Obavijesti Video Pretražite Navigacija
194. dan rata

Ruski energetski div Gazprom oglasio se o kvaru na kompresorskoj stanici plinovoda Sjeverni tok: "To je opasno proizvodno postrojenje"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Rat u ukrajini ušao je u 194. dan. Gazprom je objavio da se isporuke plina preko Sjevernog toka 1 neće nastaviti u subotu zbog kvara na glavnoj plinskoj turbini.

 

  • Ukrajina očekuje od Europske unije pet milijardi eura makrofinancijske pomoći
  • Gazprom objavio da se isporuke plina preko Sjevernog toka 1 neće nastaviti u subotu zbog kvara na glavnoj plinskoj turbini

Tijek događaja pratite u nastavku:

23:10 Najavljeni prijedlozi Europske komisije protiv rasta cijena energije imat će za cilj ograničenje cijene plina koji Rusija šalje Europi plinovodima i uključivat će pružanje pomoći proizvođačima struje koji imaju problema s likvidnošću, rekla je u ponedjeljak predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

Bruxelles priprema mjere za zaštitu građana i industrije od sve većih cijena plina i struje koje izazivaju gospodarske potrese u Europskoj uniji.

Von der Leyen je u tvitu napisala da će prijedlozi imati za cilj ograničenje cijene ruskog plina koji se šalje plinovodima, ograničenje potražnje za strujom i korištenje prihoda energetskih tvrtki za pomoć ranjivim potrošačima i poduzećima.

Talijanski premijer Mario Draghi predložio je ranije da države članice EU-a dogovore ograničenje cijena plina koji uvoze iz Rusije. Neke članice tome nisu međutim sklone jer bi Rusija u znak odmazde mogla posve obustaviti dotok plina Europi, rekli su diplomati.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da će podržati takav prijedlog.

Cijene plina u Europi skočile su u ponedjeljak pošto je Gazprom u petak objavio da će Sjeverni tok 1 ostati zatvoren zbog kvara.

Europa optužuje Rusiju da koristi energiju kao oružje zbog zapadnih sankcija koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu. Gazprom tvrdi da su smanjenja i prekidi u dotoku plina posljedica zapadnih sankcija i tehničkih problema.

"Putin koristi energiju kao oružje smanjujući opskrbu i manipulirajući našim energetskim tržištima. Neće uspjeti. Europa će pobijediti", rekla je Von der Leyen.

Komisija planira i pomoć za proizvođače struje koji imaju problema s likvidnošću, rekla je.

Komisija će razgovarati o svojim početnim idejama s predstavnicima država članica EU-a u srijedu, prije hitnog sastanka ministara energetike u petak na kojem će biti razmotrene različite opcije. Von der Leyen će prijedloge EU-a iznijeti u govoru 14. rujna.

22:11 Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je u ponedjeljak novu rusku vanjskopolitičku doktrinu utemeljenu na konceptu "ruskog svijeta" koji konzervativni ideolozi koriste za opravdavanje interveniranja u inozemstvu u cilju zaštite rusofonog stanovništva.

Više o tome OVDJE.

20:30 Ruski energetski div Gazprom objavio je u ponedjeljak da je dobio službeno upozorenje ruskih regulatora da ugašena kompresorska stanica Portovaja, koja bi trebala upumpavati plin za Njemačku putem plinovoda Sjeverni tok, ne udovoljava sigurnosnim standardima.

Gazprom je u petak objavio da je uočio curenje motornog ulja iz turbine koja je tada još bila radila u Portovaji i da će obustaviti isporuku prirodnog plina dok ne popravi kvar.

U ponedjeljak je citirao Siemens Energy, kompaniju koja je obavila remont turbina Sjevernog toka, da "curenje ulja može popraviti samo specijalizirana tvrtka".

Gazprom u priopćenju kaže da je Portovaja sada "opasno proizvodno postrojenje" i da više ne može legalno raditi.

Siemens Energy je u subotu objavio da ga nitko nije tražio da obavi popravak i da curenje ulja ne bi trebalo utjecati na funkcionalnost turbine te da se kvar može popraviti na licu mjesta.

Tvtka je također navela da su Portovaji na raspolaganju druge turbine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrj Peskov ponovio je u ponedjeljak stajalište Moskve da su problemi s isporukom plina iz Rusije isključivo rezultat zapadnih sankcija.

Europa je optužila Rusiju da plin koristi kao oružje za odmazdu za sankcije uvedene Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Johnson odao počast Ukrajini

18:45 Boris Johnson je odao počast ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i ukrajinskom narodu u svome posljednjem premijerskom telefonskom pozivu u ponedjeljak, rekavši da mogu i da će poraziti Rusiju te obećavši da će ostati u kontaktu kao prijatelji.

"Premijer je razgovarao s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim kako bi mu zahvalio za njegovo vodstvo i prijateljstvo. Premijer je jasno dao do znanja da vjeruje da predsjednik Zelenski i njegov narod mogu i da će pobijediti u ratu u Ukrajini", rekao je glasnogovornik Downing Streeta.

"Premijer je rekao predsjedniku Zelenskom u da je bila privilegija surađivati s njime i podržavati ga te su se dvojica čelnika dogovorila da će ostati u kontaktu kao bliski prijatelji", dodao je glasnogovornik.

Johnson će u utorak službeno dati ostavku na mjesto premijera na kojem će ga naslijediti ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

17:59 Papa Franjo neće moći posjetiti Moskvu i Kijev prije okupljanja vjerskih čelnika u Kazahstanu od 13.-15. rujna jer je to preporuka liječnika zbog njegovih problema s koljenom, rekao je CNN-u Portugal u intervjuu koji će biti u cijelosti prikazan kasnije u ponedjeljak.

U odlomku objavljenom na web stranici televizije, Franjo je upitan o svojim prethodno najavljenim planovima da posjeti Ukrajinu i Rusiju poslije svoga nedavnog puta u Kanadu, u svrhu poticanja dijaloga kako bi se okončalo neprijateljstvo između dvije zemlje.

"Sada ne mogu ići jer je zbog puta u Kanadu došlo do zastoja u oporavku koljena i liječnik mi je zabranio, rekavši: 'Ne možete putovati prije Kazahstana'", rekao je Franjo.

"No održavam kontakt telefonskim putem... Pratim situaciju sa svojom boli i svojim molitvama. No situacija je zaista tragična", istaknuo je Sveti Otac, dodajući da uvijek vjeruje da se stvari mogu riješiti dijalogom.

U intervjuu koji je Papa dao Reutersu u srpnju, rekao je da želi posjetiti Kijev, no također i Moskvu, čak i prije toga, kako bi se založio za mir.

Franjo bi trebao boraviti u glavnom gradu Kazahstana, Nur-Sultanu, kako bi sudjelovao na VII. Kongresu čelnika svjetskih i tradicionalnih religija.

Franjo je implicitno optužio Rusiju za "oružano osvajanje, ekspanzionizam i imperijalizam" u Ukrajini.

Vatikan je nedavno morao izgladiti zategnute odnose s Ukrajinom, nakon što je Franjo uznemirio Kijev time što je rusku ultra nacionalisticu Darju Duginu, koja je ubijena u eksploziji automobilske bombe u Moskvi, prozvao nevinom žrtvom rata.

Darija Dugina je bila kći ideologa Kremlja Aleksandra Dugina za koju su ruski mediji pisali da je podržavala ideje svog oca te se i sama pojavljivala u medijima gdje je pozitivno govorila o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Norveška će isporučiti rekordne količine plina Europi

17:40 Norveški sustav za izvoz plina trebao bi u Europu isporučiti rekordne količine energije u ovoj godini, nakon rujanske stanke radi održavanja, rekao je u ponedjeljak šef operatora plinovodnog sustava Gassco.

Norveška je ove godine postala najveći opskrbljivač Europe plinom, pretekavši Rusiju i prije prošlotjednog zatvaranja plinovoda Sjeverni tok 1, prema podacima Refinitiv Eikona.

Gasscoov sustav plinom iz cjevovoda opskrbljuje Veliku Britaniju, Njemačku, Belgiju i Francusku, a kompanija je ove godine odgodila ljetno održavanje kako bi osigurala opskrbu s obzirom na smanjene isporuke iz Rusije.

"Ovo ljeto isporučili smo (količinu plina) kakvu bismo obično dostavljali u zimskim mjesecima", rekao je izvršni direktor Gassca Frode Leversund.

Isporuke su ove godine već porasle za ekvivalent 60 teravat sati, ili za 4,97 milijardi kubičnih metara plina, prema podacima norveške kompanije.

U rujnu obavit ćemo potrebno, planirano održavanje koje će smanjiti kapacitet, ali sustav će „biti spreman za početak zime” 1. listopada, rekao je Leversund.

Norveška će unatoč tome u 2022. plinovodima isporučiti više od 117 milijardi prostornih metara plina, novi godišnji rekord, u odnosu na prošlogodišnjih 113,2 milijardi prostornih metara, rekao je izvršni direktor.

U iduće dvije do tri godine očekujemo slične razmjere radova na održavanju, što bi također trebalo osigurati kontinuirano visoku razinu isporuka, dodao je.

Gasscoove ukupne kapacitete mogao bi po njegovim riječima povećati i novi plinovod Baltic Pipe, koji će Norvešku preko Danske povezati s Poljskom, a trebao bi početi s radom u listopadu.

Koliki će točno biti učinak dodavanja cijevi bit će poznato tek kada plinovod počne s radom, napomenuo je čelnik norveške kompanije.

Prema službenim prognozama iz svibnja, ukupna norveška proizvodnja, uključujući i ukapljeni prirodni plin, mogla bi ove godine porasti za osam posto, na 122 milijardi prostornih metara.

16:50 Rusija je u ponedjeljak uvela sankcije holivudskim zvijezdama Benu Stilleru i Seanu Pennu jer su javno kritizirali rusku invaziju na Ukrajinu.

Ministarstvo vanjskih poslova stavilo je slavne glumce na novu listu 25 američkih državljana, većinom političara i poslovnih ljudi kojima se zabranjuje ulazak u Rusiju.

Stiller i Penn su javno podupirali Ukrajinu i sastali su se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Na sastanku u Kijevu u lipnju koji je prenosila televizija, Stiller, zvijezda "Zoolandere", "Meet the Parents" "Dodgeballa", rekao je Zelenskome: "Vi ste moj heroj"

Dvostruki oskarovac Penn snimao je u Ukrajini dokumentarni film kada je Rusija napala tu zemlju 24. veljače. Pješice je izašao iz zemlje, kao i milijuni Ukrajinaca koji su prešli u Poljsku u prvim danima rata.

U Ukrajinu se vratio kasnije u lipnju i sastao se sa Zelenskijem te obišao Buču i Irpin kod Kijeva, poprišta najtežih navodnih zločina ruskih snaga.

Sankcije uključuju zamrzavanje imovine osoba na listi u Rusiji, zabranu Rusima da s njima posluju i zabranu putovanja u Rusiju.

Isključen posljednji reaktor nuklearke Zaporižje

16:03 Posljednji operativni reaktor nuklearke Zaporižje isključen je iz ukrajinske mreže nakon što su električni stupovi oštećeni u ruskom granatiranju, objavio je ukrajinski Energoatom.

"Kao rezultat požara izazvanog granatiranjem, danas je prekinut posljednji vod za prijenos (struje)", priopćio je Energoatom na Telegramu.

"Posljedično, reaktor 6 koji opskrbljuje elektranu strujom, isključen je iz mreže", dodaje se u priopćenju.

Područje elektrane se posljednjih mjeseci stalno granatira, za što se Moskva i Kijev međusobno optužuju.

15:30 Nakon zatvaranja Sjevernog toka 1 uslijedio je drastičan porast cijene plina. Više o tome OVDJE. 

13:40 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je najnovije obavještajno izvješće o krizi u Ukrajini.

Kažu da je glavni napor Rusije "gotovo sigurno" ofenzivna operacija u istočnom Donbasu. Iako su imali najviše uspjeha u ovoj regiji, snage Kremlja još uvijek napreduju samo oko kilometar tjedno prema Bakmutu i "vrlo vjerojatno" su više puta propustile rokove za postizanje "oslobađanja" Donbasa.

Ukrajinske vlasti sada tvrde da ruske snage imaju naredbu da dovrše ovu misiju do 15. rujna, navodi se u izvješću.

Međutim, britansko ministarstvo kaže da je "vrlo vjerojatno da će ruske snage to neće postići" i da će to "dodatno zakomplicirati ruske planove da provedu referendume o pripajanju okupiranih područja Ruskoj Federaciji".

9:35 Kirilo Tomošenko, zamjenik predstojnika ureda predsjednika, ranije je objavio sliku vojnika koji podižu ukrajinsku zastavu nad selom za koje je rekao da se nalazi u južnom području koje je glavni fokus protuofenzive.

"Visokopilja. Regija Herson. Ukrajina. Danas", napisao je Timošenko na Facebooku iznad fotografije trojice vojnika na krovu, od kojih jedan pričvršćuje ukrajinsku zastavu na stup.

Ukrajina je prošlog tjedna započela protuofenzivu na jugu, posebno u regiji Herson, koju je Rusija zauzela na početku sukoba.

Nakon intenzivnog granatiranja po ruskim snagama, Rusi su zabranili kretanje stanovnicima, zabranivši im prijelaz rijeke Dnjepar, priopćio je ukrajinski glavni stožer u ponedjeljak.

Rusija je u posljednja 24 sata izvela 25 raketnih napada i više od 22 zračna napada na vojne i civilne ciljeve u Ukrajini, dodaje se u priopćenju, zadržavajući fokus na uspostavljanju potpune kontrole nad regijom Doneck.

Komentar Zelenskog došao je dan nakon što je upozorio Europljane da Rusija priprema "odlučujući energetski udar" tijekom hladnih mjeseci koji dolaze.

Moskva je kao uzroke energetskih poremećaja navela zapadne sankcije i tehnička pitanja. Europske zemlje, koje su podržale Kijev diplomatskom i vojnom potporom, optužile su Rusiju da koristi opskrbu energijom kao oružje.

Neki analitičari kažu da nestašice i porast životnih troškova, kako se zima približava, ugrožavaju potporu Zapada Kijevu, dok vlade pokušavaju umiriti nezadovoljno stanovništvo.

Prošlog tjedna Moskva je rekla da će držati zatvoren plinovod Sjeverni tok 1, svoj glavni plinski kanal prema Njemačkoj, dok su zemlje G7 najavile planirano ograničenje cijena ruske nafte.

Kremlj je rekao da će prestati prodavati naftu zemljama koje su prihvatile ograničenje.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u nedjelju da je njegova vlada planirala potpuni prekid isporuke plina u prosincu, obećavajući mjere za snižavanje cijena i vezivanje socijalnih naknada za inflaciju.

"Rusija više nije pouzdan energetski partner", rekao je Scholz na konferenciji za novinare u Berlinu.

Kao odgovor, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev optužio je Njemačku da je neprijatelj Rusije. "Drugim riječima, objavila je hibridni rat Rusiji", rekao je. U nedjelju su Finska i Švedska objavile planove da ponude milijarde dolara energetskim tvrtkama kako bi izbjegle prijetnju nesolventnosti usred krize.

U međuvremenu, američko veleposlanstvo u Moskvi priopćilo je da je John Sullivan, veleposlanik kojeg je imenovao bivši predsjednik Donald Trump 2019., napustio svoju dužnost i odlazi u mirovinu.

Dužnosnik Državnog tajništva rekao je da je Sullivan odslužio standardni mandat.

Ruske vlasti rekle su da je situacija oko nuklearne elektrane Zaporižja u južnoj Ukrajini, koju su okupirali Rusi, mirna nakon što su inspektori UN-a u subotu rekli da je ponovno izgubila vanjsko napajanje strujom.

Tri snažne eksplozije čule su se u Energodaru, gradu u blizini elektrane u kojem je uveden policijski sat, ali zasad nema detalja o šteti i žrtvama, objavila je u ponedjeljak ruska službena novinska agencija TASS.

Ukrajinske snage u dva su navrata pokušale rasporediti jurišne timove u blizini grada, navodi se, dodajući da su koristile dronove, teško topništvo i sustave za lansiranje raketa.

Posljednji glavni vanjski električni vod je prekinut i rezervni vod održava opskrbu mreže strujom, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Samo je jedan od šest reaktora ostao u funkciji, rečeno je.

Na drugim ratištima, ukrajinski kanali na Telegramu izvijestili su o eksplozijama na Antonivskom mostu u blizini grada Hersona, koji su okupirale ruske snage.

Ukrajinski projektili ozbiljno su oštetili most proteklih tjedana, ali su ga ruske snage pokušavale popraviti i postaviti pontonski prijelaz za održavanje opskrbe svojih jedinica na desnoj obali rijeke Dnjepra.

7:50 Objavljen je video eksplozije ruskog skladišta oružja u Harkivu.

7:35 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svojem noćnom obraćanju u nedjelju da je postignut napredak u "oslobađanju svih naših zemalja, svih naših ljudi" nakon početka protuofenzive protiv Rusa na jugu.

"Vjerujem da će se na Krim opet vratiti ukrajinska zastava i slobodan život. Oslobodit ćemo sve naše zemlje, sve naše ljude. Oružane snage Ukrajine, naše obavještajne, specijalne službe već poduzimaju potrebne korake za to. Čuju se ovi koraci. I svi vide da su okupatori već počeli bježati s Krima.

Ovo je pravi izbor za sve njih. I danas želim zahvaliti ratnicima 63. bojne 103. brigade teritorijalne obrane koji su osigurali rezultat u Doneckoj oblasti: oslobođeno naselje. Spomenuo bih i 42. odvojeni motorizirani pješački bataljon - zahvaljujući herojskim akcijama oslobođena su dva naselja na jugu naše zemlje.
Zahvalan sam svima vama, ljudi!" zaključio je ukrajinski predsjednik.

Pročitajte i ovo Pokopan Mihail Gorbačov - 14 Posljednji oproštaj od Gorbačova VELIKA FOTOGALERIJA Tisuće Rusa ispratile posljednjeg vođu Sovjetskog Saveza na pogrebu: Putin se nije pojavio

7:30 Kremlj je okrivio europske političare za zatvaranje plinovoda Sjeverni tok 1, jedne od njegovih glavnih ruta opskrbe plinom, rekavši da su njihove ekonomske sankcije Rusiji ometale Gazpromovo održavanje plinovoda.

"Ako Europljani apsolutno apsurdno donesu odluku da odbiju servisirati svoju opremu, odnosno opremu koja pripada Gazpromu, ali koju su ugovorom dužni servisirati, to nije krivnja Gazproma", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za Rusku državnu televiziju. "Krivi su oni političari koji su donosili odluke o sankcijama", zaključio je Peskov.

Što se događalo dan ranije, pogledajte >>OVDJE.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene