 4 Inflacija ne jenjava Operacija uspjela, pacijent na izdisaju: Od 44 vrste voća i povrća nisu poskupjele samo dvije

Izrael napao libanonska sela

7:10 Troje Palestinaca, među kojima dvoje tinejdžera, ubile su izraelske snage u zasebnim događajima na okupiranoj Zapadnoj obali u četvrtak, izvijestila je palestinska službena novinska agencija WAFA. Izraelske snage napale su selo Budrus, zapadno od Ramallaha i te upucale i usmrtile mladića Gebriela Awada te ranile još jednu osobu, priopćila je WAFA.

Osim toga, 14-godišnje dijete ubijeno je metkom u glavu u izbjegličkome kampu na jugu Betlehema, a 16-godišnje je podleglo ranama nakon što je ustrijeljeno u gradu Tulkarmu, dodaje WAFA. Izrael nije odmah dao komentar.

7:00 Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a sastaju se u četvrtak u Luxembourgu gdje će razgovarati o stanju u šengenskom prostoru, implikacijama stanja na Bliskom istoku za unutarnju sigurnost u EU-u i migracijama.

Napadi na Gazu - 1 Izraelski napadi na Gazu - 7 Foto: Afp

Hezbolah upozorio "zlonamjerne Europljane"

6:50 Izrael je u zračnome napadu pogodio dva sela na jugu Libanona, objavila je libanonska televizija Al Mayadeen i dodala da su izraelske rakete pogodile Kafr Shubu te okolicu Odaisseha.

6:45 Hezbollah je upozorio svoje protivnike da je tisućama puta jači nego prije, dok su njihovi borci razmjenjivali vatru na granici s izraelskim snagama, piše Reuters.

Dužnosnik Hezbollaha Hashem Safieddine se obratio pristašama rekavši pritom da upozorava američkog predsjednika i izraelskog premijera te, kako je rekao zlonamjerne Europljane da budu oprezni: "Odgovor na pogrešku koju biste mogli učiniti odjeknut će!"

Pročitajte i ovo Manje soli - manji mortalitet - 4 Jedemo pametnije? Znate li da Hrvati u godinu dana pojedu više od 1100 šlepera jednog začina koji može biti opasan? A to je čak i smanjenje u odnosu na neke prošle brojke

I dalje se razmjenjuju protuoptužbe za napad na bolnicu u Gazi

6:40 I dalje se razmjenjuju tvrdnje i protuoptužbe o tome tko je odgovoran za eksploziju u bolnici u Gazi, za koju dužnosnici Gaze tvrde da je ubila 471 osobu.

No, za neke je čak i broj mrtvih sporan, a Izrael tvrdi da je Hamas prenapuhao brojke i tvrdi da iza napada stoji palestinski Islamski džihad, koji je to odbacio. Diljem Bliskog istoka i šire izbili su prosvjedi, a neki su doveli i do sukoba između prosvjednika i snaga sigurnosti.

6:35 Ured izraelskoga premijera Benjamina Netanyahua poručio je da će Izrael dozvoliti uvoz hrane, vode i lijekova do juga Gaze putem Egipta, jedine države osim Izraela koja s njome dijeli granicu, dokle god one ne pripadnu Hamasu.

6:30 Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi odobrio je otvaranje graničnoga prijelaza Rafah za 20 kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć Gazi, potvrdio je u četvrtak američki predsjednik Joe Biden.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene