Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos na Bliskom istoku

Sukob koji je podijelio svijet: Ovako izgleda karta po pitanju rata između Izraela i Hamasa

Zapadne sile ističu pravo Izraela da se brani od terorizma i pokuša uništiti Hamas, ali nastoje spriječiti Izrael da pritom počini pokolj nad civilima koji ne stradavaju samo zbog izraelskih projektila, nego i zbog blokade pojasa Gaze. Priču o tome napravio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Stričević.

Dan nakon što je zbog prijetnje Hamasovih projektila dio njemačke delegacije predvođene kancelarom Olafom Scholzom bio prisiljen ležati na asfaltu aerodromske piste u Tel Avivu, iz Izraela se vratio čelnik najmoćnije svjetske sile i zaštitnika židovske države. Joe Biden Izraelu je donio podršku, ali i upozorenje.

"Izrael je pretrpio težak zločin. Ali znate, stvar je takva da ako imaju mogućnost prekinuti patnje ljudi koji nemaju kamo pobjeći, onda to trebaju učiniti. Ako to ne učine, onda će za to odgovarati", rekao je.

Pročitajte i ovo Uhićeni huligani BBB - 1 Neredi u Grčkoj Odvjetnik navijača o rezultatima analize: Otkrio što slijedi nakon što na noževima nisu pronađeni tragovi BBB-ovaca

Pročitajte i ovo Dina Ćevid Strah od terorizma Hrvati koji žive u Austriji o dizanju razine sigurnosti: "Vlasti su opreznije i zbog napada iz 2020. godine"

Ovako izgleda karta svjetskih pozicija po pitanju rata između Izraela i Hamasa – pravo Izraela na obranu podupiru zemlje euroatlantskih integracija, dok se Kina, Rusija, Brazil, Turska i druge zemlje načelno zalažu za stišavanje sukoba. I jedan i drugi blok ističu da izraelska obrana nema pravo gaziti civile.

Karta svjetskih pozicija po pitanju rata između Izraela i Hamasa Karta svjetskih pozicija po pitanju rata između Izraela i Hamasa (Foto: France 24)

Diljem svijeta, od zapadnih do istočnih zemalja, organiziraju se protesti potpore Gazi. Nekoliko stotina ih je upalo čak i u zgradu američkog parlamenta zahtijevajući od Kongresa i predsjednika Bidena da inzistiraju na primirju. Uhićeni su jer su ušli u dio zgrade u kojem prosvjedi nisu dozvoljeni.

Više o ovoj priči možete pogledati u videoprilogu na vrhu članka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene