Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Rat u Ukrajini traje 171. dan. Ukrajina je objavila da je od početka napada poginulo 43.400 ruskih vojnika. Zelenski je pozvao na zabranu viza za Ruse u zemljama Europe.


 

  • Objavljeni novi ruski gubitci
  • Zelenski pozvao Europu na zabranu viza za Ruse
  • Ukrajina dogovorila pet milijardi dolara zajma od MMF-a 
  • Rusija prijeti da će zapljena ruskih rezervi u potpunosti uništiti bilateralne odnose između SAD-a i Rusije
Vezani članci Ilustracija VIDEO Objavljene snimke: Rusi masovno bježe iz zemlje, na granici s Gruzijom kolona vozila dugačka 16 kilometara Ruski ministar obrane Sergej Šojgu Ruski ministar obrane Šojgu najavio hitnu mobilizaciju 300 tisuća pričuvnih vojnika

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

23:05 Mađarska, članica Europske unije, priopćila je u subotu da joj je Rusija počela dopremati više prirodnog plina nego što su predvidjele u ranijim trgovinskim ugovorima, nakon posjeta njezina ministra vanjskih poslova Moskvi u srpnju.

Mađarski ministar vanjskih poslova rekao je da su trgovinski pregovori s Moskvom "omogućili postizanje dogovora", nakon kojega je ruska kompanija Gazprom u petak počela dopremati "količine veće od onih navedenih u ugovoru". "Zadaća mađarske vlade je jamčiti sigurnu opskrbu zemlje plinom i mi smo na visini zadatka", napisao je na Facebooku visoki dužnosnik ministarstva Tamas Menczer.

Do kraja kolovoza dodatna količina od 2,6 milijuna kubičnih metara na dan stizat će s juga plinovodom Turkstream, dodao je, rekavši da traju pregovori o rujanskim isporukama.

22:28 
Francuski predsjednik Emmanuel Macron potpisao je u subotu u ime Francuske protokol o ratifikaciji pristupanja Finske i Švedske NATO-u koji je francuska Narodna skupština prihvatila 2. kolovoza.

Švedska i Finska su se odrekle tradicionalne neutralnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu. "Dvadeset zemalja saveznica" već su "ratificirale protokol", rekla je ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna tijekom njegova prihvaćanja u Narodnoj skupštini.

16:45 
Kijev i Moskva ponovno su se u subotu međusobno optuživali za napade na nuklearku Zaporižje, najveću u Europi, koju je okupirala ruska vojska i koja je već tjedan dana meta napada.

"Ograničite svoje prisustvo na ulicama Energodara! Dobili smo informacije o novim provokacijama okupatora", objavila je na Telegramu ukrajinska agencija za nuklearnu energiju Energoatom, prenijevši poruku mjesnog čelnika tog grada u kojem se nalazi nuklearka, a koji je odan Kijevu.

"Po svjedočanstvima stanovnika, ponovno su u tijeku bombardiranja u smjeru nuklearke Zaporižje... Razmak između ispaljivanja granate i pogotka su tri do pet sekundi", dodaje se u poruci.

Okupatorske vlasti koje je postavila Rusija u zonama koje je okupirala u toj oblasti optužile su ukrajinske snage da su odgovorne za napade. "Energodar i nuklearka Zaporižje ponovno su pod vatrom Zelenskijevih militanata", objavio je na Telegramu pripadnik proruske vojne i civile uprave Vladimir Rogov.

Projektili su pali "u zone koje se nalaze na obalama Dnjepra i u elektrani", rekao je, ne navodeći podatke o žrtvama ni šteti. Dnjepar razdvaja zone pod kontrolom Rusa od onih pod kontrolom Ukrajine.

Zbog napada na Zaporižje u četvrtak se sastalo Vijeće sigurnosti UN-a. U prvim napadima 5. kolovoza pogođen je transformator visokonaponskog dalekovoda zbog čega je automatski zaustavljen 3. reaktor i pokrenuti pričuvni generatori.

U napadima u četvrtak oštećeni su crpna stanica i uređaji za mjerenje razine radijacije. Ukrajinske vlasti pozivaju na demilitarizaciju zone i povlačenje ruskih vojnika. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je Rusiju da provodi "nuklearnu ucjenu".

14:04 Vlasnici imanja Pakruoi, najpoznatije turističke destinacije u Litvi, odlučili su odbiti mogućnost posjete ruskim turistima.

"Dok neki uživaju u putovanju, rekreaciji i zabavi, njihovi sunarodnjaci raznose, ubijaju i uništavaju ne samo stanovnike Ukrajine, već i kulturne vrijednosti ove zemlje. Ne treba nam krvavi novac ruskih turista", poručio je predstavnik imanja Giedrius Klimkevičius.

13:29 Vođa britanskih obavještajnih službi, general pukovnik James Hockenhall, rekao je u intervjuu za BBC kako će rat u Ukrajini "trajati jako dugo", i kako vjeruje da ni Rusija ni Ukrajina neće uspjeti doseći prekretnicu u sukobu do kraja godine, unatoč svim mogućim protunapadima i protuofenzivama.

Rusija sada treba prevesti dio trupa iz Donbasa na jug Ukrajine, u regiju Herson, gdje oružane ukrajinske snage pritišću Ruse.

13:24 Rusko ministarstvo obrane ponovilo je prijetnju da će bilo kakvo dostavljanje dalekometnog oružja u Ukrajinu rezultirati "geografskim proširenjem ciljeva koji se moraju postići specijalnom operacijom", prenosi Meduza.

Ovu je službenu poziciju iznio Aleksandar Darčiev, upravitelj Sjevernoameričkog odjela ruskog ministarstva vanjskih poslova, u intervjuu za agenciju TASS. "Rusija ne može dopustiti da preostali ukrajinski teritorij bude prepun dalekometnog oružja, koje predstavlja direktnu prijetnju Rusiji, i svim ostalim oslobođenim područjima", rekao je.

12:07 Bilo kakva moguća američka zapljena ruskih rezervi u potpunosti će uništiti bilateralne odnose Moskve i Washingtona, kazao je čelnik odjela za Sjevernu Ameriku pri ruskom ministarstvo vanjskih poslova u subotu, objavila je ruska novinska agencija TASS, prenosi Reuters.

Zapad je na rusku invaziju Ukrajine odgovorio ekonomskim, financijskim i diplomatskim sankcijama bez presedana, uključujući zamrzavanje otprilike polovice ruskih zlatnih i deviznih rezervi vrijednih gotovo 640 milijardi dolara prije početka invazije 24. veljače.

Najviši zapadni dužnosnici, uključujući šefa europske diplomacije Josepa Borrella, predložili su zapljenu zamrznutih rezervi kako bi se pomoglo financiranje buduće obnove Ukrajine.

"Upozoravamo Amerikance na štetne posljedice takvih postupaka koji će trajno narušiti bilateralne odnose, što nije ni u njihovom ni u našem interesu", rekao je Aleksandar Darčiev u intervjuu za TASS. Nije jasno na koje se rezerve referirao.

Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici također su, prema podacima Bidenove administracije, zamrznuli 30 milijardi dolara vrijednu imovinu bogatih pojedinaca povezanih s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uključujući jahte, helikoptere, nekretnine i umjetnine.

Američko ministarstvo pravosuđa tražilo je šire ovlasti od Kongresa za zapljenu imovine ruskih oligarha kao sredstvo pritiska na Moskvu zbog njezinih postupaka u Ukrajini, rekao je tužitelj u srpnju.

Darčiev je također rekao da je Rusija upozorila Sjedinjene Države da će diplomatske veze biti teško oštećene, a mogle bi čak biti i prekinute, ako Rusija bude proglašena državom sponzorom terorizma.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Darčiev je rekao da je utjecaj SAD-a na Kijev porastao do te mjere da "Amerikanci sve više postaju izravna strana u sukobu".

Darčiev je potvrdio da se razgovara o mogućoj razmjeni zarobljenika između SAD-a i Rusije u koju bi bili uključeni Viktor Bout, zatvoreni Rus kojeg američki tužitelji spominju kao jednog od najvažnijih trgovaca oružjem na svijetu, američka košarkaška zvijezda Brittney Griner i bivši marinac Paul Whelan koje je zatočila Rusija, prenosi TASS.

9:53 Dva glavna cestovna mosta koja omogućuju ruski pristup okupiranom ukrajinskom teritoriju na zapadnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti sada su vjerojatno izvan upotrebe i nije ih moguće koristiti za značajniju vojnu opskrbu, objavila je u subotu britanska vojna obavještajna služba.

Čak i ako Rusija uspije izvršiti značajne popravke na mostovima, oni će ostati ranjivi, priopćilo je ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

"Opskrba s kopna za nekoliko tisuća ruskih vojnika na zapadnoj obali gotovo se sigurno oslanja na samo dva pontonska trajektna prijelaza", reklo je ministarstvo u ažuriranoj obavještajnoj objavi.

Budući da je njihov lanac opskrbe ograničen, veličina svih zaliha koje je Rusija uspjela uspostaviti na zapadnoj obali vjerojatno će biti ključni čimbenik u održivosti tih snaga, navodi se. Ukrajina je ranije najavila da će pokrenuti ofenzivu kako bi vratila svoje okupirane teritorije na jugu zemlje.

9:26 Ukrajina je objavila nove ruske gubitke. Pišu da je od početka rata ubijeno 43.400 ruskih vojnika, uništeno 1856 tenkova, 233 aviona i 193 helikoptera.

9:04 Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Vladimira Zelenskog.

Novo MMF-ovo financiranje poslužit će za otprilike 18 mjeseci kao sidro, dok se ne dogovri veći financijski paket, vrijedan između 15 i 20 milijardi dolara, koji bi trebao pomoći Ukrajini da prebrodi ekonomsku krizu uzrokovanu ruskom invazijom, izjavio je savjetnik Oleg Ustenko.

Prije dva tjedna ukrajinski guverner Kirilo Ševčenko kazao je za Reuters da traže od MMF-a i do 20 milijardi dolara vrijedan zajam za razdoblje od dvije do tri godine. Tako velik zahtjev izazvao je intenzivne rasprave unutar MMF-a, jer bi za sobom mogao pokrenuti i pitanja o održivosti ukrajinskog duga.

"Program MMF-a od 5 milijardi dolara bio bi u skladu s ranijim razinama financiranja i mogao bi biti katalizator za financiranje iz drugih izvora, uključujući EU, SAD i druge zemlje," izjavio je Ustenko.

Prijašnji program MMF-ova financiranja Ukrajine bio je otkazan u ožujku, a umjesto toga ta je međunarodna financijska institucija odobrila toj zemlji 1,4 milijarde dolara hitnog zajma s tek nekoliko uvjeta u prvim tjednima ruske invazije.

S&P i Fitch snizili kreditni rejting Ukrajine

8:50 Dvije globalne rejting agencije - Standard and Poor's i Fitch snizile su rejting za inozemno zaduživanje Ukrajine, poručivši kako restrukturiranje duga te zemlje smatraju problematičnim.

Ranije ovoga tjedna, naime, ukrajinski inozemni kreditori ispunili su zahtjev te zemlje za dvogodišnjim zamrzavanjem otplate gotovo 20 milijardi dolara vrijednih obveznica, čime je ta zemlja izbjegla neuredni bankrot.

S&P je snizio kreditni rejting Ukrajine za zaduživanje u inozemnoj valuti sa "CC/C" na "SD/SD".

"S obzirom da objavljene uvjete restrukturiranja, i u skladu s našim kritrrijima, smatramo tu transakciju problematičnom i jednakom neispunjavanju kreditnih obveza", naveli su iz S&P-ja.

Fitch je snizio dugoročni kreditni rejting Ukrajine sa "C" na "RD".

Ukrajinu zbog ruske invazije ove godine očekuje gospodarski pad od 35 do 40 posto, a mjesečno joj u državnoj blagajni nedostaje pet milijardi dolara.

Ustenko je kazao kako se Ukrajina nada da će pregovori s MMF-om o novom zajmu, vijednom do 20 milijardi dolara, biti brzi i da će preliminarni dogovor biti postignut prije nego istekne moratorij na plaćanje obveznica inozemnim investitorima.

8:25 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ponovno pozvao EU članice da zabrane vize za državljane Rusije kako taj blok ne bi postao "supermarket" dostupan svakome tko ima sredstava za ulazak.

Zelenski je napomenuo da se njegov prijedlog ne odnosi na Ruse kojima je potrebna pomoć jer su riskirali svoju slobodu ili živote opirući se politici čelnika Kremlja Vladimira Putina.

"Moraju postojati jamstva da ruski ubojice ili suučesnici u državnom teroru ne koriste schengenske vize", rekao je Zelenskij u svom noćnom obraćanju, misleći na vize koje vlasniku omogućuju pristup schengenskom području koje obuhvaća nekoliko država EU-a.

"Drugo, ne smijemo uništiti samu ideju Europe - naše zajedničke europske vrijednosti. Europa se stoga ne smije pretvoriti u supermarket u kojem nije važno tko ulazi i gdje je glavno da ljudi samo plaćaju svoju robu", naveo je.

Zelenski je prvi put pozvao na zabranu izdavanja viza u svom ovotjednom intervjuu za Washington Post, rekavši da bi Rusi trebali živjeti u svom vlastitom svijetu dok ne promijene svoju filozofiju.

Apel Zelenskog tek treba dobiti podršku glavnih igrača u EU. No, kako je rekao, ohrabrila ga je potpora baltičkih država i Češke, koja trenutno predsjeda EU-om. Finska je također podržala ideju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije ovog tjedna osudio je apel Zelenskog, rekavši da je "svaki pokušaj izolacije Rusa ili Rusije proces koji nema perspektivu".

Što se događalo 170. dana rata možete provjeriti >>OVDJE.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju