Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Projektil oštetio dječji vrtić u Kijevu, Putin prvi put od početka rata u Ukrajini putuje van Rusije

Rat u Ukrajini traje već 123 dana. Ukrajina premješta svoje snage kako bi stekla taktičku prednost nad Rusijom čiji je predsjednik Vladimir Putin obećao Bjelorusiji da će isporučiti mobilni raketni sustav koji ima domet do 500 kilometara i može nositi konvencionalne ili nuklearne bojeve glave.

 

  • Ukrajina objavila da premješta svoje snage iz ruševina Sjeverodonecka na više položaje u susjednom Lisičansku
  • Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao Bjelorusiji rakete Iskander-M za suprotstavljanje "agresivnom" Zapadu
  • Nema napretka oko ulaska Švedske i Finske u NATO, poručio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:55 
Ruski vojnici usmjeravaju svoje napade na grad Lisičansk, nakon što su prethodno zauzeli njegov susjedni grad Sjeverodoneck preko rijeke Sjeverni Donjec.

Ruske snage koristile su topništvo kako bi blokirale pristup gradu s juga, tvrdi glavni stožer ukrajinske vojske. Civilna i vojna infrastruktura također je pogođena, navodi se u izvješću, ali se to nije moglo neovisno provjeriti.

Ukrajinski vojnici sada kontroliraju samo Lisičansk u regiji Luhansk, no ruski vojnici već su napredovali do predgrađa tog grada.

21:50 "Moramo ostati ujedinjeni" protiv Rusije, rekao je u nedjelju američki predsjednik Joe Biden saveznicima na početku samita lidera G7 na kojemu će dominirati rat u Ukrajini i njegov utjecaj na opskrbu hranom i energentima. Na početku sastanka u bavarskim Alpama, četiri od sedam bogatih nacija koje čine skupinu G7, najavile su zabranu uvoza ruskog zlata kako bi se pojačale sankcije Moskvi i blokirale njezine mogućnosti financiranja invazije na Ukrajinu. "Putin je od početka računao na to da će se NATO i G7 nekako rascijepiti. Ali nismo i nećemo", rekao je Biden.

20:48 Čelnici skupine sedam bogatih nacija ismijali su u nedjelju "macho" fotografiju njihovog odsutnog protivnika Vladimira Putina na prvom sastanku trodnevnog samita u Njemačkoj kojim je dominirala tema ruske invazije na Ukrajinu. Više o tome čitajte >>OVDJE

18:17 RIA Novosti prenosi informacije proruskih separatista koji tvrde da su iz kemijske tvornice Azot u Severodonjecku evakuirali više od 250 ljudi, a tvrde i da među njima ima djece.

Ruska novinska agencija TASS citirala je istog dužnosnika koji je rekao da snage sada napreduju na Lisičansk koji je trenutno posljednji veliki grad koji Ukrajina drži u Luhansku, prenosi The Guardian.

17:40 Rusija je u nedjelju potvrdila da je u Kijevu pogodila tvornicu za proizvodnju projektila i "lažnim vijestima" nazvala informacije da je pogođena stambena četvrt grada.

"Radi se o tvornici za proizvodnju oružja koja je kao vojna infrastuktura bila meta", priopćilo je rusko ministarstvo obrane, podsjećajući da je ista tvornica bila meta napada u travnju.

Ranije je predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak kazao da su "Rusi ponovno pogodili Kijev i da su projektili oštetili stambenu zgradu i dječji vrtić".

"Ruske snage su napale civilne ciljeve u Kijevu - lažna vijest. Ruski projektil je precizno pogodio tvornicu Artjom", tvrdi rusko ministarstvo obrane.

Rusko ministarstvo također tvrdi da je šteta na jednoj stambenoj zgradi učinjena tijekom pada ukrajinskog projektila protuzračne obrane.

Prema ukrajinskim izvorima, u raketiranju Kijeva je poginula jedna osoba, a pet osoba je ozlijeđeno.

17:08 Vladimir Putin ovoga će tjedna posjetiti dvije male bivše sovjetske države u središnjoj Aziji, izvijestila je u nedjelju ruska državna televizija, što je prvo putovanje ruskog čelnika u inozemstvo otkako je naredio invaziju na Ukrajinu.

Pavel Zarubin, dopisnik državne televizije Rosija1 iz Kremlja, rekao je da će Putin posjetiti Tadžikistan i Turkmenistan, a zatim se na razgovorima u Moskvi sastati s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom. Putin će se u Dušanbeu sastati s tadžikistanskim predsjednikom Imomalijem Rakhmonom, bliskim ruskim saveznikom i najdugovječnijim vladarom bivše sovjetske države. U Ašgabatu će nazočiti samitu kaspijskih država, uključujući čelnike Azerbajdžana, Kazahstana, Irana i Turkmenistana, rekao je Zarubin.

16:58
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko kaže da su ruski raketni napadi na grad uništili više od 220 stanova.

Također je rekao da se čini da je vrijeme napada namjerno odabrano da bude simbolično.

16:45 Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je da je jedna Ruskinja među ranjenima u jutrošnjim raketnim napadima na Kijev.

Anton Geraščenko rekao je da je posjetio mjesto gdje je pala ruska raketa i opisao je scene kao užasne.

"Žena koju spasioci izvlače iz ruševina je ruska državljanka. Ona je sada u bolnici. Rusi pucaju na Ruse", poručio je Geraščenko.

 

 

15:45 Čelnik Ureda ukrajinskog predsjednika Andrej Jermak pozvao je države G7 da odgovore na napad Rusije na Kijev s još žešćim sankcijama. Na Twitteru je napisao kako bi se trebale uvesti sankcije i na plin iz Rusije.

''Države G7 bi trebale odgovoriti na nove terorističke napade na ukrajinske gradove. Sankcije bi trebale biti agresivnije. Cijenimo uvođenje embarga na izvoz zlata, ali bi u taj paket EU sankcija trebao biti uključen i plin'', napisao je.

 

 

14:39 "Rusi su ponovno pogodili Kijev. Projektili su oštetili stambenu zgradu i dječji vrtić", rekao je nakon današnjih napada predstojnik ureda predsjednika Andrij Jermak.

Reutersov fotograf vidio je veliki krater od eksplozije pored igrališta u privatnom dječjem vrtiću na kojem su razbijeni prozori.

Šef ukrajinske policije Ihor Klimenko rekao je na nacionalnoj televiziji da je pet osoba ranjeno, a policija je kasnije priopćila da je jedna osoba ubijena.

"To je još njihovog barbarstva", rekao je Biden misleći na raketne napade, koji sudjeluje na samitu G7 u Njemačkoj.

Među onima koji su prevezeni u bolnicu nakon raketiranja u središtu Kijeva je i sedmogodišnje dijete. Napad je prouzročio požar u stambenoj zgradi od devet katova, a djelomično su se urušili sedmi, osmi i deveti kat.

Na mjesto događaja stiglo je gotovo 70 vatrogasaca.

Ukrajinska nacionalna garda tvrdi da je jutros na glavni grad ispaljeno najmanje 14 projektila, u najdugotrajnijoj neprekidnoj paljbi koju je Kijev doživio posljednjih mjeseci.

Moskva kaže da su njezine snage izvele napade na tri vojna centra za obuku u sjevernoj i zapadnoj Ukrajini, uključujući jedan u blizini poljske granice.

Korišteno je "visoko precizno oružje ruskih zračnih snaga i rakete Kalibr", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Među ciljevima je bio i vojni centar za obuku ukrajinskih snaga u okrugu Staričiju u regiji Lavova, oko 30 km od granice s članicom NATO-a Poljskom - nekoliko dana prije NATO summita u Madridu.

Lokalni dužnosnik je ranije rekao da je bilo najmanje šest eksplozija u regiji Kijeva, zatim u središnjem gradu Čerkasiju, te raketnih udara u regiji Harkiva.

Ukrajina je također komentirala napade. "Ispaljeno je više od 50 projektila različitih tipova - zračnih, morskih i kopnenih", priopćilo je zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga dodavši da je teško presresti ruske projektile poput Iskandera.

Napadi su izvršeni na dan otvaranja samita G7 i uoči sastanka NATO-a, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko nazvao ih je pokušajem zastrašivanja Ukrajinaca.

"Oni napadaju prije NATO samita", rekao je. "To je možda simbolično, simbolična agresija tijekom ovog dana."

Lavrov ponovno napada

12:12 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Ukrajinu da pokušava poništiti svoju rusku povijest.

11:55 Američki predsjednik Joe Biden pohvalio je u nedjelju njemačkog kancelara Olafa Scholza za njegovo vodstvo u svjetlu ruskog rata protiv Ukrajine i pozvao Zapad da ostane ujedinjen, piše The Guardian.

"Moramo ostati zajedno", rekao je Biden Scholzu na sastanku uoči summita G7 u njemačkim Alpama.

11:47 "Ukupno 25 stanovnika evakuirano je iz kuće u četvrti Shevchenkivskyi u koju je pala raketa. Ukupno su četiri žrtve hospitalizirane, uključujući i sedmogodišnju djevojčicu koja je izvučena iz ruševina, a kasnije je spašena i njezina majka. U tijeku su akcije potrage i spašavanja", objavio je gradonačelnik Vitalij Kličko na Twitteru uz video.

Pet osoba je ozlijeđeno kada su projektili pogodili u nedjelju stambenu zgradu i dječji vrtić u Kijevu.

11:03 Ruski ministar obrane Sergej Šojgu posjetio je ruske vojnike koji se bore u Ukrajini, objavilo je u nedjelju rusko ministarstvo obrane.

Ministarstvo u Moskvi objavilo je u nedjelju snimku koja prikazuje Šojgua kako silazi s aviona u tamnozelenoj maskirnoj uniformi i zatim razgovara s vojnim dužnosnicima.

Ministarstvo je reklo da je pojedinim vojnicima dodijelio odlikovanja zbog njihovog doprinosa "posebnoj vojnoj operaciji", kako Rusija službeno naziva svoj rat protiv Ukrajine.

Nije otkriveno kamo je točno u Ukrajinu Šojgu putovao.

11:00 Eksplozije su se u nedjelju čule i u središnjem ukrajinskom gradu Čerkasiju, rekao je regionalni guverner Oleksandr Skičko u aplikaciji Telegram, piše The Guardian.

10:20 Jedna osoba je poginula u jutrošnjem napadu na Kijev, javila je Iuliia Mendel, bivša glasnogovornica ukrajinskog predsjednika.

10:18 Ukrajinski zastupnik Oleksij Gončarenko tvrdi da ima više detalja o razmjerima ruskog raketnog napada jutros na Kijev. Kako ističe, prema preliminarnim podacima, 14 projektila ispaljeno je na Kijevsku regiju i Kijev, piše The Guardian.

9:15 Velika Britanija, SAD, Kanada i Japan zabranit će uvoz ruskog zlata, piše The Guardian pozivajući se na Press Association. Izvoz zlata u Rusiju je 2021. bio vrijedan 15.2 milijarde dolara, a njegova važnost je porasla nakon invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, jer su oligarsi požurili kupiti poluge kako bi izbjegli utjecaj sankcija, objavio je Downing Street.

Dužnosnici vjeruju da će, budući da je London glavno središte za trgovinu zlatom, britanske sankcije imati ogroman utjecaj na Putinovu sposobnost prikupljanja sredstava za financiranje svojih ratnih napora. Boris Johnson potvrdio je taj potez kada je stigao na summit G7 u Bavarskoj u Njemačkoj.

Zabrana bi uskoro trebala stupiti na snagu i odnosit će se na novo iskopano ili rafinirano zlato. To neće utjecati na zlato ruskog podrijetla koje je prethodno izvezeno iz Rusije, dodala je britanska vlada.

8:35 Najnovije izvješće britanske obrambene obavještajne službe javlja da je "rusko zauzimanje Severodonecka u istočnoj Ukrajini bilo značajno postignuće za Moskvu u regiji Donbas".

8:18 Među spašenima nakon napada na Kijev je i jedna djevojčica koja je bila ispod ruševina. Prebačena je u bolnicu, piše Kijev Operativ na Twitteru uz njezinu fotografiju.

Gradonačelnik Vitalij Kličko je rekao da je njezina majka i dalje među ruševinama.

8:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u subotu navečer da će Ukrajina vratiti sve gradove koji su zauzeli Rusi, uključujući Sjeverodoneck koji je u njihove ruke pao nakon mjesec dana duge, krvave bitke.

Zelenski je u govoru naciji kasno navečer rekao da ukrajinski duh neće biti slomljen. "I zato će svi naši gradovi, Sjeverodoneck, Doneck, Luhansk..", svi će biti vraćeni", rekao je.

Bilo je to prvi put da je Zelenski u obraćanju spomenuo Sjeverodoneck, koji je pao u moskovske ruke nakon tjedana brutalne borbe.

"U ovoj fazi rat je duševno i emotivno težak.. Ne znamo koliko će dugo trajati, koliko ćemo još udaraca pretrpjeti prije nego što vidimo da je pobjeda na obzoru", rekao je.

Neprestani napadi dokaz su da sankcije Rusiji nisu dovoljne da se pomogne Ukrajini, naglasio je.

"Trebamo oružje. Moderni protuzračni sustavi koje naši partneri imaju ne bi trebali biti za poligonima za obuku ili u skladištima. Trebaju biti ovdje, na terenu".
 

7:42 Četiri eksplozije čule su se u Kijevu u nedjelju ujutro, u stambenoj četvrti blizu središta grada u kojoj je izbio požar i nadvija se gusti sivi dim, javila je agencija France presse.

Eksplozije su se čule oko pola sata nakon što je označena zračna opasnost u glavnom gradu koji nije bio na meti ruskih bombardiranja oko tri tjedna.

"Više eksplozija u četvrti Ševčenkivski", napisao je na Telegramu gradonačelnik Vitalij Kličko. Kijev Independent dodaje da je Kličko javio o dvije hospitalizirane osobe.

"Vozila hitne pomoći i spasioci su na licu mjesta. U dvije zgrade spašavanje i evakuacija stanovnika je u tijeku", dodao je.

Krajem travnja, ukrajinska novinarka Radio Libertyja ubijena je u svom stanu u Kijevu koji je pogođen u ruskom napadu do kojeg je došlo tijekom posjeta ukrajinskoj prijestolnici glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa.


Što se događalo 122. dana rata. možete pročitati >> OVDJE.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene