Obavijesti Video Pretražite Navigacija
76. DAN RATA

Ukrajina objavila da su njezine snage vratile pod kontrolu sela sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva i krenule u protuofenzivu

Rat u Ukrajini traje već 76 dana. Rusija nastavlja s napadima na čeličanu u kojoj se još uvijek nalazi stotinjak civila i oko tisuću vojnika.

 

  • Rusi nastavljaju s napadom na Azovstal, tamo je još uvijek 100 civila i 1000 vojnika
  • U ruševinama zgrade u Izjumu pronađena su 44 tijela
  • Rusija je napala Odesu s hipersoničnim raketama
Pročitajte i ovo Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije Ukrajinske bespilotne letjelice pogodile rusku rafineriju Napad bespilotnim letjelicama VIDEO Ukrajinski dronovi pogodili rusku rafineriju nafte, izbio je veliki požar

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku: 

23:58 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da je Kravčuk čovjek koji je "uvijek ostao uz Ukrajinu". U svom noćnom televizijskom obraćanju, Zelenski je rekao da je Kravčuk - prvi predsjednik nezavisne, postsovjetske Ukrajine između 1991.-94. - "cijenio život, i svaku njegovu minutu".

“Kao dijete, preživio je Drugi svjetski rat, preživio okupaciju”, rekao je Zelenski. "Znao je koliko košta sloboda. Svim je srcem želio mir za Ukrajinu", dodao je Zelenski. "Siguran sam da ćemo to provesti. Ostvarit ćemo svoju pobjedu i svoj mir."

22:00 U 88. godini preminuo je prvi ukrajinski predsjednik, Leonid Kravčuk, koji je doveo Ukrajinu do neovisnosti usred raspada Sovjetskog saveza. 

21:40 U nekoliko gradova okruga Šostkinski odjekuju eksplozije, objavio je Dmitro Živicki, guverner Sumija. Građane su pozvali da ostanu u skloništima. 

21:35 Ukrajina je objavila da su njezine snage vratile pod kontrolu sela sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva i krenule u kontraofenzivu koja bi mogla donijeti preokret i ugroziti rusku prednost. Tetiana Apačenko, službenica za medije 92. mehanizirane brigade, glavne ukrajinske snage na tom području, potvrdila je da su ukrajinske trupe posljednjih dana u džepu ponovno zauzele naselja Čerkaski Tiški, Ruski Tiški, Borščova i Slobožanske sjeverno od Harkiva.

21:25 U razgovoru za Sky News, poručnik pukovnije Azov Illya Samoilenko u utorak navečer je iz opkoljenog Azovstala rekao kako je situacija u čeličani mučna. Kazao je da preostale ukrajinske obrambene snage "uzimaju teške žrtve" dok Rusi nastavljaju s napadom. Poručio je da je broj ubijenih velik, kao i ozlijeđenih, kojima je potrebna medicinska skrb. “Nitko nije očekivao da ćemo se tako dugo držati protiv Rusa, ali mi se ipak borimo", kazao je poručnik Azova. Dodao je da imaju "iznimno ograničene resurse" i vjeruju da bi "svaki dan mogao biti njihov posljednji".

 

 

21:15 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkrio je da njegova zemlja nije dobila dovoljno oružja da zaustavi opsadu Mariupolja i oslobodi grad. Rekao je malteškim zastupnicima da ukrajinski branitelji "i dalje nastavljaju s otporom u tvornici Azovstal". Zelenski je dodao da koriste sve moguće diplomatske instrumente kako bi ih spasili, no Rusija ne dopušta nijednu od predloženih opcija.

 

 

Ustvrdio je i da su ukrajinska mjesta i gradovi pogođeni s 2250 projektila tijekom dva i pol mjeseca. "Bombardiranje ne prestaje, ni danju, ni noću", rekao je.

21:10 Vlasti opkoljenog Mariupolja prikupile su 800 prijava o ratnim zločinima od stanovnika koji su uspjeli pobjeći iz južne regije. Sve te informacije proslijeđene su regionalnom tužiteljstvu, rekao je gradonačelnik Mariupolja Vadim Boičenko za Media Center Ukraine.

21:05 Oružane snage Bjelorusije rasporedit će specijalne snage na granicu Ukrajine jer "SAD i njihovi saveznici nastavljaju povećavati svoju vojnu prisutnost na državnim granicama", rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Viktor Gulevič. "Kako bi se osigurala sigurnost Republike Bjelorusije na južnom smjeru, snage postrojbi snaga za specijalne operacije raspoređene su na tri taktička pravca", navodi se u priopćenju od utorka.

19:20 Ukrajinski operator sustava za prijenos plina GTSOU objavio je u utorak da će zbog više sile od 11. svibnja obustaviti prijenos ruskog plina preko ulazne točke Sohranivke, jedne od dviju ključnih točki za opskrbu Europe ruskim plinom.

Unatoč ruskoj invaziji koja je počela 24. veljače, Ukrajina je i dalje važna tranzitna ruta za prijenos ruskog plina prema Europi.

GTSOU je objavio da ne može nastaviti s radom na kompresorskoj stanici Novopskov zbog "miješanja okupatorskih snaga u tehničke procese".

Kompresorska stanica Novopskov u regiji Luhansk na istoku Ukrajine pala je u ruske ruke nedugo nakon početka invazije.

To je prva kompresorska stanica u Luhansku, tranzitnoj ruti za oko 32,6 milijuna prostornih metara plina na dan, što je trećina ruskog plina koji se prenosi u Europu preko Ukrajine.

"Kako bi se u cijelosti ispunile tranzitne obveze prema europskim partnerima i u skladu s ugovorom, moguće je privremeno prebaciti nedostupne kapacitete s fizičke interkonekcijske točke Sohranivke na fizičku interkonekcijsku točku Sudžu koja se nalazi na području koje nadzire Ukrajina", priopćio je GTSOU.

18:17 Opća skupština Ujedinjenih naroda izabrala je Češku koja će zamijeniti Rusiju u Vijeću za ljudska prava, sa 157 glasova za i 23 suzdržana. Moskva je suspendirana iz Vijeća za ljudska prava zbog navoda o enormnim kršenjima prava koja su počinili njezini vojnici u Ukrajini. 

18:10 Britanski premijer Boris Johnson posjetit će u srijedu Finsku i Švedsku, zemlje koje razmatraju hoće li podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu. Johnson će razgovarati o "širim sigurnosnim pitanjima" tijekom svog posjeta Finskoj, a zatim i Švedskoj.

18:08 Rusija neće sudjelovati na posebnoj sjednici Vijeća UN-a za ljudska prava o Ukrajini u četvrtak, priopćeno je iz tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova. Glasnogovornica Maria Zaharova rekla je da "rusko izaslanstvo svojom nazočnošću neće legitimirati ovaj novi politički show pod krinkom izvanredne sjednice".

18:00 Europska komisija alocirat će 40 milijuna eura potpora za ukrajinsku poljoprivredu.

 

 

17:55 Prema podacima kijevskih vlasti, do sada je u gradu oštećeno ukupno 390 objekata, od kojih su 222 stambena bloka. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko procijenio je da će obnova brojnih domova koji su ocijenjeni prioritetima stajati gotovo pet milijuna funti. Ostale zgrade oštećene ruskim granatiranjem uključuju 45 škola i fakulteta, 30 predškolskih ustanova, 17 bolnica i 11 kulturnih objekata.

17:40 Ukrajina je pozdravila posjet njemačke ministrice vanjskih poslova, Annalene Baerbock Kijevu u utorak, koja je poduprla ukrajinska nastojanja za članstvom u Europskoj uniji i obećala dokidanje energetskih veza s Rusijom, te je ovaj posjet označen kao "povijesna prekretnica". Njemačka je poduprla uvođenje embarga na rusku naftu, a Baerbock je rekla da zemlja nastoji svesti uvoz ruskih energenata na nulu, dodavši "i to će tako ostati zauvijek".

"Činjenica jest da se Njemačka zalaže za mir, za teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Ovo je velika povijesna prekretnica i ja sam zahvalan njemačkoj vladi za ovo stajalište", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

17:02 Pet stanica metroa u Kijevu koje nose imena povezana s Rusijom, bit će preimenovano, jer ukrajinski glavni grad želi "derusificirati" svoju prometnu mrežu. Vlasti kažu da je 170.000 ljudi sudjelovalo u internetskoj anketi za odabir novih imena za određene postaje koje su do sada imale sovjetske konotacije. Kijevske gradske vlasti razmatraju prijedloge.

16:57 SAD vjeruje da se Vladimir Putin priprema za dugi sukob u Ukrajini. "Ruska pobjeda u istočnoj regiji Donbasa možda neće okončati rat", smatra Avril Haines, šefica američke nacionalne obavještajne službe. "Procjenjujemo da se predsjednik Putin priprema za dugotrajni sukob u Ukrajini tijekom kojeg namjerava postići ciljeve i izvan Donbasa. Ocjenjujemo da se Putinovi strateški ciljevi vjerojatno nisu promijenili, što sugerira da je odluka iz ožujka o preusmjeravanju ruskih snaga na Donbas samo privremena”, kazala je Haines te dodala kkao je Putin računao da će odlučnost zapada s vremenom oslabiti.

16:45 Sjedinjene Amerike Države potvrdile su da je između osam i deset ruskih generala ubijeno u ratu u Ukrajini. Ukrajina je do sada tvrdila da je ubijeno 12 generala, navodi ABC News, ali Rusija nije potvrdila tu brojku. Ruski dužnosnici osporili su neke od tih navoda.

16:40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je s ministrima vanjskih poslova Njemačke i Nizozemske, Annalenom Baerbock i Wopkeom Hoekstrom.

"Podrška vaših zemalja nam je važna i vrijedna. Hvala vam što ste solidarni s ukrajinskim narodom", napisao je na Telegramu.

16:37 Ruske snage u Ukrajini izvoze žito i druge poljoprivredne proizvode na Krim, u Rusiju i drugdje u inozemstvu, priopćilo je ukrajinsko Ministarstvo obrane.

"Značajan dio žitarica ukradenog iz Ukrajine nalazi se na suhim teretnim brodovima pod ruskom zastavom u Sredozemnom moru", navode.

16:35 Pozivajući se na američke obavještajne izvore, AFP je objavio kako Putin širi rat i na Transnistriju, moldavsku regiju.

 

 

16:22 "Sukob između blokova do kojeg je došlo zbog krize u Ukrajini mogao bi postati veća i dugotrajnija prijetnja globalnom miru nego sama kriza, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, prenose kineski državni mediji.

Kina je nekoliko puta pozivala europske zemlje da iskažu diplomatsku autonomiju umjesto da se svrstavaju uz SAD, u onome što Peking naziva "hladnoratovskim mentalitetom".

14:50 Vijeće EU-a je priopćio da je za ogroman cyber-napad na satelitsku internetsku mrežu na početku ruske invazije na Ukrajinu, zbog kojeg su tisuće modema bile isključene, izvela Rusija.

"Ovaj cyber-napad imao je značajan učinak uzrokujući neselektivne prekide u komunikaciji i prekide u nekoliko javnih tijela, poduzeća i korisnika u Ukrajini, a zahvatio je i nekoliko država članica EU", stoji u priopćenju Vijeća EU-a, javlja Sky News.

"Ovaj neprihvatljivi cyber-napad još je jedan primjer kontinuiranog obrasca neodgovornog ponašanja Rusije u cyber-prostoru, koji je također bio sastavni dio njezine ilegalne i neopravdane invazije na Ukrajinu", dodaje se.

14:33 Ukrajinski dužnosnici kažu da je više od 1000 ukrajinskih vojnika još uvijek zarobljeno u čeličani Azovstal u Mariupolju. Ranije je objavljeno da se tamo još uvijek nalazi oko sto civila.

14:26 Ukrajina je objavila da je od početka rata poginulo 26.000 ruskih vojnika.

Što se događalo ranije tijekom dana u Ukrajini pročitajte OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene