Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Mariupolj pod napadom

Gusti crni dim i plamen iznad Lavova, nakon eksplozija dijelovi grada bez struje. Hoće li se rat ubrzo završiti? "U Moskvi se šire glasine..."

Rat u Ukrajini traje 69 dana. Najavljen novi paket sankcija EU-a protiv Rusije. Putin je pozvao Zapad da pomogne u prekidanju strahota u Ukrajini. Ruska vojska ponovno napada Mariupolj, snažne eksplozije odjekuju gradom.

 

  • Francuski predsjednik Emmanuel Macron više od dva sata je razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.
  • Britanski premijer Boris Johnson poručio je ukrajinskom parlamentu da će Ukrajina pobijediti Rusiju i biti slobodna.
  • Ruska vojska krenula je u novi napad na razrušeni kompleks čeličane Azovstal u Mariupolju.
  • Putin je pozvao Zapad da pomogne u prekidanju strahota u Ukrajini.
Pročitajte i ovo Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni" Avdijivka Novi gubici Ukrajina ostala bez dijela teritorija: Obećana pomoć Zapada nije stigla

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:43 Najmanje 21 osoba je poginula u napadu na regiju Donjeck. Ranjeno je 27 ljudi, javlja Sky News. 

22:33 Niz ukrajinskih gradova je pod paljbom ruskih raketa koje su, između ostalog, uništile tri elektrane u Lavovu, sada djelomično bez struje. "Tri električne centrale su oštećene u raketnom napadu“, objavio je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji, dodajući kako su zbog toga prestale raditi i crpne stanice.

Sadovji je objavio kako je ozlijeđena najmanje jedna osoba. Ukrajinski mediji pišu kako je nekoliko četvrti u Lavovu ostalo bez struje.

Bombardirane su i regija Vinica, Odesa i Kirovograd, a nije još poznato kakva je tamo šteta. Zakarpatje, dosad pošteđena regija na jugozapadu države, pogođena je po prvi put od početka ruske invazije 24. veljače. "Raketa je pala u planinski dio Zakarpatja. Službe su na mjestu događaja i obavijestit će o ozlijeđenima i mogućim žrtvama", napisao je guverner te regije Viktor Mikita.

U napadima ima mrtvih i ozlijeđenih

22:24 Valentin Rezničenko, načelnik regionalne vojne uprave Dnjepropetrovsk, rekao je da su dva raketna udara bila u okrugu Kamianske na rijeci Dnjepar. "Projektili su ozbiljno oštetili željezničku infrastrukturu", rekao je i dodao da je jedna osoba ozlijeđena, a kretanje vlakova zaustavljeno.

Ukrajinska vojska na jugu potvrdila je da je pogođena željeznička infrastruktura u Kirovogradskoj regiji i rekla da " ima mrtvih i ranjenih". Snage protuzračne obrane oborile su još tri projektila usmjerena na regiju Odesa.

22:07 Ruski novinar i prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade Dmitrij Muratov osudio je propagandu Moskve koja poziva na upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini, što bi predstavljalo "kraj čovječanstva".

"Ne isključujem mogućnost da će se nuklearno oružje iskoristiti", rekao je Muratov novinarima u Ženevi. Govoreći povodom Svjetskog dana slobode medija, Muratov, urednik medija Novaja Gazeta koja je morala prekinuti svoj rad nakon ruske intervencije, procjenjuje kako promidžbena mašinerija Kremlja pokušava ruskoj javnosti korištenje nuklearnog oružja učiniti prihvatljivijim.

"Već dva tjedna na televiziji slušamo kako silosi za nuklearno oružje moraju biti otvoreni", rekao je Muratov. "A slušamo i kako se to grozno oružje treba koristiti ako se nastavi dostava oružja Ukrajini", dodao je nobelovac, referirajući se na zapadnu oružanu pomoć napadnutoj zemlji.

Suprotno propagandi ruskih vlasti, naglašava Muratov, upotreba nuklearnog oružja ne bi značila "kraj rata", nego "kraj čovječanstva". Najstrašnijom stvari trenutno u Rusiji Muratov je nazvao "apsolutnu moć bez restrikcija" koju Putin posjeduje. Ako on odluči da se nuklearno oružje mora iskoristiti, nitko "ga ne bi mogao spriječiti da donese tu odluku, ni parlament, ni civilno društvo ni javnost", upozorio je ruski novinar.

Biden posjetio tvornicu oružja

21:41 Emine Dzhepar, prva zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova, podijelila je dirljive fotografije koje prikazuju cvijeće nacrtano preko rupa od metaka na ogradi u Hostomelu, u regiji Kijev. Hostomel je bio poprište intenzivnih borbi između ruskih i ukrajinskih snaga od početka invazije.

21:35 Američki predsjednik Joe Biden posjetio je tvornicu u Troyu u Alabami, gdje proizvođač oružja Lockheed Martin proizvodi protutenkovske projektile Javelin. Projektili su dio oružja koje Amerika isporučuje Ukrajini tijekom ruske invazije.

"Pobrinuli smo se da nema prekida u protoku opreme u Ukrajinu", rekao je Biden. "Otkad je Rusija napala Ukrajinu, prije više od dva mjeseca, poslali smo više od 3 milijarde dolara pomoći Ukrajini, samo mi, ne računajući naše saveznike. A taj novac je izravno ulaganje u obranu slobode i same demokracije", dodao je.

"Jer ako se ne suprotstavite diktatorima, povijest nam je pokazala, oni stalno dolaze, oni dolaze. Njihov apetit za moći i dalje raste", istaknuo je Biden. Potom je pohvalio radnike u tvornici, rekavši da su im ruke doslovno dotakle svaki projektil koji Ukrajina koristi da potisne rusko napredovanje, rekavši im da bi trebali biti ponosni.

Gusti dim nad Lavovom

20:38 Gusti crni dim i plamen viđeni su u Lavovu nakon napada na grad na zapadu Ukrajine. Najmanje četiri eksplozije mogle su se čuti u centru Lavova nešto prije 20:30 po lokalnom vremenu.

Upalili su se automobilski alarmi, začule su se sirene za hitne slučajeve, a u gradu je na trenutak zatreperila struja. Dijelovi grada su ostali bez struje.

Gradonačelnik Andrij Sadovji rekao je da bi se stanovnici trebali skloniti i dodao da su napadi utjecali na opskrbu strujom.

Ukrajinske željeznice priopćile su da je niz vlakova zaustavljen oko Lavova zbog ruskih napada na željezničke elektrane. Određeni broj vlakova prometovat će s kašnjenjem, navodi se.

"Konkretno, vlakovi su zadržani na ulazu u Lavov, informacije se ažuriraju", navode Ukrajinske željeznice.

Moskvom se šire glasine...

19:38 Savjetnik finskog ministra obrane za obavještajne poslove general bojnik Harri Ohra-aho na Twitteru je objavio da bi rat u Ukrajini možda mogao ubrzo završiti.

"U Moskvi se šire glasine da se brojni bivši generali i dužnosnici KGB-a spremaju svrgnuti ruskog predsjednika Vladimira Putina i okončati rat u Ukrajini, koji u Rusiji sve više doživljavaju kao stratešku pogrešku", napisao je.

Britanija šalje dronove Ukrajini

19:10 Britanija će ukrajinskim oružanim snagama dati dronove Malloy T150 za prijenos opreme vojnicima na prvoj crti bojišnice. To je dio novog paketa vojne pomoći vrijednog 300 milijuna funti.

Dronove kvadrokoptere isprobali su britanski marinci. Imaju domet od 70 km i mogu nositi do 68 kg opreme. Izrađuje ih britanska tvrtka Malloy Aeronautics.

19:00 Dva mjeseca nakon što su upozorili da bi Peking mogao pomoći Rusiji u borbi protiv Ukrajine, visoki američki dužnosnici rekli su da nisu uočili otvorenu kinesku vojnu i gospodarsku pomoć Moskvi. Američki dužnosnici rekli su Reutersu zadnjih dana da su i dalje na oprezu u pogledu kineske dugoročne potpore Rusiji općenito, ali da se vojna i gospodarska pomoć od koje su strahovali nije dogodila, barem ne za sada.

Američki predsjednik Joe Biden priprema se za posjet Aziji ovaj mjesec kojim će dominirati uspon Kine i njegova administracija uskoro će objaviti prvu nacionalnu sigurnosnu strategiju za Kinu koja postaje velesila. "Nismo vidjeli da Narodna Republika Kina pruža izravnu vojnu pomoć ruskom ratu protiv Ukrajine niti sustavne napore da pomogne Rusiji da izbjegne naše sankcije", rekao je dužnosnik Bidenove administracije.

"Nastavljamo pratiti Narodnu Republiku Kinu i svaku drugu zemlju koja bi mogla pomoći Rusiji ili na neki drugi način izbjeći američke i partnerske sankcije", dodao je. Osim što izbjegava izravno podržati ruski rat, Kina izbjegava i sklapanje novih ugovora između svojih državnih naftnih rafinerija i Rusije unatoč velikim popustima.

Ukrajina optužila Rusiju da koristi silovanje kao ratnu taktiku

18:35 Ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova optužila je Rusiju da koristi silovanje kao ratnu taktiku, a predsjednika Vladimira Putina opisala je kao "glavnog ratnog zločinca 21. stoljeća".

Tijekom posjeta gradu Irpinu, Venediktova je rekla da Ukrajina prikuplja informacije o optužbama za silovanje, mučenja i druge ratne zločine od žrtava.

"Ovo je, naravno, da se prestraši civilno društvo... da se učini sve kako bi se prisililo Ukrajinu na kapitulaciju", navela je. Dodala je da se neke od žrtava koje su ostale u Ukrajini boje progovoriti, strahujući od povratka ruskih snaga. Kremlj je ranije odbacio optužbe za ratne zločine, kao i sugestije da je Putin ratni zločinac.

18:15 Objavljene su prve fotografije evakuiranih stanovnika Mariupolja iz čeličane Azovstal koji su stigli u Zaporižje.

Najmanje 10 mrtvih u granatiranju tvornice

18:14 Najmanje deset ljudi je poginulo, a 15 ih je ranjeno nakon što su ruske snage granatirale koksaru u gradu Avdivka na istoku Ukrajine, javlja Reuters.

Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko napisao je: "Rusi su točno znali gdje da udare – radnici su upravo završili smjenu i čekali autobus". Rusija poriče da je ciljala civile.

Nova Putinova meta rodni grad Zelenskog?

18:06 Dan pobjede Rusije je 9. svibnja pa se pretpostavlja kako bi do tada trebalo biti nekakvih rezultata u Ukrajini. Obrambena analitičarka dr. Alex Walmsley za Sky News je rekla da su sada tri žarišta ruske invazije. Prvi je na zapadu prema Moldaviji u regiji Pridnjestrovlja, gdje ruski predsjednik Vladimir Putin želi "prouzročiti nevolje i nestabilnost".

Usredotočio se i na Mariupolj koji još uvijek nije u potpunosti pao u ruske ruke unatoč stalnom bombardiranju. Posljednja točka ukrajinskog otpora je u čeličani Azovstal, navodi Walmsley. Ako i to padne, Putin će "moći reći da je cijeli južni koridor u ruskim rukama".

Treći smjer je prema gradu Krivi Rih. Walmsley kaže kako se "čini da grad nema nikakvu stratešku važnost, ali je to vrlo simbolično jer se radi o rodnom gradu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog". "Putin želi pokazati rezultate jer je očito specijalna operacija u Ukrajini trebala trajati samo nekoliko dana, a evo nas u trećem mjesecu", dodala je.

17:51 Bojna Azov objavila je snimku evakuacije civila iz čeličane Azovstal u Mariupolju. "Stotinjak građana, uključujući starce i djecu, dan ranije su borci pukovnije Azov spasili iz ruševina u tvornici Azovstal kako bi se evakuirali na sigurno područje koje kontroliraju ukrajinske vlasti", napisali su.

"Naglašavamo - na području tvornice još uvijek ima ljudi u podrumima ispod ruševina! Okupatori od jučer granatiraju ove teritorije, što je izuzetno opasno po zdravlje i živote civila. Pozivamo na nastavak režima šutnje i hitnu evakuaciju ljudi u grad Zaporižje! Također napominjemo da do sada nitko od ranjenih branitelja Mariupolja nije evakuiran, što je suprotno međunarodnom humanitarnom pravu!", dodaju iz Azova.

Najavljen novi paket sankcija EU-a protiv Rusije

17:43 Visoki predstavnik EU-a Josep Borrell najavio je da će novi paket sankcija protiv Rusije uključivati izvoz nafte, još više ruskih banaka te osobe odgovorne za širenje lažnih vijesti i dezinformacije.

Borrell je preko Twittera poručio da se radi na šestom paketu sankcija koji predviđa isključenje iz SWIFT-a još više banaka, proširenje popisa sankcioniranih na širitelje dezinformacija te uvoz ruske nafte.

Očekuje se da će predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstaviti šesti paket sankcija u srijedu ujutro u Europskom parlamentu. Prijedlog sankcija trebaju odobriti države članice.

Putin pozvao Zapad da pomogne u prekidanju strahota u Ukrajini

17:26 Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom o situaciji u Ukrajini s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom i pritom pozvao Zapad da izvrši pritisak na Kijev da prekine "strahote" koje se događaju u toj zemlji, prenijele su ruske novinske agencije.

Putin je rekao Macronu da bi Zapad mogao pomoći da se prekine "ratne zločine i masovno granatiranje gradova i naselja u Donbasu", pri čemu stradavaju civili. Rusija niječe da njezine snage u Ukrajini čine ratne zločine i za pogibije civila okrivljuje ukrajinske nacionaliste i "neonaciste", što Kijev i Zapad odbacuju.

"Zapad bi mogao pomoći da se prekinu te strahote utječući na odgovarajući način na vlasti u Kijevu i prekidom slanja oružja Ukrajini", rekao je, prenijela je agencija RIA. Putin je također francuskom kolegi rekao da je Moskva i dalje spremna na dijalog s Ukrajinom.

17:18 "Bolnice su spremne za dolazak evakuiranih iz čeličane Azovstal", kazala je dr. Dorit Nizan, voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije za Ukrajinu.

"Spremni smo za opekline, prijelome i rane, kao i za proljev, respiratorne infekcije", dodala je. "Spremni smo i vidjeti ima li trudnica, djece s pothranjenošću – svi smo tu i zdravstveni sustav je dobro pripremljen", navela je Nizan.

Neki ljudi su već stigli u Zaporižija nakon što su sami krenuli iz sela u blizini Mariupolja i imali lakše ozljede. Ona kaže da je mentalno zdravlje "veliki problem". "Mnogi su plakali kad su stigli i kad su ih dočekali članovi obitelji. Bilo je jako dirljivo", rekla je Nizan, a prenosi BBC.

Kremlj optužio Izrael za podržavanje "neonacističkog režima"

17:06 Kremlj je optužio Izrael da podržava "neonacistički režim" u Ukrajini nakon što se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov našao na udaru kritika jer je tvrdio da Adolf Hitler "ima židovsku krv"

Lavrov je kritizirao ukrajinskog predsjednika rekavši da židovsko podrijetlo Volodimira Zelenskog "ne znači ništa". "Hitler je također imao židovsko podrijetlo, tako da to ništa ne znači. Neki od najgorih antisemita su Židovi", kazao je.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navodi u priopćenju da je izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid dao "antipovijesne opaske" kao odgovor na komentare Lavrova koji "uvelike objašnjavaju zašto trenutna izraelska vlada podržava neonacistički režim u Kijevu", piše Sky News. Lapid je rekao da su komentari ruskog ministra vanjskih poslova "skandalozni i užasna povijesna pogreška".

Snažne eksplozije odjekuju Mariupoljem

16:58 U Azovstalu, čeličani u opkoljenom Mariupolju, i dalje je zarobljeno oko 200 civila. Snažne eksplozije odjekuju razorenim gradom, a jednu od snimki objavila je ruska RIA Novosti. Gusti oblak dima diže se u zrak dok u pozadini odjekuju eksplozije.

 

Tvornica je posljednja točka ukrajinskog otpora u lučkom gradu koji je gotovo u potpunosti okupiran od strane ruskih snaga. Pretpostavlja se da su stotine civila skrivene u skloništima ispod industrijskog kompleksa zajedno s vojnicima, marincima i medicinarima.

16:51 Ukrajinski obavještajci došli su do informacija koje kruže među ruskim vojnicima, a koje otkrivaju do kada bi rat mogao trajati. Navode i da su naručeni novi pečati za javnu i gradsku upravu Mariupolja i Hersona. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

Macron nazvao Putina

16:19 Francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina prvi put nakon 29. ožujka. Razgovor je trajao 2 sata i 10 minuta, prenosi Le Parisien pozivajući se na Elizejsku palaču. Trenutno nema detalja o sadržaju razgovora.

Ovo je prvi Macronov razgovor s Putinom od 29. ožujka, prije nego što su otkriveni zločini u Buči. Poziv je upućen na inicijativu predsjednika Francuske nakon razgovora koji je Macron imao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u subotu, 30. travnja.

15:54 Grčka i Bugarska priopćile su da će novo postrojenje za ukapljeni prirodni plin (LNG) koje će se graditi u sjevernoj grčkoj luci Alexandroupolis pomoći u stvaranju nove plinske rute za Europu i smanjiti ovisnost o ruskom plinu u ključnom trenutku, piše Reuters.

Prošli je tjedan ruski izvoznik plina Gazprom prekinuo isporuke Bugarskoj i Poljskoj zbog odbijanja plaćanja u rubljama. "Naše su zemlje spremne preuzeti novu ključnu ulogu u novoj energetskoj karti Europe", rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis. "Nedavne ucjene Moskve oko prirodnog plina čine ovu suradnju ne samo potrebnom nego i hitnom", dodao je.

Grčka opskrbljuje Bugarsku plinom otkako je Rusija prekinula s isporukom. "Ekonomska ucjena Kremlja protiv moje zemlje i Europske unije neće uspjeti, jer ćemo se tome suprotstaviti i današnji događaj je dokaz za to", rekao je bugarski premijer Kiril Petkov.

Terminal u Alexandroupolisu bit će usidren oko 18 kilometara od luke, a prenosit će plin do obale kroz cjevovod dug 28 kilometara. S radom bi trebao početi krajem 2023.

Izvučena 101 osoba iz Azovstala

15:43 Glasnogovornica UN-a u koordinatorica te organizacije za područje Ukrajine Osnat Lubrani potvrdila je da je evakuacija civila iz Mariupolja bila uspješna.

Operacija je imala za cilj izvući uglavnom žene i djecu iz čeličane Azovstal. Prethodni pokušaji evakuacije civila nisu uspjeli.

Lubrani navodi da su joj "ljudi s kojima je putovala pričali srceparajuće priče o paklu kroz koji su prošli". Ukrajinske vlasti vjeruju da je oko 200 civila i dalje zarobljeno u čeličani, zajedno s ukrajinskim vojnicima.

"Razmišljam o ljudima koji su ostali zarobljeni. Učinit ćemo sve što možemo da im pomognemo", napisala je Lubrani.

"Zahvaljujući operaciji, 101 osoba konačno je nakon dva mjeseca mogla napustiti bunkere ispod čeličane Azovstal i vidjeti svjetlo dana", rekla je. Crveni križ navodi da su neki od pristiglih u Zaporižje ozlijeđeni.

Snažni napadi na područje čeličane

15:35 Iz opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja uzdižu se gusti stupovi dima iznad područja čeličane Azovstal uz zvuk jakih eksplozija. Ruske snage pokreću nove napade na već ionako razrušeni kompleks, a takve izvještaje potvrđuju i ukrajinski i ruski izvori. Već je satima postrojenje pod udarima topništva, napadima s mora i iz zraka. Ukrajinici tvrde da u napadima ima stradalih civila.

Svjatoslav Palamar, zapovjednik Azovske vojske, rekao je da su pod snažnim napadima, da je poljska bolnica teško oštećena, a "liječnici koji obavljaju operacije rade u vrlo teškim, nemogućim, uvjetima".

Navodi da su u najnovijim napadima ubijene dvije žene, a ranjeno je deset civila. Težina njihovih ozljeda je različita.

"Trenutno je u postrojenju oko 500 ranjenih", dodao je zapovjednik ukrajinske Nacionalne garde Denis Šlega.

S druge strane ruski mediji optužuju Ukrajince da su ''iskoristili primirje kod čeličane kako bi zauzeli položaje''. “Oni su napustili bunkere i zauzeli obrambene položaje na području tvornice. Trenutno trupe DPR-a i ruske oružane snage uništavaju te položaje topništvom i zrakoplovstvom”, kažu Rusi.

Što se događalo ranije tijekom dana pogledajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene