Obavijesti Video Pretražite Navigacija
170. dan rata

Objavljene satelitske snimke ruske vojne baze na Krimu nakon napada: Uništeno osam borbenih aviona

Petak je 170. dan rata u Ukrajini. Nuklearka Zaporižje ponovno je bila meta granatiranja. Ruska i ukrajinska strana optužuju jedna drugu za napad.

 

  • Objavljeni su novi ruski gubitci
  • Ruskoj vojsci uništeno je osam borbenih aviona
  • Estonija zatvara granice za Ruse
  • U ratu u Ukrajini do sada je izgubilo život više od 43.000 ruskih vojnika
  • Nuklearka Zaporižija ponovno je bila meta napada granata
  • UN upozorava da su napadi na nuklearku put prema katastrofi

Tijek događanja iz minute u minutu možete pratiti u nastavku:

17:55 Češka, koja predsjeda Vijećem EU-a, objavila je u petak da bi zabrana izdavanja viza svim građanima Rusije na razini Europske unije mogla biti sljedeća u nizu sankcija koje blok uvodi Moskvi zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenijela je francuska novinska agencija Afp.

Prag će to predložiti na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU koji je zakazan za kraj mjeseca u glavnom gradu Češke.

"Potpuno ukidanje viza svih država članica EU-a za Ruse mogla bi biti još jedna vrlo učinkovita sankcija", rekao je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky koji će to predložiti na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja 31. kolovoza u Pragu.

"U vrijeme ruske agresije, koju Kremlj neprestano eskalira, ne može biti govora o turizmu za ruske građane", rekao je ministar čija je zemlja prestala izdavati vize ruskim građanima 25. veljače, dan nakon ruske invazije na Ukrajinu.

17:50 Zabrana ulaska ruskim turistima na schengensko područje Ahilova je peta Moskve, rekla je u petak estonska premijerka Kaja Kallas, dan nakon što je njezina zemlja zabranila ulazak Rusima.

Oštra reakcija pripadnika ruske elite na pozive unutar Europske unije na zabranu ulaska ruskim državljanima pokazuje da bi to bila učinkovita sankcija, rekla je Kallas u petak za estonski radio.

Vlada u Tallinnu u četvrtak je odlučila da ruski državljani od 18. kolovoza više ne mogu ući u Estoniju s vizama za schengen. Zabrana se odnosi samo na vize koje je izdao Tallinn, no ne i druge članice područja slobode kretanja.

15:20 Prvi put od ruske invazije na Ukrajinu, teretni brod natovaren pšenicom isplovio je iz ukrajinske luke Čornomorsk.

Dosad su, nakon što je sporazumom prekinuta ruska blokada ukrajinskih luka za izvoz žitarica, isporučeni samo proizvodi od kukuruza i suncokreta.

Brod Sormovskij 121 prevest će nešto više od tri tisuće tona pšenice u Tursku, objavilo je tursko ministarstvo obrane u petak na Twitteru.

Istovremeno će Star Laura iz ukrajinske luke Pivdeni krenuti prema Iranu s više od 60 tisuća tona kukuruza, navodi tursko ministarstvo obrane.

U Ukrajini je Ministarstvo infrastrukture potvrdilo isplovljavanje i najavilo dolazak još dva broda na utovar.

15:15 Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov rekao je da je jedan od šefova izbornog stožera Jedinstvene Rusije, ruske vladajuće stranke, Oleg Šostak, teško ozlijeđen u napadu u Melitopolju koji je pod ruskom okupacijom.

 

 

15:10 Gradonačelnik Kramatorska Oleksandr Hončarenko objavio je kako je taj grad u protekla 24 sata napadnut s 11 raketa. 

"Uništene su privatne kuće. Nema podataka o žrtvama. Okupatori uništavaju sve što im se nađe na putu", napisao je.

 

 

15:00 Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev uputio je u petak prikrivenu prijetnju zapadnim saveznicima Ukrajine koji su optužili Rusiju da kreira rizik od nuklearne katastrofe stacioniranjem snaga oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja.

Ukrajina je optužila Rusiju da je s tog mjesta gađala ukrajinske gradove znajući da ukrajinske snage ne mogu riskirati uzvratiti vatru.

Tvrdi i da je Moskva sama granatirala to područje, dok Moskva tvrdi da je Ukrajina granatirala elektranu.

"Oni (Kijev i saveznici) kažu da je to Rusija. To je 100 % besmislica, čak i za glupu rusofobnu javnost", napisao je na Telegramu Medvedev, sada čelnik ruskog Sigurnosnog vijeća.

"Kažu da se to dogodi sasvim slučajno: 'Nismo to htjeli'", istaknuo je Medvedev.

"Što na to reći? Ne zaboravite da Europska unija također ima nuklearne elektrane. Nesreće se tamo također mogu dogoditi", dodao je.

Međunarodna agencija za atomsku energiju UN-a objavila je da bi granatiranje Zaporižja, najveće europske nuklearne elektrane, moglo izazvati nuklearnu katastrofu, ali nije uspjela stvoriti uvjete za inspekciju.

Kijev i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvali su na demilitarizaciju tog područja, dok je skupina G7 pozvala Rusiju da vrati taj teritorij Ukrajini.

11:41 Ovotjedne eksplozije u ruskoj vojnoj bazi Saki na zapadnom Krimu, koje su prouzročile gubitak osam borbenih aviona, degradirale su zrakoplovstvo ruske Crnomorske flote, objavilo je u petak britansko ministarstvo obrane.

Satelitske snimke Maxara prikazuju razinu uništavanja. Maxar Technologies je tvrtka koja se tijekom rata bavi prikupljanjem i objavljivanjem satelitskih snimki s područja Ukrajine.

Rusima uništeno osam borbenih aviona Rusima uništeno osam borbenih aviona (Foto: Afp)

Dok su oštećeni avioni samo djelić cijelog ruskog zrakoplovstva, London poručuje da će to utjecati na sposobnost ruskog djelovanja u crnomorskom području jer se Saki koristi kao primarna operativna baza.

Rusima uništeno osam borbenih aviona Rusima uništeno osam borbenih aviona (Foto: Afp)

Zračna luka je vjerojatno ostala operativna, ali je njeno disperzivno područje pretrpjelo ozbiljnu štetu, dodalo je britansko ministarstvo obrane u redovitom obavještajnom biltenu na Twitteru.

Ministarstvo obrane ističe i da će ruska vojska zbog eksplozije, u kojoj je poginuo jedan, a ranjeno pet vojnika, revidirati svoju procjenu prijetnje u regiji.

Sposobnost pomorskog zrakoplovstva flote sada je znatno oslabljena, rekli su dužnosnici.

10:51 Nuklearna elektrana Zaporižja trenutno ne predstavlja sigurnosni rizik usprkos kontinuiranom ruskom granatiranju, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Stručnjaci IAEA-e dali su preliminarnu procjenu da nema "neposredne prijetnje" sigurnosti elektrane zbog granatiranja ili drugog vojnog djelovanja, rekao je členik IAEA-e Rafael Grossi na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u četvrtak u New Yorku.

"Međutim, to bi se moglo promijeniti u bilo kojem trenutku", rekao je Grossi. Grossi je pozvao Moskvu i Kijev da međunarodnim stručnjacima omoguće pristup postrojenju što je prije moguće. "Ja sam osobno spreman voditi takvu misiju", kazao je.

Samo nekoliko sati prije sjednice sazvane na zahtjev Rusije, elektrana Zaporižja u južnoj Ukrajini - najveća u Europi i među najvećima u svijetu - napadnuta je teškim topništvom, rekao je dužnosnik ruske okupacijske uprave u Ukrajini. Reuters nije mogao neovisno provjeriti tu informaciju.

Objavljeni novi ruski gubitci

10:23 Ukrajina je objavila nove ruske gubitke. Kako pišu, od početka rata ubijeno je 43.200 ruskih vojnika, uništeno 1849 tenkova, 233 aviona i 193 helikoptera.

Rusima uništeno osam borbenih aviona Objavljeni novi ruski gubitci (Foto: Twitter/Državna služba za hitne intervencije)

9:49 Ujedinjeno Kraljevstvo je poslalo Ukrajini više sustava višestrukih raketnih bacača M270 MLRS, objavio je, uz zahvalu, na Twitteru ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

"Hvala svima. Vaša podrška je nevjerojatna i jako važna za Ukrajinu. Naša vojska će ovo oružje vješto iskoristiti na bojnom polju", napisao je. 

Iz nuklearke se diže stup dima

9:25 Društvenim mrežama šire se prizori nuklearke Zaporižje iz koje se diže stup dima.

"Rusi u ovom trenutku izvode opasnu provokaciju u blizini NE Zaporižja. Simuliraju bitke s ukrajinskim snagama, ali svo svoje streljivo usmjeravaju prema nuklearnoj elektrani kako bi optužili Ukrajince", navodi se na društvenim mrežama uz videosnimku nuklearke.

Ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski smatra da bi Ukrajina, ali i ostale zemlje, trebale biti spremne na tragediju.

"Naravno, teško je čak i zamisliti veličinu tragedije koja bi se mogla dogoditi ako Rusi tamo nastave s akcijama", rekao je Denis Monastirski.

Ukrajina je proteklih dana upozorila na opasnost od nuklearne katastrofe tipa Černobila.

"To za nas znači da se moramo pripremiti za svaki scenarij. Državne hitne službe, zajedno s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom regija, raspravljaju o različitim potrebnim scenarijima, uključujući evakuacije", rekao je Monastirski.

Francuska smatra da ruska okupacija nuklearke Zaporižje ugrožava svijet.

"Prisutnost i akcije ruskih oružanih snaga u blizini elektrane značajno povećavaju rizik od nesreće s potencijalno razornim posljedicama", priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

UN danima upozorava na katastrofu koja bi se mogla dogoditi.

7:45 Tijekom dana trebalo bi biti na brodove natovareno žito predviđeno za isporuku u Etiopiji. Ukupan broj brodova koji će isploviti iz zemlje prema dogovoru uz posredovanje UN-a je 14.

"Zahvaljujući Crnomorskoj inicijativi spremni smo utovariti više od 23.000 tona žitarica i izvesti ih u Etiopiju", rekao je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov na Twitteru.

Dva broda već su napustila ukrajinske luke. Tursko ministarstvo obrane izvijestilo je da će brod Star Laura koji plovi pod zastavom Maršalskih otoka prevesti 60.150 tona kukuruza u iransku luku, dok će brod Sormovskiy 121 koji plovi pod zastavom Belizea prevesti 3050 tona pšenice u tursku luku Dzerkalo Tyzhnia.

7:38 Estonija je priopćila da će od sljedećeg tjedna spriječiti ulazak u zemlju za većinu Rusa koji imaju vize i time prekinuti popularnu rutu u europsku schengensku zonu bez putovnica.

Iako postoje iznimke, ministarstvo vanjskih poslova Estonije, članice Europske unije, priopćilo je da će također prestati izdavati vize Rusima za rad, studiranje i poslovanje u zemlji.

"Svjedoci smo ogromnog porasta broja ruskih državljana koji dolaze u Estoniju ili prolaze kroz nju. Mogućnost da masovno posjećuju Estoniju ili druge dijelove Europe preko Estonije nije u skladu s načelima sankcija koje smo uveli", kazao je ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu. Uredba na snagu stupa 18. kolovoza.

Nuklearka Zaporižje opet meta napada

7:15 Zabilježena su nova granatiranja ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižija, a Ukrajina i Rusija ponovno optužuju jedna drugu za napad. Obje strane su priopćile da je u četvrtak bilo 10 pogodaka u ured i vatrogasnu stanicu najveće europske elektrane.

Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, šef nuklearnog nadzornog tijela Rafael Grossi upozorio je da je riječ o ozbiljnom trenutku. Glavni tajnik UN-a António Guterres kazao je da smo "na korak do katastrofe".

Pročitajte i ovo Zdravko Klanac, Roman Babić bilo je napeto VIDEO Šef ZTC-a izgubio živce pa odbrusio: "Što očekujete od mene? Jel' biste bili sretni da se ubijem?"

Kina i SAD pozvale su da se stručnjacima UN-a hitno dopusti posjet postrojenju. SAD su također pozvale na uspostavu demilitarizirane zone oko elektrane. "Borba u blizini nuklearne elektrane je opasna i neodgovorna", poručio je State Department.

Ruski predstavnik u UN-u rekao je da demilitarizacija nije opcija, sugerirajući da bi to postrojenje učinilo "ranjivijim na provokacije i terorističke napade.

Ukrajinska nuklearna agencija Enerhoatom navodi da su "ruski osvajači ponovno granatirali elektranu Zaporižija i područja u blizini nuklearnog postrojenja" te da je pogođen administrativni ured. Dodaju da je nekoliko senzora radijacije oštećeno. Izbio je manji požar, ali ozlijeđenih nije bilo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zastrašujuća snimka VIDEO Strašna eksplozija uništila kuću i oštetila cijelo susjedstvo, kamera uhvatila trenutak užasa: "Mislila sam da je pala bomba"

Enerhoatom je priopćio da je gađana i vatrogasna postaja koja se nalazi u blizini elektrane. Zbog granatiranja nije bilo moguće promijeniti osoblje nakon smjene pa su morali nastaviti raditi prekovremeno. "Ali situacija je trenutno pod kontrolom", poručili su iz Enerhoatoma.

Što se događalo 169. dana rata u Ukrajini možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene