Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Novi napad na ukrajinske gradove. Rusija poslala upozorenje medijima, pregovori na novoj lokaciji

Žestok rat u Ukrajini traje već više od mjesec dana. Rusi su nastavili raketirati grad Lavov, a strahuje se da bi Černihiv, koji je potpuno opkoljen, mogao postati novi Mariupolj.

 

  • Grad Černihiv potpuno je opkoljen, bez struje i pitke vode. Strahuje se da bi mogao postati novi Mariupolj
  • Od sutra do srijede najavljeni su novi pregovori u Turskoj
  • Veliki požar kod nuklearke Černobil
  • Zelenski spreman na razgovore o neutralnosti

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

00:08  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Zapad za nedostatak hrabrosti. U novom video obraćanju, Zelenski je zatražio avione i tenkove i prozvao Zapad da "previše igra ping-pong" s Ukrajinom.

"Razgovarao sam danas s braniteljima Mariupolja. U stalnom sam kontaktu s njima. Njihova odlučnost, junaštvo i čvrstina su zapanjujući. Kad bi barem jedan posto hrabrosti imali oni koji 31 dan razmišljaju kako predati desetke mlažnjaka i tenkova", poručio je. 

00:00 Promjena režima u Rusiji nije cilj NATO-a, unatoč njezinoj invaziji na Ukrajinu, rekao je u nedjelju njemački kancelar Olaf Scholz. Promjena režima u Rusiji "nije cilj NATO-a, ni američkoga predsjednika", izjavio je kancelar za njemačku mrežu ARD.

"Imao sam priliku dugo razgovarati s njim u Bijeloj kući i raspravljali smo i ovim pitanjima", dodao je. Joe Biden rekao je u subotu u Varšavi da ruski predsjednik Vladimir Putin "ne bi smio ostati na vlasti". Bijela kuća nakon toga je objavila da američki predsjednik nije pozvao na "promjenu režima".

23:56 Sljedeći krug pregovora između Rusije i Ukrajine održat će se u utorak Istanbulu, priopćilo je tursko predsjedništvo.

23:52 Mediji pišu o napadima diljem Ukrajine. Javljaju o ruskim projektilima koji su pogodili više gradova. Sirene za zračnu uzbunu čuju se u Kijevu i Lavovu, dodaju. Ukrajinske vlasti kažu da je napadnuto skladište nafte u Lutsku.

23:50 Palestinski predsjednik Mahmud Abas upozorio je u nedjelju na "dvostruka mjerila" zapadnih zemalja koje su, pozivajući se na međunarodno pravo, brzo uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, ali ne i Izraelu zbog njegovih "zločina" na palestinskom području.

22:59 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da su neki ruski poduzetnici ponudili novčanu pomoć Ukrajini i njezinoj vojsci. U razgovoru s ruskim glasilima putem, Zelenski je rekao da je dobio "signale" nekoliko ruskih poduzetnika, pa tako i milijardera Romana Abramoviča, bliskog Vladimiru Putinu, koji je pod sankcijama Europske unije i Velike Britanije.

"Dobili smo signale od njega i još nekih poduzetnika koji su nam rekli: 'možemo pomoći na ovaj ili na onaj način, možemo nešto učiniti'", rekao je ukrajinski predsjednik.

"Neki su rekli da su spremni pomoći u obnovi zemlje nakon rata. 'Spremni smo prenijeti poslove u Ukrajinu, živimo u Engleskoj ili negdje u Švicarskoj, mi to želimo. Ali što da učinimo da više ne budemo na listi za sankcije?'", dodao je.

Istaknuo je da je Ukrajina, bez obzira na to tko su poduzetnici koji žele financijski poduprijeti ukrajinsku vojsku, spremna "zajamčiti njihovu sigurnost, osigurati im posao i omogućiti razvoj poslovanja".

"Govorim konkretno o sankcijama u našoj zemlji. Možemo o njima razgovarati, možemo razgovarati o promjeni državljanstva tih ljudi", rekao je, istaknuvši da se to "ne mora učiniti javno".

Kako u srijedu piše Wall Street Journal, Zelenski je zamolio Joea Bidena da ne sankcionira Romana Abramoviča, ocijenivši da bi mogao posredovati u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije.

22:50 Premijer Andrej Plenković poručio je da je "cijela Europa, uključujući Hrvatsku, solidarna je s ukrajinskim narodom i njihovom borbom za slobodu i vrijednosti koje svi mi dijelimo". Učinio je to povodom velikog koncertnog maratona za Ukrajinu. Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

21:47 Ruske vlasti blokirale su pristup internetskim stranicama dnevnika Bild u Rusiji, priopćila je danas izdavačka kuća Axel Springer.

"Blokada domene bild.de od strane ruske cenzure je potvrda našeg novinarskog djelovanja i rada u korist demokracije, slobode i ljudskih prava", rekao je glavni urednik Bilda Johannes Bolt.

On je potvrdio vijest ruske agencije Interfax koja je prije toga javila kako je rusko državno odvjetništvo naložilo blokadu Bildovih stranica.

Bild od početka rata u Ukrajini na svojim stranicama objavljuje i tekstove na ruskom jeziku namijenjene korisnicima u Rusiji.

Johannes Bolt je rekao kako će se Bild i dalje truditi ruskim građanima nuditi novosti i činjenice "koje nemaju veze s ruskom propagandom". Preko Twittera je korisnike u Rusiji pozvao da Bild i dalje prate preko Telegram kanala.

Ruske vlasti su još prije invazije na Ukrajinu blokirale rad Deutsche Wellea u Rusiji.

21:40 Danas je ruski Aeroflot imao posljednji let između Zagreba i Moskve, nakon toga svi su letovi otkazani s obzirom na to da je europsko nebo zatvoreno za zrakoplove registrirane u Rusiji zbog rata u Ukrajini, objavio je Croatian Aviation.

''Posljedično, djelatnici ovog avioprijevoznika dobili su otkaz, čime je Aeroflot nakon dugog niza godina privremeno praktički prestao poslovati u Republici Hrvatskoj. Ovaj je avioprijevoznik imao dva ureda u Zagrebu, u centru grada te u samoj zračnoj luci, gdje su djelatnici bili prisutni tijekom samih operacija, a u trenutku kada Aeroflot nije prometovao prema Zagrebu zbog COVID-19 pandemije, djelatnici su uspjeli zadržati radni odnos.

Nakon što je Aeroflot obnovio promet na liniji između Moskve i Zagreba, te uveo i liniju iz St. Petersburga prema glavnom gradu Hrvatske, dolazi do ponovnog prekida operacija, no ovog puta zbog rata u Ukrajini. Zagreb nije nikakav izuzetak, isto se događa u zračnim lukama diljem Europe i svijeta prema kojima je prije svega mjesec dana ovaj avioprijevoznik redovno letio'', zaključili su.

21:30 Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko je na Telegramu najavio da od sljedećeg tjedna u Kijevu kreće online nastava.

21:25 Ukrajina je spremna razgovarati o tome da prihvati status neutralne države kao dio mirovnog sporazuma s Rusijom, ali za to treba jamstva treće strane i potvrdu na referendumu, rekao je u nedjelju predsjednik Volodimir Zelenski.

"Sigurnosna jamstva i neutralnost, nenuklearni status države. Mi smo spremni na to. O toj točki pregovora se razgovara, temeljito", ustvrdio je, kako prenosi agencija France presse.

"Ali ne želim da to bude još jedan od dokumenata u stilu memoranduma iz Budimpešte", rekao je aludirajući na sporazume koje je Rusija potpisala 1994. jamčeći cjelovitosti i sigurnost triju bivših sovjetskih republika, među kojima je Ukrajina, ako se one odreknu nuklearnog oružja naslijeđenog iz Sovjetskog Saveza. >>Opširnije

20:39 Čini se da je Lugansk odustao od ideje o referendumu za pripojenje Rusiji. "Mislim da sada nije pravi trenutak za referendum. Za sada nema potrebe brinuti se o takvim pitanjima, kada se sudbina odlučuje na frontu", rekao je za rusku novinsku agenciju TASS čelnik odbora Dume po pitanju odnosa postsovjetskih republika Leonid Kalašnjikov.

Ranije je separatistički čelnik Luganska Leonid Pasečnik rekao da bi se u Lugansku u bliskoj budućnosti mogao održati referendum o pridruživanju Rusiji. Kasnije je rekao da se radilo o njegovom privatnom stavu.

19:27 Ruska agencija za nadzor medija u nedjelju je upozorila medije da ne prenose intervjue s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te je otvorila istragu protiv onih koji su to učinili. U kratkoj izjavi koju je agencija za nadzor medija objavila na društvenoj mreži i na svojoj mrežnoj stranici navodi se da je mnogo ruskih medija već intervjuiralo Zelenskog.

"Roskomnadzor upozorava ruske medije da se trebaju suzdržati od objaljivanja tog inervjua", navodi agencija no ne navodi razlog zbog čega objavljuje to upozorenje.

19:01 Gotovo polovina Ukrajinaca od 18 do 55 godina spremna je izravno sudjelovati u borbama protiv ruske agresije, pokazuje anketa norveškog instituta koji je ocijenio da je motiviranost nevjerojatno visoka. Oko 70 posto ispitanih muškaraca i oko 30 posto žena reklo je da je spremno boriti se, pokazuje anketa čije je rezultate objavio Institut za istraživanje mira u Oslu uz pomoć mjesne agencije za istraživanje javnog mišljenja Info Sapiens.

Potonja je ispitala više od 1.000 Ukrajinaca u dobi za mobilizaciju, sa zadaćom da izradi reprezentativan uzorak, unatoč teškoćama u provedbi ankete usred rata.

18:20 Prema podacima UN-a, dosad je poginulo 1119 ukrajinskih civila, prenosi Sky News. Ranjeno je 1790 ljudi. Među poginulima je 15 djevojčica i 32 dječaka, kao i 52 djece čiji spol još nije poznat. Očekuje se da će stvarne brojke o žrtvama biti puno veće. 

18:11 Kod Černobila gori više od 10.000 hektara šume. Radionuklidi koji se ispuštaju u atmosferu i prenose vjetrom na velike udaljenosti prijete radijacijom u Ukrajini, Bjelorusiji i europskim zemljama.

17:54 Za sutra je najavljena nova runda pregovora između Rusije u Ukrajine u Turskoj, a trajat će sve do srijede, potvrdio je ukrajinski pregovaratelj David Arakhamia na Facebooku.

17:53 Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u nedjelju je izjavio da će, ne napravi li se ništa da se pomogne civilima u Mariupolju, uslijediti "kolektivna krivnja".

"Mariupolj je upečatljiv primjer vojne opsade, a vojne opsade su strašan oblik rata jer se civilno stanovništvo masakrira, uništava. Patnja je strašna", rekao je Le Drian na međunarodnoj konferenciji Doha Forum.

"Upravo zbog toga mora biti bar jedan trenutak u kojemu civilno stanovništvo može disati", rekao je, dodajući da je na tomu angažiran francuski predsjednik Emmanuel Macron.

17:51 Vitalij Kličko, kijevski gradonačelnik je objavio da se nastavlja obrana Kijeva, a u funkciji je i najvažnija gradska infrastruktura. Ponovno se otvaraju i trgovine, kafići i frizerski saloni.

 

17:36 Voditelji ukrajinskih ekoparkova, zooloških vrtova i prihvatilišta za životinje izražavaju bojazan da bi, zbog posljedica invazije na Ukrajinu, tisuće životinja mogle uginuti od posljedica gladi, hladnoće i stresa.

Vitalij Ilčenko, voditelj ekoparka koji se nalazi blizu drugoga po veličini ukrajinskog grada Harkiva, kazao je da su dio parka zauzele ruske vojne snage i da je troje zaposlenika ubijeno dok su pokušavali životinjama dopremiti hranu.

Kazao je i da su odlučili pustiti jelene, losove, crvene vukove i neke ptice ne bi li im na taj način omogućili preživljavanje na slobodi.

No Ilčenko kaže kako strahuje da bi lavovi i tigrovi iz ekoparka, među kojima je i njegova zvjezdana atrakcija, lav Simba, mogli umrijeti od gladi.

"Činimo nemoguće nastojeći ih sve održati na životu. Naši vukovi zavijaju gore od sirena za zračni napad i to nam para srca."

Natalija Popova, koja vodi sklonište za divlje životinje nedaleko od glavne međunarodne zračne luke u Kijevu, kazala je da su životinje pod tolikim stresom zbog buke od ruskog granatiranja da su se mnoge počele ozljeđivati u svojim kavezima.

17:35 Ruski vojnik se predao, zajedno sa svojim tenkom ukrajinskim vojnicima za nagradu od 10.000 dolara. Dobio je i priliku za dobivanje ukrajinskog državljanstva. Ukrajinski državni proizvođač oružja rekao je da će dati 500.000 dolara za svaki ruski zaplijenjeni borbeni helikopter. >>Opširnije

16:50 Ukrajinska veleposlanica u SAD-u Oksana Markarova u nedjelju je rekla da je to "teroristička država koju vodi ratni zločinac".

''Svi bi trebali biti izvedeni pred lice pravde. Dakle, mislim da će biti teško voditi državu iz Haaga”, dodala je.

16:25 Julianne Smith, američka veleposlanica pri NATO-u, razgovarala je u nedjelju o navodnom promjeni fokusa Rusije s Danom Bash iz CNN-a o stanju Unije.

"Biden je otišao na Nacionalni stadion u Varšavi i susreo sa stotinama Ukrajinaca. Čuo je njihove herojske priče o bježanju iz Ukrajine nakon ruskog brutalnog rata. U ovom trenutku mislim da je to bila načelna ljudska reakcija na priče koje je čuo tog dana."

Smith je također branila nove akcije koje su NATO i SAD uveli kako bi nastavili kažnjavati Rusiju nakon posjete američkog predsjednika, iako su ukrajinski dužnosnici izrazili razočaranje nedostatkom potpore.

Na pitanje hoće li NATO ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom dati borbene avione, Smith je rekla ''ovo je razgovor koji se razvija, ali u konačnici ne'', prenosi CNN.

16:20 Stotine stanovnika Mariupolja, ukrajinskog grada koji je neprekidno pod ruskom paljbom, nisu dobili nikakvu drugu opciju nego otići na područja Ukrajine koja su pod ruskom kontrolom ili u samu Rusiju, rekla je u nedjelju za BBC volonterka Crvenog križa u Mariupolju.

Upitana jesu li ruske snage prisilno evakuirale stanovnike grada, Irina je za BBC odgovorila: "Da, rekla bih tako... Ako ćemo biti potpuno iskreni, svi smo mi prisilno odvedeni".

Jednom kada tamo stignu, priča Irina, ljudi moraju odlučiti hoće li tamo i ostati ili otići u Rusiju. Ona je s kćeri uspjela naći smještaj kod rođaka u Rusiji, ali Irina kaže da neki stariji ljudi koje poznaje i koje je srela i "ne znaju kamo idu i zbog čega". >>Opširnije

16:15 U svom posljednjem obraćanju, Zelenski je kritizirao zapadne države. Kako kaže, ''oklijevaju dati njegovoj zemlji obrambeno oružje, uključujući borbene zrakoplove''. Osudio je "ping-pong razgovore" o tome tko bi trebao poslati vojnu pomoć.

Pozvao je Zapad da "prikupi samo jedan posto hrabrosti koju imaju branitelji Mariupolja".

16:07 Američki glumac Sean Penn (61) pozvao je svoje kolege u Hollywoodu da bojkotiraju dodjelu nagrada Oscar ne pruže li organizatori priliku predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskiju da se u nedjelju navečer uključi u svečanu ceremoniju dodjele u Los Angelesu i održi govor.

Također je najavio da će uništiti, odnosno istopiti sve svoje zlatne kipiće ne dopusti li Akademija Zelenskiju da se obrati javnosti tijekom dodjele Oscara, prenosi CNN.

"Pozivam sve koje sudjeluju u ceremoniji da shvate, premda razumijem kako je ovo možda trenutak da se proslave, da će više zabljesnuti ako pokažu bunt i bojkotiraju dodjelu Oscara", rekao je Penn CNN-u.

Amy Schumer, jedna od voditeljica večerašnje ceremonije prošli je tjedan iznijela prijedlog da se Zelenskiju omogući da se obrati publici i javnosti tijekom dodjele prestižnih nagrada.

16:00 Maksym Kozytskyi, šef regionalne vojne uprave Lavov, rekao je kasno u subotu da je policija uhitila dvije osobe u regiji Lavov pod sumnjom da su dijelile informacije s Rusijom.

Te osobe su nakon uhićenja predane ukrajinskoj sigurnosnoj službi.

15:55 Razmjeri uništenja ukrajinskog grada Černihiva su takvi da su stanovnici trenutno bez vode. grijanja i struje, dok ruske postrojbe stežu obruč oko tog grada na sjeveru zemlje, javlja u nedjelju dpa.

Gradska infrastruktura je stradala u "aktivnim borbama", no u tijeku su napori za popravkom štete, napisao je na Telegramu regionalni čelnik Vjačeslav Čaus.

Opskrba plinom djelomično funkcionira, dodao je dužnosnik. Prema riječima gradonačelnika Vladislava Atroženka, u posljednjih nekoliko tjedana je poginulo oko 200 civila, a više od polovice od nekadašnjih 250.000 stanovnika je pobjeglo.

Ukrajinski mediji pišu da ruske snage napadaju i nuklearno istraživačko postrojenje Neutron Source u Harkivu.

Postrojenje se nalazi na popisu Agencije za atomsku energiju (IAEA) kao istraživački reaktor, a ne klasični reaktor, priopćio je njemački regulator za nuklearnu sigurnost GRS.

IAEA je ranije objavio da se u njemu ne odvija lančana nuklearna reakcija te da su u postrojenju uskladištene male količine radioaktivnog materijala.

15:04 Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je, nakon što je američki predsjednik Joe Biden nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina "koljačem", upozorio na opasnost od "eskalacije riječima i akcijama u Ukrajini" i poručio da Europa nije u ratu s ruskim narodom.

"Ja ne bih koristio tu vrstu izraza jer nastavljam razgovarati s predsjednikom Putinom", rekao je Macron za televizijski kanal France 3.

Macron je, komentirajući Bidenove izjave o predsjedniku Ruske Federacije, kazao da želi "bez rata zaustaviti rat koji je Rusija pokrenula u Ukrajini".

"To je cilj i ako ga želimo postići ne treba nam eskalacija ni riječima niti akcijama. Mi, Europljani, ne smijemo podleći eskalaciji. Mi, Europljani, ne smijemo zaboraviti našu geografiju i povijest. Mi nismo u ratu s ruskim narodom", istaknuo je i poručio da Europa nije više u kontekstu Hladnog rata između Moskve i Washingtona.

Macron je također kazao da će s Putinom razgovarati u ponedjeljak ili u utorak kako bi se, bez odgode, organizirala evakuacija stanovnika Mariupolja, uz pomoć Turske, Grčke i humanitarnih udruga te uz suradnju ukrajinskih vlasti i gradonačelnika grada.

Prema brojkama koje je iznio gradonačelnik, u Mariupolju je do sada poginulo preko 2000 civila.

Pročitajte i ovo Istanbul "stariji tip mine" Pronađena mina u moru sjeverno od Istanbula: Oglasila se ruska obavještajna agencija

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čestitka za njihov dan Putin se obratio ruskim vojnicima u Ukrajini, pogledajte što im je poručio o njihovu ponašanju u "specijalnoj vojnoj operaciji"

14:15 Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u nedjelju da SAD ne traži promjenu režima u Rusiji, pojašnjavajući dio govora predsjednika Joea Bidena u subotu u Varšavi kada je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin "ne može ostati na vlasti".

"Nemamo strategiju promjene režima u Rusiji, niti bilo gdje što se toga tiče", rekao je Blinken. "U ovom slučaju, kao i u svakom drugom slučaju, to je na narodu zemlje o kojoj je riječ, to je na ruskom narodu", dodao je.

14:45 Rusija je visoko preciznim krstarećim projektilima gađala vojne ciljeve u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine, priopćilo je u nedjelju rusko ministarstvo obrane, javlja Reuters. Raketama dugog dometa pogođeno je skladište goriva koje Ukrajina koristi u blizini Lavova, a pogođeno je i postrojenje u gradu koje se koristi za popravak protuzračnih sustava, radarskih stanica i nišana za tenkove, priopćilo je ministarstvo.

Rusija je upotrijebila morske rakete dugog dometa kako bi uništila arsenal raketa S-300 i protuzračnih raketnih sustava BUK u blizini Kijeva, priopćilo je ministarstvo. Ruske snage su također uništile brojne dronove, navodi se.

14:42 Černihiv, grad na sjeveru Ukrajine, opkolile su ruske snage, a strahuje se da bi taj grad mogao postati ''novi Mariupolj'', piše Sky News. Gradonačelnik je u nedjelju objavio da su u gradu 44 teško ranjene osobe koje se ne može evakuirati. Među teško ranjenima je i troje djece. Stanovnici koji ne mogu pobjeći moraju se nositi i s nestankom struje i pitke vode.

14:40 Samoproglašena Narodna Republika Lugansk u istočnoj Ukrajini, koju podupire Rusija, mogla bi uskoro održati referendum o pridruživanju Rusiji, rekao je danas republički separatistički čelnik Leonid Pasechnik.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene