Cijepljenje (Foto: Getty Images)
Cijepljenje (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Sve veća epidemija ospica na području američke države Washington proširila je strah među roditeljima.


Država Washington proglasila je izvanredno stanje i veliku opasnost za javno zdravstvo. Gotovo svakodnevno povećava se broj potvrđenih novih slučajeva diljem SAD-a. Stanovnici su upozoreni da ospice imaju stopu infekcije od 90 posto za svakoga tko je izložen, a nije cijepljen. Vidljivih simptoma tijekom tjedana inkubacije bolesti - nema.

Vezani članci Počast na Georga Floyda Policija u Ohiju ubila crnu tinejdžericu, dvadeset minuta prije presude policajcu koji je ubio Georgea Floyda Zračna luka, Ilustracija Gotovo cijeli svijet je crvena zona: SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta

Ospice nisu samo neugodne, mogu biti i smrtonosne, piše CBS News. Prema objavljenim studijama, gotovo 30 posto djece mlađe od pet godina koje dobiju ospice mora biti hospitalizino. Roditelji su prestrašeni. "Njihov je život u pitanju. Ako nisu cijepljeni i nešto se dogodi i oni obole, kako ću ih spasiti?" pita se Miranda Smith, majka troje djece.

Cijepe li se djeca protiv ospica, vjerojatnost da ih neće dobiti je 95 posto. Država Washington namjerava uvesti obvezno cijepljenje, no vlasti su već suočene s protivljenjem roditelja koji smatraju da im takav zakon oduzima slobodu izbora.

35 potvrđenih slučajeva u toj američkoj državi potaknulo je guvernera Jaya Insleea da proglasi izvanredno stanje. "To može biti vrlo ozbiljna bolest i mora joj se vrlo brzo stati na kraj kako bi se spriječilo širenje", kazao je Inslee.

18 saveznih američkih država, uključujući i Washington, dozvoljava roditeljima izbor o tome hoće li cijepiti djecu zbog moralnih, osobnih ili drugih uvjerenja. Prošle je godine zabilježeno 350 slučajeva ospica u 26 država, što je drugi najveći broj slučajeva od 2000. godine, otkako je bolest eliminirana.

Samo u državi New York zabilježeno je 200 slučajeva ospica, što je najviše u nekoliko posljednjih desetljeća. "Vrlo je teško promijeniti stav roditelja, pogotovo kad govorimo o zdravlju njihove djece", kazala je Blima Marcus, medicinska sestra u New Yorku.

Ona radi na edukaciji roditelja kako bi spriječila širenje dezinformacija prema kojima cjepivo protiv ospica uzrokuje rak, dijabetes ili autizam, što je potvrdio i američki Centar za kontrolu bolesti. Smatra kako je porast broja zaražene djece zbog "lažne propagande i straha". "Ima toliko lažnih informacija, neke od njih stvaraju zastrašujuću sliku o cijepljenju", dodala je.

Virus ospica širi se zrakom i ostaje u njemu satima kasnije, nakon što zaražena osoba ode iz prostorije. Vlasti u SAD-u zabrinute su da bi se ospice mogle proširiti na druga gradska središta.