Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UŽAS U EUROPI

Još jedna jeziva prijetnja iz Rusije, veliko izvješće izazvalo spor između SAD-a i Rusije

Rat u Ukrajini
Rat u Ukrajini Foto: Afp
Europska unija obećala je snažnu potporu Ukrajini na samitu u Kijevu, ali nije odredila krute rokove za pristupanje te zemlje bloku.

 

  • U Bahmutu poginuo američki volonter Pete Reed
  • Uzajamno povjerenje s Rusijom se produbljuje, poruka je Kine
  • Poruka šalje Ukrajini Leoparde 2

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

17:30 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predstavila je u subotu izvješće o humanitarnoj krizi o Ukrajini koje je izazvalo spor između SAD-a i Rusije, pri čemu je Moskva poručila da je riječ o politički motiviranom izvješću, dok je Washington pozvao na brzo ažuriranje izvješća.

U izvješću je dokumentirano više od 14.000 civilnih žrtava. Navodi se da je humanitarna pomoć potrebna za 17,7 milijuna ljudi, dok je 7,5 milijuna ukrajinskih izbjeglica raseljeno diljem Europe. Od 471 napada teškim oružjem na zdravstvene ustanove diljem svijeta, 448 otpada na Ukrajinu, stoji u izvješću WHO-a.

12:56 Ukrajinska vojska navodi da je do sada ubijeno 130.590 ruskih vojnika.

12:50 Portugalski premijer Antonio Costa je izjavio kako će u Ukrajinu poslati tenkove Leopard 2.

Rat u Ukrajini Dmitrij Medvedev (Foto: Afp)

12:42  Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da će isporuka naprednijeg američkog oružja Ukrajini samo izazvati dodatne udare Rusije, a mogla bi i aktivirati rusku nuklearnu doktrinu. "Gorjet će cijela Ukrajina koja ostaje pod vlašću Kijeva", kazao je Medvedev u pisanom intervjuu s novinarkom Nadanom Fridrikhson.

Fridrikhson je upitala Medvedeva, koji je kao zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti postao jedan od najistaknutijih "jastrebova" nakon ruske invazije na Ukrajinu, bi li uporaba oružja većeg dometa mogla natjerati Rusiju na pregovore s Kijevom."Rezultat će biti upravo suprotan", odgovorio je Medvedev u intervjuu koji je Fridrikhson objavila na svom Telegram kanalu. "Samo moralne nakaze, kojih ima dovoljno i u Bijeloj kući i na Kapitolu, mogu to tvrditi", dodao je.

Pentagon je u petak priopćio da je nova raketa dvostruko većeg dometa od dosadašnjih u paketu američke vojne pomoći Ukrajini vrijednom 2,175 milijardi dolara.

Upitan što bi se moglo dogoditi ako Ukrajina iskoristi oružje koje je obećao Washington za napad na Krim, koji je Rusija zauzela 2014., ili za udare duboko u Rusiji, Medvedev je kazao da je Putin jasno adresirao to pitanje.

"Ne postavljamo si nikakva ograničenja i, ovisno o prirodi prijetnji, spremni smo koristiti sve vrste oružja. U skladu s našim doktrinarnim dokumentima, uključujući Osnove nuklearnog odvraćanja", rekao je.

"Uvjeravam vas da će odgovor biti brz, čvrst i uvjerljiv", dodao je. Ruska nuklearna doktrina dopušta nuklearni udar nakon "agresije na Rusku Federaciju konvencionalnim oružjem kada je ugroženo samo postojanje države".

Rat u Ukrajini Dmitrij Medvedev (Foto: Afp)

10:30 Sjedinjene Države upozorile su Tursku o izvozu kemikalija, mikročipova i drugih proizvoda u Rusiju koji bi se mogli koristiti u ratnim naporima Moskve protiv Ukrajine.

"Nema nikakvog iznenađenja... da Rusija aktivno nastoji iskoristiti povijesne gospodarske veze koje ima s Turskom", rekao je dužnosnik SAD-a. 

"Pitanje je kakav će biti odgovor Turske." Članica NATO-a Ankara načelno se protivi opsežnim sankcijama Rusiji, ali kaže da one neće biti zaobiđene u Turskoj, pozivajući Zapad da pruži bilo kakve dokaze.

10:00 SKy News javlja da je oslobođena još jedna skupina ruskih ratnih zarobljenika. Na slobodu je pušteno njih 63 nakon pregovora s Ukrajinom i uz posredovanje Ujedinjenih Arapskih Emirata.

9:00  Američki volonter Pete Reed ubijen je u petak u Bahmutu dok je pomagao civilima, navodi se u priopćenju Global Response Medicine, humanitarne organizacije koju je osnovao.

"Ovo je snažan podsjetnik na opasnosti s kojima se suočavaju spasioci i humanitarni radnici u zonama sukoba dok služe građanima uhvaćenim u unakrsnoj vatri", stoji u priopćenju. Glasnogovornik američkog State Departmenta novinarima je potvrdio "nedavnu smrt američkog državljanina u Ukrajini".

8:45  Kina je u subotu priopćila da se uzajamno političko povjerenje s Rusijom nastavlja produbljivati nakon što je zamjenik ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxu posjetio zemlju ovaj tjedan i sastao se s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Kina je voljna surađivati s Rusijom u provedbi njihova strateškog partnerstva i promicanju napretka u njihovim odnosima, istaknulo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin najavili su prije godinu dana u Moskvi strateško partnerstvo u svrhu suprotstavljanja utjecaju Sjedinjenih Država koje, kako su rekli, neće imati "zabranjenih" područja suradnje.

8:40 Rusi su integrirali okupirana područja Ukrajine u svoj južni vojni okrug, navelo je britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izvješću o situaciji u Ukrajini 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene