Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službene statistike

Dokaz "granične krize": Raste broj uhićenih imigranata na granici Meksika i SAD-a

Imigranti iz Hondurasa se odmaraju tijekom puta prema SAD-u (Foto: AFP)
Imigranti iz Hondurasa se odmaraju tijekom puta prema SAD-u (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki su agenti u rujnu uhitili skoro 17.000 članova obitelji koji su pokušali ilegalno prijeći granicu SAD-a s Meksikom. To je povećanje od 31 posto u odnosu na prethodni mjesec, prema službenim statistikama objavljenim u utorak.

U obraćanju novinarima u utorak, dužnosnici Trumpove administracije su upozorili na povećanje broja migrantskih obitelji kao dokaz "granične krize" jer je te skupine imigrantskim službenicima teže privesti i deportirati zbog zaštite koju američki zakon pruža djeci migranata.

Pročitajte i ovo U New Yorku se ispred zgrade suda zapalio muškarac U tijeku je suđenje Trumpu UZNEMIRUJUĆE Muškarac se zapalio ispred zgrade gdje se sudi Trumpu: Otkriva li letak na tlu razlog strašnog čina? Donald i Melania Trump (Foto: AFP) Trump za sve krivi Demokrate Melanija stala na stranu Donaldovih kritičara: "Ne volim vidjeti djecu odvojenu od obitelji"

Administracija predsjednika Donalda Trumpa upozorila je na promjenu sastava migranata koji pokušavaju prijeći u Sjedinjene Države od najvećim dijelom odraslih pojedinaca prema djeci i obiteljima koji se kreću zajedno.

Oko 40 posto uhićenih u fiskalnoj 2017. i 2018. su bila djeca bez pratnje ili obitelji s djecom u usporedbi s 10 posto u 2012., prema nestranačkom Institutu za migracijsku politiku.

Prema brojkama objavljenim u utorak, američki granični službenici uhitili su ukupno skoro 397.000 ljudi na južnoj granici u fiskalnoj 2018. koja je završila 30. rujna, što je veliko povećanje u odnosu na 304.000 uhićenih u 2017. ali uglavnom u skladu s trendovima uhićenja migranata na američkoj južnoj granici tijekom zadnjeg desetljeća.

Uhićenja na granici opala su u prvim mjesecima nakon što je Trump preuzeo dužnost u siječnju 2017. ali su se povećala tijekom zadnje godine. Stručnjaci vjeruju da je Trumpova protuimigrantska retorika odvratila potencijalne migrante od prelaska granice u prvim mjesecima njegova predsjedništva.

Trump je obećao početi s rezanjem milijuna dolara pomoći Središnjoj Americi zbog karavane od nekoliko tisuća uglavnom honduraških migranata koji bježe od siromaštva u svojoj zemlji. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene