Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KREMLJ SE OGLASIO O POKOLJU

Putin uveo sankcije neprijateljskim zemljama, Zelenski u posjetu Buči. Rusi poslali čestitku NATO savezu: "Pratimo vas"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet je zgrožen stravičnim snimkama iz grada Buče gdje su ukrajinske snage u subotu, nakon oslobođenja, naišle na trupla ostavljena na cesti i u masovnim grobnicama. Ukrajinci optužuju Ruse za genocid, Rusi tvrde da je sve lažna vijest. Zapadni čelnici pozivaju na nove, još oštrije sankcije Rusiji.

 

  • Rat u Ukrajini ušao je u 40. dan 
  • Moskva tvrdi da su optužbe za masakr u Buči lažne vijesti
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je Buču i optužio ruske snage za genocid
  • Ukrajina kaže da je u okolici Kijeva dosad pronađeno oko 400 ubijenih civila
  • Tijekom noći čule su se detonacije u Hersonu i Odesi
  • Putin je uveo vizna ograničenja za zemlje koje Rusija smatra neprijateljskim

Tijek događaja pratite u nastavku:

15:46 Ukrajinski predsjednik posjetio je grad Buču, a bio je u Irpinu i Stojanki. U službenoj objavi na Facebooku napisao je da će učiniti sve da te gradove što prije vrate u život.

15:42 Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko usporedio je dokaze o ubojstvima civila kraj ukrajinskog glavnog grada sa scenama iz horor filma. "Ono što sad gledamo u Irpinu i Buči, to su scene iz horor filmova. Nažalost, ove scene ne potječu iz filmova. Ovo je stvarnost. Ovo je strašna stvarnost u kojoj gledamo civile s rukama vezanim na leđima. Ne razumijem kakva bi osoba to mogla napraviti, a uvjeren sam da su slične scene u brojnim drugim ukrajinskim gradovima. Agresor mora platiti za ovo", prenosi BBC Kličkove riječi.

15:41 SAD će tražiti od Opće skupštine UN-a da suspendira Rusiju iz Vijeća za ljudska prava, rekao je američki veleposlanik pri UN-u.

14:17 Predsjednik Vladimir Putin uveo je vizna ograničenja za građane zemalja koje Rusija smatra "neprijateljskim". Od danas je obustavljen pojednostavljeni proces izdavanja viza za neke zemlje EU-a. 

13:33 Ukrajinski predsjednik Zelenski došao je u posjet Buči, gradu u kojem je počinjen pokolj koji Rusija negira. Novinari koji su ušli u grad nakon što se povukla ruska vojska zatekli su masovne grobnice i tijela koja leže uz cestu. 

Zelenski je u Buči razgovarao s lokalnim stanovništvom. Ponovio je da je Rusija izvršila ratne zločine i genocid u Ukrajini. Na pitanje BBC-ja je li još moguće razgovarati o miru s Rusijom, rekao je: "Da, jer Ukrajina mora imati mir. U Europi smo u 21. stoljeću. Nastavit ćemo s naporima diplomatski i vojno", rekao je. 

13:21 Kremlj je osudio izjave čelnika vladajuće poljske stranke, koji je rekao da je Varšava otvorena za raspoređivanje američkog nuklearnog oružja na svome tlu i da bi pozdravila 50-postotno povećanje američkih vojnika u Europi. Obraćajući se novinarima tijekom konferencijskog poziva, glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da bi takav potez samo vodio do rasta napetosti. Jaroslaw Kaczynski, koji je na čelu stranke Pravo i Pravda (PiS), rekao je tijekom vikenda da će Poljska biti otvorena za postavljanje nuklearnog oružja na svom teritoriju, ali da se to trenutno ne razmatra.

13:17  Rat u Ukrajini ne može se preliti i na BiH, a Hrvatska je primjer pametne energetske politike, rekao je u ponedjeljak posebni izaslanik američke vlade za zapadni Balkan. Gabriel Escobaje na Američko-hrvatskom forumu rekao kako "ne misli da se" ukrajinska kriza može prenijeti na hrvatsko susjedstvo jer je ona dovela do vraćanja europskog fokusa na rješavanje kriza u svojoj okolini.

13:14 O pokolju u Buči oglasio se i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je rekao da su ukrajinske "provokacije" u Buči prijetnja međunarodnoj sigurnosti. Ponovio je stav svoje zemlje da je Ukrajina organizirala nešto što se čini kao masakr civila, nazvavši to lažnim napadom. Rekao je da će Moskva zahtijevati da Ujedinjeno Kraljevstvo ispuni svoje obveze kao predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti UN-a tako što će pristati na to da Rusija raspravlja o tom pitanju na sastanku.

13:11 Na Twitteru se pojavila snimka koja prikazuje uništene automobile nakon prolaska ruskih snaga i tenkova.

13:05 Slovačka je ujedinjena s Europskom unijom protiv ruskih zahtjeva za plaćanjem plina, kazao je premijer Eduard Heger nakon što je jedan od ministara predložio plaćanje u rubljima kako bi se nastavila opskrba plinom. Slovačka u velikoj mjeri ovisi o opskrbi plinom iz Rusije, a Moskva je izdala zahtjev za plaćanjem u rubljima. No Europska komisija u petak je kazala da europske tvrtke kojima je ugovorom utvrđeno plaćanje u eurima ili dolarima ne moraju ispuniti ovaj zahtjev.

"U ovoj situaciji najbitnije je biti ujedinjen te inzistiramo na poštivanju uvjeta iz ugovora i plaćanju u eurima", poručio je Heger putem Facebooka u nedjelju navečer.

Komentirao je situaciju nakon što je ministar gospodarstva Richard Sulik kazao da će država surađivati s Europom, no da Slovačka ne smije ostati bez ruskog plina te da će, ako bude bilo potrebno, plaćati u rubljima.

13:01 Ruske snage u potpunosti su otišle iz regije Sumi, potvrdio je guverner. 

12:50  U jučerašnjem granatiranju Harkiva ubijeno je sedam ljudi, ozlijeđeno je njih 34. Ruske snage granatirale su stambene zgrade u četvrti Slobidski u Harkivu.

12:23 "Te krvave pokolje koje su počinili Rusi, ruski vojnici, treba nazvati pravim imenom. To je genocid i treba biti suđen", rekao je novinarima poljski premijer Mateusz Morawiecki. Prozvao je francuskog predsjednika Macrona zbog toga što pregovora sa zločincem. Više o tome OVDJE. 

12:15 BBC je objavio uznemirujuće fotografije pokolja obitelji u selu nedaleko Kijeva. Yogita Limaye, novinarka BBC-ja na terenu izvještava o novim dokazima o zločinima koji se pojavljuju u područjima oko Kijeva nakon što su se ruske snage povukle.

Snimila je fotografiju plitkog groba u selu Matužin, s četiri tijela. BBC je objavio zamućene fotografije. Tri tijela identificirana su kao članovi jedne obitelji. Četvrto tijelo nije identificirano.

12:11  Njemačka poduzima "korake" prema zabrani ruske nafte i plina, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck. Rekao je kako Njemačka ulaže napore da smanji svoju ovisnost o ruskoj nafti. Kazao je kako EU ima prostora za uvođenje daljnjih sankcija Rusiji nakon što je izdano priopćenje u kojem se navodi da se hitno pripremaju dodatne mjere.

11:58  Svjetska trgovinska organizacija (WTO) snizila je prognozu rasta svjetske trgovine u ovoj godini zbog rata u Ukrajini. Prognoza je snižena sa 4,7 na 2,5 posto. 

11:50 Kremlj je kategorički odbacio optužbe vezane uz pokolj u Buči. "Optužbe Kijeva treba uzeti sa sumnjom", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "Činjenice i kronologija događaja u Buči ne podržavaju ukrajinsku verziju događaja. Pozivam međunarodne čelnike da ne žure s osudom", poručio je Peskov.

Rekao je da su ruski stručnjaci otkrili znakove raznih "lažnih vijesti i uređivanja videomaterijala". Odbio je komentirati hoće li snimke iz Buče utjecati na mirovne pregovore, koji su danas trebali biti nastavljeni putem videoveze.

11:49 Pet bolnica u Mikolajivu je oštećeno u ruskom granatiranju grada.

11:46 Čelnik regionalne vojne uprave Luhanska, Serhij Haidai, rekao je da je viđeno "značajno gomilanje ruskih vojnika i vojne opreme" u regiji, u očiglednoj pripremi za napad u napad."Da, mogu potvrditi, da postoji značajno gomilanje vojnika i vojne opreme koja se priprema za veliki proboj", rekao je, govoreći na nacionalnoj televiziji.

"Došlo je do pokušaja proboja ove noći, naši branitelji su odbili napad. Držimo se, ali vidimo da je došlo do velikog nakupljanja vojnika", kazao je. Čelnici separatističkih Narodnih republika Donjeck i Lugansk koje podržava Rusija ranije su najavili "potpunu mobilizaciju" na teritorijima pod njihovom kontrolom.

11:32 Dmitrij Rogozin, čelnik ruske svemirske agencije Roskosmos objavio je na Twitteru satelitsku snimku sjedišta NATO-a povodom obljetnice osnutka saveza. Poslao je svojevrsnu čestitku NATO savezu povodom obljetnice. Dmitrij Rogozin upozorio je članice NATO-a da zapamte da ih Rusija promatra iz svemira. "4. travnja 1949. rođen je NATO – ružna kći Hladnog rata. Na svoj rođendan NATO se može diviti svom uredu sa satelitske snimke svemirske letjelice Roskosmos. Stoltenberg, digni glavu i odmahni rukom! Pratimo vas. Imajte na umu", napisao je Rogozin.

 

11:03 Moskva se oglasila o masakru u Buči, ali ona ga naziva ukrajinskom provokacijom. Glavni ruski istražitelj naredio je istragu. Aleksander Bastrikin naredio je da se otvori istraga jer je Ukrajina "namjerno širila informacije" o ruskim snagama u Buči.

11:02 U Harkivu je poginulo sedmero ljudi, od čega troje djece, tijekom bombardiranja grada, potvrdile su vlasti.

11:01 Danas se otvaraju novi humanitarni koridori iz Mariupolja prema Zaporižji.

11:00 U Ukrajini je ubijeno 161 dijete od početka napada Rusije na zemlju. 

10:46 EU priprema daljnje sankcije Rusiji. Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku, rekao je da je za zločine u Buči odgovorna Rusija, izrazivši potporu istrazi Međunarodnog kaznenog suda o ratnim zločinima. Rekao je da će odgovorni za ratne zločine - uključujući vladine dužnosnike i vojne čelnike - odgovarati. Najavio je pripremu novih sankcija Rusiji. 

"EU će nastaviti čvrsto podržavati Ukrajinu i hitno će unaprijediti rad na daljnjim sankcijama protiv Rusije", rekao je.

10:14  U okolici Kijeva do sada je pronađeno više od 400 mrtvih civila nakon povlačenja ruskih snaga. Iz Buče dolaze stravične snimke ubijenih ljudi. Grad od 30.000 ljudi bio je pod okupacijom mjesec dana. Nakon povlačenja Rusi su iza sebe ostavili leševe civila i masovnu grobnicu.

Francuski predsjednikk zbog masakra traži nove sankcije Rusiji. 

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov objavio je na Facebooku poduži tekst u kojem se obraća Ukrajincima. Masakr je usporedio s onim u Vukovaru. Više o tome OVDJE. 

10:00 Nastavljaju se borbe u Mariupolju. Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je kako se u Mariupolju i dalje nastavljaju velike borbe između ruskih i ukrajinskih snaga. Podsjećaju kako je ovaj grad važna strateška točka za Rusiju s kojom bi osigurali kopneni koridor iz Rusije prema Krimu.

9:53 Ukrajina je objavila nove podatke i procjene o ruskim gubicima. Ukupno je poginulo 18.300 ruskih vojnika, navode.

9:50 Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da je Njemačka glavna prepreka novim sankcijama Europske unije Rusiji.

9:48 Ukrajinska vojska kaže da su njezine snage ponovno zauzele neke gradove u regiji Černihiv i da se isporučuje humanitarna pomoć. Novinska agencija RBK Ukrajina kaže da će cesta između Černihiva i glavnog grada Kijeva ponovno biti otvorena kasnije tijekom dana. Černihiv je od Kijeva udaljen 80 kilometara. U ruskom granatiranju uništeno je 70 posto grada, javlja AP. 

9:37 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Međunarodni kazneni sud da istraži ubojstva civila u Buči, javlja CNN.

9:31 U Poljsku je otišlo više od 2,5 milijuna Ukrajinaca. 

9:27 Associated Press javlja o egzekuciji gradonačelnice Motižina i njezine obitelji. Gradonačelnica Motižina, koji se nalazi 50 kilometara od Kijeva, ubijena je u klasičnoj egzekuciji, zajedno sa suprugom i sinom, rekao je stanovnik mjesta. Kako piše Associated Press, Olha Sukenko i njena obitelj prema tom svjedočenju, streljani su i bačeni u jamu u šumu. Gradonačelnica i njezina obitelj nestali su krajem ožujka. 

9:22 Noćas je Odesa pretrpjela značajne napade, javlja CNN. "Više projektila pogodilo je Odesu, jedan objekt je pogođen. Još uvijek prikupljamo informacije", rekao je Serhij Bratčuk, glasnogovornik stožer Odese. Otkrio je da u nedjeljnom napadu na skladište goriva u tom gradu nije bilo žrtava. 

9:18  Bit će još ovakvih događaja, upozorio je Jack Watling iz britanskog Ministarstva obrane aludirajući na masakr u Buči. "Ovo nije jednokratno zvjerstvo", kaže."Mislim da ćemo u područjima gdje su Rusi zauzeli teritorij otkriti značajan broj ovakvih djela. Namjera tih zločina bit će ista, a to je osveta stanovništvu za smjelost otporu. Mislim da će to biti vrlo rašireno", upozorio je. 

9:14 Ukrajinski mediji upozoravaju kako je i Bjelorusija dio rata jer Rusima daju dio teritorija kako bi smjestili vojne trupe i oružje. Podsjećaju da je Ukrajina napadnuta i s teritorija Bjelorusije.

9:02 Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da postoje "jasni tragovi" koji upućuju na ratne zločine u Ukrajini. Rekao je da su potrebne nove sankcije Rusiji kao odgovor na ono što se dogodilo u Buči. "Odgovorni moraju platiti za ono što se dogodilo", rekao je Macron.

8:59 "Ne možemo dozvoliti da se zaustaviti isporuka plina iz Rusije", poručio je ministar gospodarstva Slovačke Richard Sulik. "Ako je postavljen uvjet da se plaća u rubljima, mi ćemo plaćati u rubljima", izjavio je slovački ministar. Više o tome OVDJE. 

8:44  Satelitske snimke Buče prikazuju navodni 13 metara dug rov iskopan na zemjištu crkve, a za kojeg ukrajinske vlasti vjeruju da je masovna grobnica za ubijene civile. Reutersovi novinari koji su posjetili Buču u subotu rekli su da su uočili masovnu grobnicu kod crkve tvrdeći kako su vidjeli ruke i noge kako probijaju zemlju.

Dosad je otkriveno najmanje 400 mrtvih tijela civila u regiji Kijev nakon što su se ruske snage povukle s tog područja, tvrde ukrajinski dužnosnici.

"Razgovarao sam sa spasiocima. Uspjeli su se probiti do nekih kuća. Negdje su putevi minirani pa spasioci napreduju korak po korak i još ne iznose brojke koje će se kretati u stotinama. Mnogi stanovnici smatraju se nestalima", rekao je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski.

Snimke koje je zabilježila američka tvrtka Maxar Technologies 31. ožujka pokazuju znakove iskopavanja na području crkve u Buči, priopćila je tvrtka.

8:35 Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima, ustvrdivši da je sa svojom strankom Fidesz obranio "slobodu i suverenitet Mađarske". Orban je u svom pobjedničkom govoru kritizirao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i briselske birokrate nazivajući ih "protivnicima", prenosi BBC.

8:20 U Hersonu su tijekom noći zabilježene detonacije, javlja Kyiv Independent.

8:00 Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako su snimke mrtvih civila u Buči "naručile" Sjedinjene Američke Države kao dio zavjere protiv Rusije. "Tko su majstori provokacija? Naravno, Sjedinjene Države i NATO, rekla je glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova", prenosi Guardian. 

7:37 Ruski vojnici i plaćenici prebacuju se u regiju Donbas na istoku Ukrajine, priopćilo je britansko ministarstvo obrane. Opkoljeni ukrajinski grad Mariupolj još uvijek je žarište borbi i zračnih napada, dodaju. 

 

7:20 ''Slike koje dolaze iz Buče i drugih područja koja su napustile Putinove snage su užasavajuće. Vlada SAD-a predana je nastojanju da se za ovo preuzme odgovornost koristeći svaki raspoloživi alat. Ne možemo šutjeti, svijet mora znati što se dogodilo i svi moramo djelovati'', poručilo je američko veleposlanstvo u Ukrajini na Twitteru.


6:55 Rusija u tajnosti provodi novu veliku mobilizaciju, tvrdi ukrajinska vojska te u jutrošnjem izvješću pišu da Rusi provode mobilizaciju u nekoliko regija diljem Ruske Federacije. Navode da se prilikom odabira kandidata traži one s vojnim iskustvom te je u planu mobilizacija 60.000 osoba.

Rusija nije komentirala ukrajinsko izvješće, čija točnost nije neovisno potvrđena. Ruski predsjednik Vladimir Putin početkom prošloga mjeseca kazao je da u borbu u Ukrajini neće slati novake niti pričuvnike.


6:30 
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju emitiranom na dodjeli nagrada Grammy u Las Vegasu pozvao je gledatelje da podrže Ukrajince "na bilo koji način".

"Što je suprotno glazbi? Tišina razrušenih gradova i ubijenih ljudi", rekao je Zelenski u snimci emitiranoj uoči nastupa američkog pjevača Johna Legenda i ukrajinske pjesnikinje Ljube Jakimčuk.

"Ispunite tišinu svojom glazbom. Ispunite je danas, da ispričate našu priču. Podržite nas na bilo koji način. Bilo koji, ali ne tišinom. Stotine ljudi je ubijeno. Mučeni, pogubljeni civili, leševi na ulicama... Koncentrirano zlo je ušlo u našu zemlju. Ubojice. Mučitelji. Silovatelji. Pljačkaši. I oni sebe nazivaju vojskom. Zaslužuju samo smrt nakon onoga što su učinili", rekao je Zelenski, odjeven u tamnozelenu majicu, na engleskom, promuklim glasom.  Više o tome čitajte OVDJE.

6:25 Snimke razrušenog grada Buče pored Kijeva šokirale su svijet. Tijela civila ostavljena su na ulici, u gradu je nađena i masovna grobnica. Zapadni svijet je osudio zločine. Rusija je odbacila odgovornost, rekavši da se radi o lažnim vijestima. U međuvremenu, civili i dalje stradavaju, ukrajinske vlasti objavile su da je sedam osoba poginulo u napadu na stambenu zgradu u Harkivu u nedjelju.


 

6:20 Papa Franjo odao je počast novinarima ubijenima tijekom rata u Ukrajini rekavši kako se nada da će ih Bog nagraditi za služenje općem dobru na kojoj god strani bili. Obraćajući se novinarima u zrakoplovu kojim se vraćao s Malte, Franjo je također ponovio da je spreman otputovati u ukrajinski glavni grad Kijev, ali je dodao da tek treba odlučiti hoće li to biti izvedivo. 

Rekao je da je dvaput razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem od početka rata, ali je naznačio da je posljednji put s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao početkom godine. U govoru u subotu, Franjo je implicitno kritizirao Putina zbog invazije, rekavši da "moćnik" potiče sukob za nacionalističke interese.

6:15 Rat je izbio u Ukrajini prije više od mjesec dana nakon što su ruske vojne snage izvršile invaziju na područja na sjeveru, istoku i jugu zemlje, raselivši milijune civila i pretvorivši čitave gradove u ruševine. Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene