Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U BORBI ZA RADNIKE

ICT sektor upozorava na akrobacije: ''Hrvatski porezni sustav potiče strane poslodavce, koji nisu uopće prijavljeni u RH''

Iako je hrvatska IT industrija u 2021. godini ostvarila rekordnu dobit i otvorila gotovo 3.000 radnih mjesta, i dalje se u svakodnevnom poslovanju suočava s brojnim problemima.

Unatoč lijepim brojkama, IT sektor nailazi na probleme po pitanju zapošljavanja i zadržavanja stručnjaka, a o tome je s predsjednikom HUP-ove ICT udruge Hrvojem Balenom razgovarala novinarka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

"Nama ne trebaju velike hale ni tvornice, u ICT sektoru glavni resurs su mladi, pametni i talentirani ljudi", istaknuo je Balen.

"Kada gledate koliko netko od rada dobije, zapravo najviše dobije državni proračun, puno više nego sam zaposlenik, jer kad skinete s plaće onih 42 posto koliko iznose ukupna davanja, jednu petinu odnese i PDV, onda u tom trenutku ispada da najveći dio onog što poslodavac izdvaja za zaposlenike dobije - državni proračun", rekao je. 

"Gledamo na to kao na veliki problem jer na kraju krajeva druge zemlje na europskom tržištu rada uzimaju dosta manje, tako da naši ljudi onda migriraju i odlaze, rade i na daljinu što je veliki problem", upozorio je Balen.

"Mi zato predlažemo drugačija rješenja. Sa sadašnjih 42 posto, koliko iznosi porezno opterećenje na rad IT inženjera, trebali bismo doći do nekakvih minimalno 36 ili 37 posto kako bismo postali konkurentni s drugim zemljama". 

Pročitajte i ovo Josip Aladrović - 2 NAKON SJEDNICE GSV-a Aladrović: ''Isplata 13. plaće trenutačno definitivno nije realna''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSAO PO MJERI Top lista najplaćenijih zanimanja u Hrvatskoj: Pogledajte tko su ''sretnici'' i koliko zarađuju

"S druge strane, postoji problem koji smo si sami stvorili u posljednjih sedam ili osam godina kroz porezne akrobacije, a to je da smo u potpunosti porezno rasteretili ljude koji u Hrvatskoj samostalno rade za strane firme. Oni plaćaju tek nekakvih sedam posto. Naravno da ljudima nije isplativo raditi za hrvatske poslodavce, nego žele raditi za strane - dakle, hrvatski porezni sustav potiče strane poslodavce, koji nisu uopće prijavljeni u RH", rekao je Balen.

Balen je istaknuo i potrebu rješavanja akutnih, ali i kroničnih problema na tržištu rada: "Imamo ove akutne probleme - cijene energenata, problemi s nabavnim lancima, nedostatak komponenata na tržištu. Ovi će problemi proći nakon nekog vremena".

"Međutim, postoje i kronični problemi na hrvatskom tržištu rada, a to je trošak rada i rasterećenje rada. Također, postoje i neki drugi parametri - Hrvatska je izuzetno loše ocjenjena u kategoriji tržišta rada, odnosno zaposlenosti", rekao je.

"Mi imamo jako malu zaposlenost, oko 70 posto. U Hrvatskoj nije motiviran rad, motivirani su svi ostali načini ostvarivanja prihoda, ali ne i rad, i došli smo u situaciju da se mi kao poslodavci moramo boriti za radnička prava - kako bismo ljudima osigurali što veće novce, da bi ostali raditi u ovoj zemlji", rekao je Balen. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene