Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Foto: Afp

Turski predsjednik Tayyip Erdogan je izdao zapovijed Obalnoj straži da se migrantima, zbog njihove sigurnosti, ne dopušta više prijelaz preko Egejskog mora u Europsku uniju.


"Ilegalni prijelazi migranata preko Egejskog mora nisu dozvoljeni jer su opasni", oglasili su se iz turske obalne straže pozivajući se na predsjednikov ukaz.

Vezani članci Hrvatski policajci štitit će grčku granicu Žurna intervencija: Hrvatski policajci od sutra na grčkoj granici Plenković posjetio grčko-tursku granicu - 2 Plenković na tursko-grčkoj granici: "Poslat ćemo Turskoj poruku da njihovi dobri odnosi s EU-om ovise o obje strane"

Provedbu mjere će nadzirati Ministarstvo unutarnjih poslova.

"Iako će se načelo neinterveniranja u slučaju ilegalnih migranata koji žele napustiti Tursku i dalje provoditi, taj pristup ne pokriva prijelaz preko mora zbog opasnosti po živote", dodali su.

Turska obalna straža optužuje Grčku da krši međunarodne zakone dovodeći čamce s migrantima u opasnost te kaže da je u četvrtak spašeno gotovo 100 migranata s tri broda koja su Grci ostavili polupotopljena (Hina).