Obavijesti Video Pretražite Navigacija
176. DAN RATA

Ukrajinci se pripremaju na nuklearnu katastrofu: Radioaktivni materijal mogao bi prekriti i Sloveniju

Četvrtak je 176. dan rata u Ukrajini. Borbe se nastavljaju, broje se nove žrtve. Ukrajinci su najavili nove napade na rusku vojsku.

 

  • Ukrajina se priprema za ruski raketni napad na prijestolnicu Kijev na Dan neovisnosti 24. kolovoza, rekao je u srijedu savjetnik predsjednika Oleksij Arestovič.
  • Središnja obavještajna uprava Ukrajine objavila je da su nakon najnovijih eksplozija na Krimu, ruske snage započele preseljenje zrakoplova na prazne piste i zračne luke. uključujući na one koje se nalaze izvan granica poluotoka.
  • Najmanje šestero ljudi poginulo je, a 16 je ozlijeđeno u srijedu u ruskom granatiranju Harkiva, rekao je regionalni guverner Oleh Sinehubov.

 

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

18:55 Savjetnik ureda ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak je u objavi na svom službenom Twitter profilu napisao da "ovaj rat ima samo jedan ishod - vojni poraz Rusije".

"Bitno je kako govorimo stvari. Umjesto 'Nećemo dopustiti da Ukrajina padne' - 'Pomoći ćemo Ukrajini da pobjedi'. Svjetski vođe i Zapadne elite moraju shvatiti da ovaj rat ima samo jedan ishod - vojni poraz Rusije. Bilo koji drugi ishod znači kaos, i povratak svijeta u krvavi Srednji vijek", napisao je.

13:50 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stiže u Lavov. Uskoro bi se trebao sastati sa Zelenskim, a kasnije će im se, u sklopu trilateralnog sastanka, pridružiti UN-ov glavni tajnik António Guterres.

 

 

11:13 Rusija je upozorila da bi mogla zatvoriti nuklearnu elektranu Zaporižja ako Ukrajina nastavi granatirati postrojenje. Napade je pak Kijev negirao. Čelnik ruskih snaga za radioaktivnu, kemijsku i biološku obranu Igor Kirilov rekao je da su pomoćni sustavi zgrade oštećeni u udarima.

U slučaju nesreće, dodao je Igor Kirillov, radioaktivni materijal prekrio bi Poljsku, Njemačku i Sloveniju

10:50 Ruski zatvori regrutiraju dobrovoljce da ratuju u Ukrajini, a zauzvrat dobivaju obećanje o slobodi, tvrde ruski aktivisti.  

Osumnjičenike i pritvorenike se regrutira obećanjem da će u zamjenu dobiti slobodu ili prekid tužbe, rekla je Olga Romanova, ruska aktivistkinja s adresom u Berlinu, navodeći primjere iz zatvora na području Moskve.

"No, mislim da je to krenulo svugdje", kazala je Romanova, stručnjakinja za prava zatvorenika u svojoj domovini.

Moskva ovisi o dobrovoljcima jer opća mobilizacija za rat u Ukrajini još nije pokrenuta.

Činjenica da u mnogim dijelovima Rusije vlasti postavljaju oglase za sudjelovanje u ratu pokazuje da ruskoj vojsci vjerojatno fali ljudstva, piše agencija dpa. Ruski gradovi i regije trenutno uspostavljaju svoje bataljune.

U ruskom pravosudnom sustavu gotovo sve optužbe rezultiraju presudom, što znači da se osumnjičenima nudi izbor između odlaska u zatvor i odlaska u rat.

Osnivač portala Gulaga.net, projekta kojemu je cilj borba protiv nasilja u ruskim zatvorima, potvrdio je takvo novačenje diljem Rusije. Dokazi o takvoj praksi dolaze iz Sankt Peterburga, Rjazanja, Tvera i Brijanska, rekao je Vladimir Osečkin.

O regrutiranju u zatvorima od srpnja piše i ruski medij Meduza koji tvrdi da to provodi plaćenička vojska Wagner.

10:28 Ukrajina se mora "pripremiti za sve scenarije" u nuklearnoj elektrani Zaporižju pod ruskom okupacijom, upozorio je ukrajinski ministar unutarnjih poslova. Deseci djelatnika ukrajinske hitne službe koji su nosili plinske maske i zaštitna odijela sudjelovali su u vježbi odgovora na katastrofu zbog straha od još jedne katastrofe slične černobilskoj.

Tijekom vježbi vježbali su evakuaciju ozlijeđenih, skeniranje radijacije i pranje kontaminiranih vozila, navodi The Guardian. Ukrajinci optužuju rusku vojsku za raniji napad u Zaporižju.

10:23 Čelnik takozvane Narodne Republike Donjeck, otcijepljene regije pod kontrolom proruskih separatista, pozvao je Sjevernu Koreju na suradnju. Vođa separatista Denis Pušilin rekao je kako se nada da bi pokrajina i Sjeverna Koreja mogle postići "jednako korisnu bilateralnu suradnju koja je u skladu s interesima", objavila je sjevernokorejska novinska agencija.

9:35 Rusija je opovrgnula da su njezine snage imale teško naoružanje u nuklearnoj elektrani Zaporižja, optužujući Ukrajinu za rasplamsavanje vatre uoči UN-ova posjeta toj regiji. Tvrde da Ukrajina za 19. kolovoza planira provokaciju u nuklearnoj elektrani Zaporižja, i to tijekom planiranog posjeta glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa.

"Ruske trupe nemaju teško naoružanje ni na teritoriju postaje, ni u područjima oko nje. Postoje samo gardijske jedinice", navodi se u priopćenju. Tvrde i da Ukrajina raspoređuje snage na tom području i planira pokrenuti topničke napade na elektranu iz grada Nikopolja u petak, što se poklapa s Guterresovim posjetom Odesi. 

9:32 U Estoniji je stupila na snagu uredba kojom se ograničava izdavanje viza i ulazak u zemlju za ruske državljane sa schengenskom vizom koju je izdala Estonija. Jedini izuzetak su studenti. 

 

 

9:31 Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko izvijestio je da je u posljednja 24 sata još šest osoba ranjeno u napadima na gradove Avdijivka i Kurahivka, te selo Netailove.

9:30 Od početka rata u Ukrajini poginulo je 44.300 ruskih vojnika, a uništeno je 1889 tenkova, objavio je Glavni stožer ukrajinskih Oružanih snaga.

  

9:10 Još jedan brod natovaren kukuruzom napustio je ukrajinsku luku Černomorsk, priopćilo je tursko Ministarstvo obrane.

To je prvi od četiri broda koji su stigli u crnomorsku luku u zemlji i 25. koji je isplovio sa žitom prema izvoznom sporazumu uz posredovanje UN-a.

8:45 Međunarodna agencija za atomsku energiju prihvatila je poziv Ukrajine da predvodi izaslanstvo u nuklearnoj elektrani Zaporižja, rekao je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

 

 

8:22 Institut za proučavanje rata navodi kako su ruske snage nastavile s neuspjelim napadima na naselja jugoistočno od Siverska te pokušale nekoliko neuspješnih napada u taktički izazovnim šumskim područjima u blizini granice Harkovsko-Donjecke oblasti.

 

 

8:13 Ukrajinsko Ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija izvijestilo je da je manje od jedan posto stanovništva regije Herson i Zaporižja dobilo ruske putovnice.

 

 

8:05 Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres treba se u četvrtak sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i turskim Recepom Tayyipom Erdoganom u Lavovu, gradu na zapadu Ukrajine, gotovo šest mjeseci nakon ruske invazije na tu zemlju.

Trojica čelnika će razgovarati o nedavnom dogovoru o izvozu ukrajinskih žitarica, ali i o "potrebi političkog rješenja sukoba", najavio je UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric. "Nimalo ne sumnjam da će se dotaknuti i nuklearne elektrane (Zaporižja) i drugih tema".

Zelenski je u srijedu, u svom uobičajenom večernjem obraćanju, rekao da je Guterres "već doputovao u Ukrajinu. Radimo zajedno kako bismo postigli potrebne rezultate za Ukrajinu".

Glavni tajnik treba razgovarati sa Zelenskim i na odvojenom sastanku. Zatim u petak treba otputovati u Odesu, jednu od triju luka namijenjenih izvozu žitarica u okviru postignutog dogovora, nakon čega će posjetiti Tursku, napose Zajednički koordinacijski centar (CCC) koji nadgleda taj dogovor.

8:00 Najmanje šest granata eksplodiralo je u blizini nuklearne elekrane u Zaporižju, nakon napada ukrajinskih snaga, objavio je član glavnog vijeća vojno-civilne uprave Zaporiške oblasti Vladimir Rogov. Prema njegovim riječima, drugi je to napad ukrajinskih snaga na dio Energodara gdje se nalazi nuklearna elektrana Zaporižja. 

"Ukrajinske oružane snage otvorile su masovnu vatru na grad Energodar u Zaporiškoj oblasti", izvijestila je gradska vojno-civilna uprava.

7:55 Mianmar planira uvoz ruskog benzina i loživog ulja kako bi ublažio zabrinutost oko opskrbe i rastućih cijena, rekao je glasnogovornik hunte. Ta država jugoistočne Azije zadržala je prijateljske veze s Rusijom, a Moskva traži nove kupce za svoju energiju u regiji jer će njezina najveća izvozna destinacija, Europa, uvesti embargo na rusku naftu u fazama kasnije ove godine.

7:50 U četvrtak rano ujutro ponovno je došlo do granatiranja Harkiva, objavio je regionalni guverner Oleh Sinehubov. Prema navodima lokalnih medija, u napadu je jedna osoba poginula, a 18 ih je ozlijeđeno. 

 

 

7:45 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak kazao je kako most koji povezuje Krim s ruskim kopnom mora biti razmontiran. Most dužine 19 kilometara ključni je vojni i civilni kopneni koridor Moskve do poluotoka.

Podoljak ga je nazvao ilegalnim objektom.

 

 

 

Što se događalo 175. dana rata provjerite >>OVDJE.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene