Obavijesti Video Pretražite Navigacija
90. DAN

VIDEO "Od prvog hica!": Ukrajinci haubicom iz NATO-a uništili rusku bazu na velikoj udaljenosti pa se pohvalili

Devedeseti dan je ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajina je objavila da je u ratu ubijeno 29.350 ruskih vojnika, navode i svoje gubitke. Visoka izaslanstva Finske i Švedske na putu su prema Turskoj kako bi razgovarali o njihovim kandidaturama za NATO. Britanija upozorava na globalnu glad u kojoj bi moglo umrijeti više ljudi nego u ratu u Ukrajini.

 

  • Rusija povećava intenzitet napada u Donbasu. 
  • Ukrajina je objavila svoje gubitke od početka rata.
  • Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba tvrdi da ruski lopovi kradu ukrajinsko žito.
  • Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov uputio je Zapadu novu prijetnju.
  • Rusija je povukla kandidaturu za domaćina Svjetske izložbe EXPO 2030.
  • Visoka izaslanstva Švedske i Finske putuju u Tursku kako bi razgovarali o kandidaturama za ulazak u NATO savez.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:26 Nove satelitske snimke tvrtke Maxar Technologies prikazuju ukradeno ukrajinsko žito koje se ukrcava na ruske brodove na Krimu.

"Pod zastavom Rusije nalaze se dva broda, usidrena i nakrcana ukradenim ukrajinskim žitom u luci privremeno okupiranog Sevastopolja", navodi se na Twitteru uz fotografije.

Kineski i ruski bombarderi letjeli oko Japana

15:22 Kineski i ruski bombarderi zajednički su letjeli oko Japana, rekao je japanski ministar obrane Nobuo Kishi, dodajući da su snage zračne samoobrane te zemlje morale dignuti svoje borbene zrakoplove i provoditi nadzor.

Kishi je rekao novinarima da "vojne vježbe Kine i Rusije tijekom sastanka Quad-a imaju za cilj demonstraciju moći protiv naše zemlje, zemlje domaćina, i postaju provokativnije u odnosu na ranije". Četiri čelnika "Quad-a" - Sjedinjene Države, Japan, Indija i Australija - održala su u utorak osobni summit u Tokiju.

"Neprihvatljivo je da Kina poduzme takvu akciju u dogovoru s Rusijom", dodao je Kishi, rekavši da je "to jasan pokazatelj da sigurnosno okruženje koje okružuje našu zemlju postaje sve oštrije i ozbiljno smo zabrinuti". Dodaje da je Japan diplomatskim kanalima prenio svoju zabrinutost i Kini i Rusiji te je još jednom pozvao Kinu da igra odgovornu ulogu u održavanju mira i sigurnosti međunarodne zajednice.

Ruska vojska zauzela Svitlodarsk u regiji Donjeck

15:02 Ruska vojska preuzela je kontrolu nad gradom Svitlodarsk u okrugu Bahmut u Donjeckoj regiji, navode ukrajinski dužnosnici. "Ruska vojska ušla je u grad ranije jutros", rekao je za ukrajinsku radio stanicu šef ukrajinske vojne uprave Svetlodar Sergej Goško.

"Oni trenutno stavljaju svoju 'dronjak' na upravnu zgradu", rekao je Goško misleći na rusku zastavu. Prije početka rata Svitlodarsk je imao 11.000 stanovnika, piše The Kyiv Intependent.

 

14:52 Ruski parlament razmatra ukidanje gornje dobne granice za prijavu u vojsku, što je još jedan znak da se zemlja suočava s nedostatkom pješaštva za nastavak ofenzive u Ukrajini. Trenutno, Rusi u dobi od 18 do 40 godina i stranci u dobi od 18 do 30 godina mogu sklopiti prvi ugovor s vojskom.

Nacrt zakona koji je danas na dnevnom redu donjeg doma Državne dume potpuno bi ukinuo tu gornju dobnu granicu. Dva člana vladajuće stranke Jedinstvena Rusija koji su uveli zakon rekli su da će taj potez omogućiti vojsci da iskoristi vještine starijih stručnjaka.

U nacrtu zakna se navodi: "Za uporabu visokopreciznog oružja, upravljanje oružjem i vojnom opremom potrebni su visokoobrazovani stručnjaci. Takvi stručnjaci obično stječu potrebne vještine kada dostignu četrdesete godine".

Ukrajinski parlament zahvalio na podršci

14:33 Ukrajinski parlament objavio je na Twitteru popis zemalja koje su rusku operaciju u Ukrajini prepoznale kao genocid. "Hvala vam na podršci", poručuju uz zastave Ukrajine, Poljske, Latvije, Litve, Estonije, Češke i Kanade.

14:05 Turska je objavila uvjete za podršku finskom i švedskom pristupanju NATO-u. Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

13:56 Ruski diplomat koji je dao ostavku u znak prosvjeda protiv ruske invazije Moskve na Ukrajinu Boris Bondarev "više nije s nama, on je protiv nas", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Bondarev je ostavku objavio u otvorenom pismu, no Peskov navodi da kremlj nije upoznat s njegovim sadržajem, piše CNN.

"Ovdje možemo samo reći da Bondarev više nije s nama, nego je protiv nas", rekao je Peskov. "On ima stav u kojem osuđuje djelovanje ruskog vodstva, a djelovanje ruskog vodstva podržava gotovo cijelo stanovništvo naše zemlje", dodao je. "To znači da je govorio protiv općeg konsolidiranog mišljenja naše zemlje", istaknuo je.

Bondarev, 20-godišnji veteran ruske diplomatske službe, u ponedjeljak je na LinkedIn računu objavio izjavu u kojoj osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu i kritizira rusko Ministarstvo vanjskih poslova zbog suučesništva u, kako je opisao, agresivnom ratu.

Ukrajina objavila svoje gubitke

12:38 Točno tri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Ukrajinci su objavili svoje gubitke u ratu.

Navode da je ubijeno između 2500 i 3000 vojnika, 3930 civila, od toga 234 djece. The Kyiv Independent piše da je u istom vremenskom razdoblju ozlijeđeno oko 10.000 ukrajinckih vojnika i 4532 civila.

Počinjeno je, tvrde, 13.073 ratnih zločina i zabilježeno 3000 zračnih napada.

12:29 Kritičar Kremlja i ruski oporbenjak Aleksej Navaljni nazvao je predsjednika Vladimira Putina luđakom na sudskom saslušanju u utorak. Javio se iz zatvora videopozivom, piše The Guardian. Navodi da je ruska invazija na Ukrajinu "glupi rat koji je započeo Putin". "Ovaj rat je izgrađen na lažima", rekao je.

"Što želite postići - želite li kratkoročnu kontrolu, boriti se s budućim generacijama, boriti se za budućnost Rusije? Svi ćete doživjeti povijesni poraz", dodao je. "Jedan je luđak uvukao svoje kandže u Ukrajinu i ne znam što želi s tim postići. On je ludi lopov", poručio je Navaljni.

"Ruski lopovi kradu ukrajinsko žito"

12:23 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba tvrdi da ruski lopovi kradu ukrajinsko žito i pokušavaju ga prodati u inozemstvu.

U poruci na Twitteru, navodi da su lopovi ukrcavali zalihe na brodove, a zatim prolazili kroz tjesnac Bosfor u sjeverozapadnoj Turskoj. Pozvao je zemlje da odbiju kupovinu ukradenog žita.

11:44 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je na Svjetskom gospodarskom forumu čelnike da "podrže Ukrajinu na njezinom europskom putu".

"Ukrajina pripada europskoj obitelji. Ukrajinci su uspravno stali pred brutalnim nasiljem. Zalagali su se za svoju slobodu, ali i za naše vrijednosti i za čovječanstvo. Mi stojimo uz njih i mislim da je ovo odlučujući trenutak za sve demokracije diljem svijeta", rekla je.

"Rat potresa cijeli svijet i dodatno narušava lance opskrbe koje je već opterećena pandemijom", dodala je. "Ovaj rat i ovo ponašanje koje vidimo samo su ojačali odlučnost Europe da se brzo riješi ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima", navela je i dodala da Rusija koristi zalihe hrane kao oružje usred rata.

"Vojska Kremlja oduzima zalihe žita i strojeve, a ruski ratni brodovi u Crnom moru blokiraju ukrajinske brodove pune pšenice i sjemenki suncokreta", rekla je.

Rusku bazu pogodili haubicom NATO-a

11:34 Ukrajinska vojska demonstrirala je moć novog oružja NATO-a koje je stiglo u njihove ruke uništavajući rusku bazu udaljenu 20 kilometara. 128. brdsko-jurišna zakarpatska brigada objavila je videosnimku na kojoj se vidi, kako navode, da je pogođena baza ruskog zapovjednog osoblja.

"Od prvog hica! 'Zakarpatska legija' pogodila je metu NATO-ovom haubicom s udaljenosti većoj od 20 kilometara. Uništen je vojni terenac označen slovom 'Z' i nekoliko vojnika. Hitac je ispaljen iz haubice koja je stigla u Ukrajinu kao dio pomoći NATO-a", napisali su.

Na videosnimci snimljenoj dronom vidi se dolazak projektila kalibra 155 i trenutak snažne eksplozije. Precizan hitac ukazuje na visoku točnost najnovijeg oružja koje je stiglo iz NATO-a Ukrajincima.

Haubica M198, koju im je američka vojska isporučila, jedna je komponenta nove strategije NATO-a za opremanje Ukrajine ofenzivnim oružjem kako bi se uskladila s ruskom vojskom na bojnom polju.

Haubica M198 može ispaliti četiri projektila u minuti prema cilju udaljenom dvadesetak kilometara s visokim stupnjem točnosti. Ukrajina inovativno koristi i dronove koje nadziru bojno polje i lociraju neprijateljske položaje kako bi pružile točnu informaciju svojem topništvu.

11:15 Ukrajinski portal Hromadske Int. javlja da je u Mariupolju pronađeno 200 tijela u visokom stupnju raspadanja. "Tijela su bila u podrumu zgrade u Avenini mira, a pronađena su tijekom uklanjanja ostataka zgrade", kazao je savjetnik gradonačelnika Petro Andriuščenko.

"Radnici ruske tvrtke EMERCOM otišli su jer su lokalni građani odbili odvoziti i pakirati tijela. Za besplatni pogreb stanovnici moraju donijeti tijelo u mrtvačnicu, reći da je upravo pronađeno i da je osobu ubila ukrajinska vojska", dodaju Hromadske na Twitteru.

Microsoft pomaže ukrajinskoj vladi

10:54 Microsoft će pomoći ukrajinskoj vladi da dokumentira navodne ratne zločine ruskih snaga, rekao je ukrajinski ministar digitalne transformacije Mihail Fedorov. Dodao je da je tehnološki div pristao pomoći Ukrajini tijekom sastanka u Davosu.

"S Microsoftom već dugo surađujemo, a oni aktivno podržavaju Ukrajinu tijekom rata. Oni su postali jedna od prvih tvrtki koja je početkom ožujka obustavila svu novu prodaju proizvoda i usluga u Rusiji i pružila besplatne usluge u cloudu za Ukrajinu do kraja 2022", kazao je Fedorov.

Dodaje da je predsjednik Microsofta Brad Smith obećao kako će se podrška Ukrajini nastaviti. Kijev je optužio Rusiju za zločine i brutalnost nad civilima tijekom invazije i rekao da je identificirano više od 10.000 mogućih ratnih zločina. Rusija je zanijekala ubijanje civila u Ukrajini.

10:44 Visoka izaslanstva iz Švedske i Finske trebala bi stići u Tursku u utorak navečer na razgovore s ministarstvom vanjskih poslova o njihovim zahtjevima za pridruživanje NATO-u, piše BBC. Posjet je uslijedio nakon prigovora Turske na pridruživanje dviju zemalja NATO-u.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je rekao da se nijedna zemlja ne bi trebala truditi posjetiti kako bi pokušala uvjeriti Tursku u svoje kandidature. Bez potpore svih članica NATO-a, uključujući Tursku, Švedska i Finska ne mogu se pridružiti vojnom savezu.

Rusija povukla kandidaturu za domaćina EXPO 2030.

10:06 "Rusija je povukla svoju kandidaturu za domaćina Expo 2030.", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova zemlje. "Jasno je da ponuda Moskve za domaćina Expo 2030, suočena s konkurencijom ostala četiri kandidata, neće biti ocijenjena pošteno i nepristrano", priopćilo je ministarstvo u ponedjeljak.

"Svjetske izložbe postale su još jedna žrtva velike proturuske kampanje koju su vodile zapadne zemlje s ciljem izbacivanja Rusije iz svih područja suradnje", stoji u priopćenju. Ministarstvo je u ponedjeljak obavijestilo Bureau International des Expositions (BIE) o svojoj odluci, priopćilo je.

Ukrajina se također kandidirala za domaćina, a zemlju domaćina Svjetske izložbe 2030. odabrat će 170 država članica BIE krajem 2023. Odesa, južni lučki grad u Ukrajini, jedan je od četiri preostala grada koji su se nadmetali za prava domaćina. Ostali su Rim, Busan u Južnoj Koreji i Rijad, Saudijska Arabija, piše CNN.

9:51 "Glad prouzročena nestašicom žitarica i hrane zbog invazije na Ukrajinu mogla bi uzrokovati više smrtnih slučajeva nego sam rat", rekao je britanski ministar prometa Grant Shapps. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

Objavljeni novi ruski gubitci

9:00 Ukrajina je objavila nove ruske gubitke. Navode da je ubijeno 29.350 ruskih vojnika i uništeno 1302 tenka, 3194 oklopnih vozila, 205 aviona i 170 helikoptera.

 

8:52 Rusija povećava intenzitet svojih operacija u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, navodi Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u svom dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka. Ruske snage nastoje opkoliti Severodonjeck, Lisčansk i Rubižne, navode.

Došlo je do snažnog ukrajinskog otpora sa snagama koje su zauzele dobro ukopane obrambene položaje, dodaje se u izvješću.

"Rusija je, međutim, postigla neke lokalne uspjehe, dijelom zbog koncentriranja topničkih jedinica", navode. Rusko zauzimanje Severodonjecka dovelo bi do toga da bi cijela regija Lugansk bila stavljena pod rusku okupaciju, navodi ministarstvo.

 

Rusi u Hersonu traže uspostavu vojne baze

7:50 Ruska uprava u ukrajinskoj regiji Herson od Moskve će tražiti uspostavu vojne baze na tom području, prenijela je u utorak ruska novinska agencija RIA riječi dužnosnika lokalne vlasti. Ta je regija Moskvi posebice važna jer se nalazi u susjedstvu Krima, poluotoka koji je pod ruskom kontrolom od sukoba u 2014.

Rusija je tamo postavila novu upravu i počela uvoditi ruski rubalj kao valutu. ''U regiji Herson trebala bi biti ruska vojna baza“, kazao je za RIA-u Kirill Stremousov, zamjenik šefa onoga što Rusija naziva ''civilno-vojnom regionalnom upravom'' Hersona: ''To ćemo tražiti i to želi stanovništvo regije. Ovaj potez je ključan i bit će jamac sigurnosti regije i njenih stanovnika''.

Janukovič optužen za izdaju

6:50 Ukrajinski sud donio je odluku i naredio uhićenje u odsutnosti nekadašnjeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča optuživši ga pritom za izdaju.

On je od veljače 2010. do veljače 2014. godine obnašao dužnost ukrajinskog predsjednika nakon čega je prebjegao u Rusiju s kojom je blisko surađivao i u vrijeme dok je bio prvi čovjek Ukrajine. Već ranije je osuđen na 13 godina zatvorske kazne zbog izdaje, a sve zbog bliske suradnje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od kojeg je tražio da ruska vojska i policija uspostave red u Ukrajini.

Ovaj put je optužen za izdaju zbog sporazuma kojeg je potpisao 2010. godine, a koji se odnosio na produženje ruske kontrole nad Krimom. Taj je sporazum poznat kao Harkovski pakt koji je omogućio Rusiji da zadrži svoju Crnomorsku flotu u krimskoj luci Sevastopolju. Upravo je Crnomorska flota ostvarila jedan dio ruske invazije na Ukrajinu od kraja veljače do danas.

Lavov poslao Zapadu novo upozorenje

6:40 ''Rusija će razmisliti i odlučiti treba li joj obnavljanje odnosa sa Zapadom'', izjavio je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, prenosi Reuters.

''Zapad kao prvo mora prihvatiti da Rusija postoji. Rusija nije nestala i uvjeren sam kako će svake godine biti sve jača. Isto tako, Zapad mora ponuditi nešto novo u vidu obnavljanja odnosa. Kada se to dogodi onda će Rusija razmisliti o svemu... Sada kada je Zapad postao diktator naša ekonomska veza, primjerice s Kinom, će biti sve jača. I ta će povezanost samo rasti“, dodao je Lavrov.

6:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opetovao je da je Vladimir Putin jedini ruski dužnosnik s kojim je voljan sastati se i to samo s jednim ciljem – da prekinu rat: "Bez njega [Putina] se ne donose nikakve odluke. I toga moramo biti jasno svjesni... A ako govorimo o konkretnoj odluci o okončanju rata, onda ova odluka neće biti donesena bez njega (...). I samo ako je jedno pitanje na stolu - ono o okončanju rata. To je to. Nema se o čemu drugom razgovarati". 

Zelenski, koji se obratio videovezom na Svjetskom ekonomskom forumu okupljenima u Ukrajinskoj kući u Davosu, kako je prenijela agencija Ukrinform, također je rekao da bi svaki pokušaj vraćanja silom poluotoka Krima, koji je Rusija anektirala 2014., prouzročio stotine tisuća žrtava.

Što se događalo 89. dana rata u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene