Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršenje primirja

Ukrajina objavila kada očekuje kraj rata. Rusi planiraju napade za Božić? "Ne idite na misna slavlja"

Danas u podne započelo je 36 satno primirje koje je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio uoči Božića kojeg pravoslavni vjernici slave 7. siječnja. Diljem Ukrajine ipak se čuju sirene i zvuci borbe. Građane se upozorava da ne idu na misna slavlja.

 

  • Ukrajina tvrdi da će Rusi mobilizirati pola milijuna vojnika u siječnju
  • Amerika šalje vojnu pomoć Ukrajini
  • Danas u podne započelo je 36 satno primirje koje je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio uoči Božića
  • Ukrajinski obavještajac rekao da Putin boluje od raka i da će uskoro umrijeti
  • Ukrajina upozorava građane da ne idu na misna slavlja, Rusija navodno planira terorističke napade na crkve
  • Unatoč proglašenom primirju na istoku Ukrajine čuju se zvukovi borbe
  • Šef ukrajinskih obavještajaca najavio kraj rata

Tijek događaja pratite u nastavku:

21:52 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je ponovno izrazio zahvalnost nakon što su Washington, Berlin i Pariz obećali zemlju opskrbiti oklopnim borbenim vozilima.

"Uspjeli smo dovesti ukrajinsku snagu i obrambenu suradnju s partnerima na novu razinu", rekao je u video obraćanju. "Odsad, Ukrajina ima više zračne obrane, više oklopnih vozila, po prvi put zapadne tenkove, više oružja i projektila."

"Njemačka je napravila značajan korak naprijed u ojačavanju sigurnosti ne samo Ukrajine, nego ukupno i Europe", rekao je Zelenskij.

21:31 Ukrajinska vojna obavještajna služba tvrdi da će Rusija u siječnju narediti mobilizaciju čak 500.000 vojnih obveznika uz 300.000 koje je mobilizirala u listopadu. Navode da je to još jedan očiti znak kako Vladimir Putin nema namjeru prekinuti rat.

Vadim Skibitski, zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe, rekao je da Ukrajina vjeruje kako će ročnici biti dio niza ruskih ofenziva tijekom proljeća i ljeta na istoku i jugu zemlje. Rusija je demantirala da priprema drugi val mobilizacije, a Putin je prošlog mjeseca rekao da je "besmisleno" govoriti o novom pozivu, tvrdeći da je samo polovica već mobiliziranih poslana u Ukrajinu, piše The Guardian.

20:40 Američka vlada poslat će Ukrajini dodatnu vojnu pomoć u vrijednosti 3 milijarde dolara, što je najveći pojedinačni paket pomoći do sada, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre

Jean-Pierre je najavila da će informacije o sadržaju paketa vojne pomoći biti obznanjene kasnije u petak. Američki državni tajnik Antony Blinken potom je objavio da se radi o 3,75 milijardi vojne pomoći za Ukrajinu i druge zemlje pogođene ruskom invazijom.

U priopćenju je pojasnio da oružje i vojna oprema za Ukrajinu sadržavaju ponajprije pješačka borbena vozila Bradley, topničke sustave, oklopne transportere, rakete zemlja-zrak i streljivo.

To je već u četvrtak bio najavio predsjednik Joe Biden u telefonskom razgovoru s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. U zajedničkom priopćenju nakon razgovora Sjedinjene Države rekle su da će Ukrajini osigurati pješačka borbena vozila Bradley, dok će Njemačka osigurati borbena vozila Marder. 

Bradley "nije tenk, to je ubojica tenkova", rekao je u četvrtak glasnogovornik Pentagona general Ryder. “Uvjereni smo da će to (ukrajinskim snagama) puno pomoći na bojnom polju”, dodao je.

19:49 Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell opisao je u petak kao "licemjerje" prekid vatre koji je Moskva objavila u Ukrajini povodom pravoslavnog Božića, ocijenivši ga "nevjerodostojnim".

"Kremlju potpuno nedostaje vjerodostojnost i ova izjava o želji za jednostranim prekidom vatre nije vjerodostojna", rekao je Borrell novinarima na marginama posjeta Fezu u Maroku. “Odgovor koji svima nama pada na pamet je skepticizam pred toliko licemjerja”, rekao je.

Da bi se prekid vatre smatrao valjanim, "mora postojati potpuni prekid vojnih napada. Mora doći do povlačenja (ruskih) trupa i njihove vojne opreme s ukrajinskog teritorija", objasnio je Borrell.

"U nedostatku takvih konkretnih akcija, jednostrani prekid vatre izgleda kao pokušaj Rusije da kupi vrijeme kako bi pregrupirala svoje trupe i pokušala obnoviti teško narušeni međunarodni ugled", rekao je Borrell.

Također je uperio prst u rusku "propagandu" koja za globalni skok cijena hrane i energenata krivi "europske sankcije" što posebno kažnjava Afriku. "To je potpuna neistina. Ruska vojska je ta koja je uništila silose za žito, koja je uništila polja i posijala mine, uništila ceste i blokirala luke u Ukrajini", naglasio je visoki europski dužnosnik.

Objavili kad očekuju kraj rata

18:08 Kirilo Budanov, šef obrambene obavještajne službe Ukrajine, u intervjuu za ABC News je rekao kada očekuje mogući kraj rata s Rusijom.

Najavio je kako očekuje da će borbe biti najvruće u ožujku, dodajući da Ukrajina planira veliki napad na proljeće. "Tada nas očekuje oslobađanje teritorija i nanošenje konačnih poraza Ruskoj Federaciji", rekao je. To će se dogoditi u cijeloj Ukrajini, od Krima do Donbasa.

Ukrajinsko je vodstvo u više navrata reklo da se neće odreći ni centimetra teritorija. "Naš cilj, i to ćemo postići, je povratak na granice iz 1991. godine, kao što je Ukrajina priznata od svih subjekata međunarodnog prava", rekao je Budanov.

17:51 Britansko ministartsvo obrane objavilo je novu ratnu kartu Ukrajine. "Ilegalna i neprovocirana invazija na Ukrajinu se nastavlja."

16:46 Zvuci artiljerijske paljbe čuli su se na liniji bojišnice u Ukrajini u petak, nakon što je službeno stupilo na snagu primirje koje je jednostrano proglasila Moskva, a odbacio Kijev, piše Reuters.

Putin je neočekivano u četvrtak naredio primirje od 36 sati, kazavši da će se njime obilježiti Božić, koji ruski pravoslavni kršćani slave 7. siječnja. Ukrajina i zapadni saveznici su ga odbacili, nazvavši ga smicalicom kojom Moskva želi dobiti na vremenu radi slanja pojačanja i opreme na istočno bojište.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako je primirje stupilo na snagu u 10 sati prijepodne, ali da Ukrajina nastavlja granatirati naseljena područja i vojne položaje. Reuters nije uspio potvrditi je li intenzitet borbi usporio nakon početka primirja.

Jedan svjedok blizu fronte u regionalnoj prijestolnici Donecku, koji je okupirala Rusija, zamijetio je ispaljivanje projektila s položaja ruskih snaga na obodima grada nakon što je primirje trebalo stupiti na snagu.

16:21 Ruski hakerski tim poznat kao Cold River napao je tri nuklearna istraživačka laboratorija u Sjedinjenim Državama prošlog ljeta, izvještava Reuters.

Između kolovoza i rujna, kad je predsjednik Vladimir Putin nagovijestio da će Rusija biti voljna upotrijebiti nuklearno oružje za obranu svog teritorija, Cold River je ciljao Brookhaven, Argonne i Lawrence Livermore National Laboratories.

Hakeri stvaraju lažne stranice za prijavu za svaku instituciju i šalju e-poštu nuklearnim znanstvenicima u pokušaju da ih natjeraju da otkriju svoje lozinke. Ne zna se jesu li napadi bili uspješni.

15:53 Ukrajinski operator distribucije električne energije u petak je stanovništvu ponovno uputio poziv na štednju, s obzirom na to da vanjske temperature postupno padaju, a potrošnja energije raste, što bi moglo rezultirati novim opterećenjem električne mreže, razorene u ruskim zračnim napadima. 

Prognostičari najavljuju da bi temeprature u Kijevu uskoro mogle pasti do minus 11°C te do minus 18°C u dijelovima istočne Ukrajine.

"Energetski sustav trenutačno nije u stanju u potpunosti pokriti sve potrebe stanovništva zbog oštećenja na sustavu i zbog toga što je brojne elektrane okupirao neprijatelj. Među njima je i najmoćnija - nuklearna elektrana Zaporižja".

"Ne idite na misna slavlja, Rusija planira terorističke napade na crkve"

14:28 Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk upozorava građane da ne idu na misna slavlja u povodu Božića jer Rusija planira terorističke napade na crkve.

Iako nije moguće potvrditi vjerodostojnost tih tvrdnji, Kyiv Independent piše kako i ukrajinska objavještajna grupa OSINT također upozorava na mogućnost takvih napada.

 

 

14:18 Njemačka namjerava Ukrajini poslati obećana borbena vozila pješaštva Marder u prva tri mjeseca ove godine, rekao je u petak glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit, i naveo da je riječ o 40 vozila.

Hebestreit je rekao da se tim oklopnim vozilima može opremiti jedna bojna.

Osposobljavanje ukrajinskih vojnika za upravljanje njemačkim vozilima, prema stručnjacima trajat će otprilike osam tjedana i trebalo bi se odvijati u Njemačkoj.

14:11 Ukrajinski službenici nisu zabilježili nijedan veći zračni napad nakon početka primirja iako su se u nekoliko pokrajina oglasile sirene za uzbunu.

14:10 Ruske granate su rano u petak, kada Rusi i mnogi Ukrajinci slave Badnjak, pogodile Kramatorsk, ukrajinski grad blizu bojišnice u industrijskoj pokrajini Donjeck, koju Rusija smatra svojim teritorijem, rekao je gradonačelnik.

"Kramatorsk je pod paljbom. Ostanite u skloništima", rekao je gradonačelnik Oleksandr Hončarenko na društvenim mrežama, no nije pružio pojedinosti o nastaloj šteti.

13:30 U Bahmutu, na prvoj liniji fronta u istočnoj Ukrajini, čulo se granatiranje nakon što je ruski prekid vatre trebao stupiti na snagu. Topnički napadi, o kojima su izvijestili novinari AFP-a, bili su slabiji nego posljednjih dana, a ulice bombardiranog grada bile su uglavnom prazne, osim vojnih vozila.

Kirilo Timošenko iz ureda predsjednika Zelenskog kazao je kako je i Doneck pod napadima, a Herson je bombardiran prije početka primirja.

12:55 Japanski premijer Fumio Kishida rekao je ukrajinskom predsjedniku Zelenskom da će razmotriti poziv o posjetu Kijevu.

"Želio bih to razmotriti na temelju različitih okolnosti", kazao je Kishida, koji je još jednom potvrdio punu potporu Japana Ukrajini.

"Snažno sam osudio kontinuiranu agresiju Rusije i izjavio da će Japan učiniti sve što je u njegovoj moći da pruži pomoć, uključujući preživljavanje zime, kako bi zaštitio živote ukrajinskog naroda", rekao je, prenosi The Guardian.

Ukrajinom odzvanjaju sirene za zračnu uzbunu unatoč najavljenom primirju

12:06 Ukrajinci javljaju kako cijelom ukrajinom odzvanjaju sirene za zračnu uzbunu unatoč najavljenom primirju.

 

 

12:05 Ruski vojnici granatirali su vatrogasnu postaju u Hersonu. Ima mrtvih i ranjenih, javlja agencija Interfax.

"Rusi su još jednom potvrdili da im se ne može vjerovati. Herson. Još jedno granatiranje naše jedinice. Mrtvi i ranjeni", kazao je Serhij Kruk, šef ukrajinske Državne hitne službe. Rekao je da je to druga vatrogasna postaja u dva dana koju su Rusi napali, kršeći sve principe i norme međunarodnog prava.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Afp)

11:24 Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko posjetio je vojnu bazu u kojoj su stacionirani ruski vojnici, priopćilo je ministarstvo obrane u petak.

Tijekom posjeta Lukašenko je razgovarao s neimenovanim predstavnikom ruske vojske o zajedničkim vojnim vježbama dviju država, rečeno je.

"U ovoj fazi, postrojbe oružanih snaga Ruske Federacije spremne su izvesti zadaće kako je predviđeno", rekao je predstavnik.

Bjelorusija, bliska saveznica Rusije, priopćila je u četvrtak da će primiti još oružja i opreme iz Rusije dok dvije zemlje jačaju vojnu suradnju što produbljuje strahove da bi bjeloruski teritorij mogao biti korišten kao polazište za ruske napade na Ukrajinu sa sjevera.

11:06 Ukrajinski dužnosnici izvijestili su da je u jučerašnjim ruskim napadima ubijeno devet civila. Među njima je bila tročlana obitelj u gradu Berislavu u Hersonskoj regiji.

Ukupno je šest osoba ubijeno u Hersonu, jedna u Donjecku i dvije u Zaporožju, prema ukrajinskim regionalnim vojnim upravama.

Započeo prekid vatre uoči Božića

11:00 Jednostrani prekid vatre kako bi se vojnicima omogućilo da proslave pravoslavni Božić službeno je započeo u podne po moskovskom vremenu, tvrdi ruska državna televizija: "Danas u podne na cijeloj borbenoj liniji stupio je na snagu režim prekida vatre. Trajat će do kraja 7. siječnja", prenosi The Guardian.

Ukrajina nije pristala na primirje. Predsjednik Volodomir Zelenski taj potez vidi kao pokušaj usporavanja napredovanja ukrajinskih snaga u Donecku i Donbasu.

Ilustracija Vladimir Putin (Foto: Afp)

8:05 Predsjednik SAD-a Joe Biden sugerirao je da je borba Vladimira Putina u Ukrajini nakon deset mjeseci rata i tisuća izgubljenih života potaknula ruskog predsjednika da ponudi 36-satno primirje, rekavši "mislim da pokušava pronaći malo kisika".

8:00 Vojni analitičar Ivica Mandić gostovao je u Dnevniku Nove TV te komentirao aktualnu situaciju u Ukrajini, ali i Putinov poziv na privremeni prekid vatre za pravoslavni Božić. Više čitajte >>OVDJE

7:15 Japanski premijer Fumio Kishida pozvan je u posjet Ukrajini, rekao je u petak glasnogovornik japanske vlade.

Poziv Kishidi da posjeti Ukrajinu u srijedu je uputio šef ureda ukrajinskog predsjednika Andriy Yermak japanskom veleposlaniku u Ukrajini, objasnio je glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno na redovnoj konferenciji za novinare.

"Japan stoji uz građane Ukrajine... i poduzima odgovarajuće korake kao ovogodišnji predsjedatelj grupe G7", rekao je Matsuno.

Pročitajte i ovo Francuski institut u Teheranu Charlie Hebdo Oštra reakcija na spornu naslovnicu satiričnog tjednika: Iran zatvorio francuski institut u Teheranu

7:00 Sjedinjene Države smatraju da je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina Jevgenij Prigožin, osnivač najmoćnije ruske plaćeničke skupine, zainteresiran za preuzimanje kontrole nad soli i gipsom iz rudnika u blizini ukrajinskog grada Bakhmuta, rekao je dužnosnik Bijele kuće u četvrtak.

Postoje naznake da monetarni motivi pokreću Rusiju i Prigožinovu "opsjednutost" Bakhmutom, dodao je dužnosnik.

Prigožin je vlasnik privatne ruske vojne tvrtke Wagner Group.

Što se u Ukrajini događalo jučer, možete pročitati >>OVDJE.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene