Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste broj poginulih u poplavama

Dramatične snimke bujica stižu iz Austrije, Merkel zatečena onim što je vidjela u svojoj zemlji: "Njemački jezik nema riječi..."

U poplavama koje su pogodile Njemačku, Belgiju, Austriju i druge zemlje zasad su poginule najmanje 184 osobe. Dramatične snimke stižu iz Austrije. Tamo su najteže pogođene pokrajine Salzburg i Tirol na zapadu zemlje, ali situacija je dramatična i u Gornjoj Austriji, Donjoj Austriji i okolici Beča. U međuvremenu upozorenje na oposanost od poplava izdano je i za München, u Njemačkoj.

Broj poginulih od posljedica poplava koje su pogodile zapadnu Europu popeo se na 184. Od toga je više od 150 žrtava u Njemačkoj koja je najgore pogođena. Poplave i klizišta nastali su i na jugu Njemačke, kao i u susjednoj Češkoj i Austriji, odakle stižu nove dramatične snimke.

Njemačka vlada pripremit će više od 300 milijuna eura hitne pomoći za stanovnike pogođene prirodnom katastrofom. Teren je obišla i njemačka kancelarka Angela Merkel. Tamo gdje se voda povukla, u tijeku je velika akcija čišćenja.

Njemačka kancelarka rekla je da će vlada surađivati s pokrajinama na zapadu Njemačke pogođenim poplavama kako bi obnovila opustošena područja.

"Mi smo uz vas. I pokrajina i država", kazala je Merkel u nedjelju.

Njemačka je kancelarka pohvalila trud i solidarnost u pogođenim područjima, što je vidjela tijekom svog posjeta, ali je upozorila da problemi ne mogu biti brzo riješeni.

Kazala je da je došla kako bi uživo dobila "sablasnu sliku" poplavom pogođenih područja.

"Njemački jezik nema riječi kojima bih mogla opisati ovu devastaciju. Ipak, ono što sam vidjela i što je vrlo umirujuće je kako se ljudi drže zajedno, kako pomažu jedni drugima i solidarnost među ljudima", rekla je.

S Merkel je bila i premijerka pokrajine Porajnje-Falačka Malu Dreyer.

Oluja je u općini Arweiler u toj pokrajini odnijela najmanje 110 života, dok je 670 osoba ozlijeđeno. U susjednoj pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija poginulo je najmanje 46 osoba.

U poplavama je do sada poginulo najmanje 157 osoba u Njemačkoj.

Merkel je obećala brzu financijsku pomoć nakon posjeta najgore pogođenim područjima i najavial da će vlada u srijedu pokrenuti kratkoročni program oporavka.

Za gradove München i Passau izdana su upozorenja od poplava. Obustavljen je željeznički promet, a Deutsche Bahn izvijestio je o 80 oštećenih stanica, kao i o više od 600 kilometara oštećenih pruga. Iako je promet među regijama ograničen, međugradski promet se normalizira.

Oštećeni su i mnogi mostovi, a ministar prometa Andreas Scheuer najavio je da je pred njima ogroman zadatak. ''Ako je 20 od 35 mostova na Ahru uništeno, tada već možete pogoditi ogroman zadatak koji je pred nama'', rekao je za Tagesschau.

Napeto i u Austriji

Nakon obilnih kiša bujične poplave pogodile su i grad Hallein u Austriji. Potok se pretvorio u bujicu, potvrdila je u subotu policija, a sve se moglo vidjeti i na objavljenim snimkama. ''Situacija je vrlo napeta, dijelom i dramatična", kazao je policijski glasnogovornik. Za sada nema indicija o žrtvama. Na snimkama se vidi kako bujica odnosi automobile, ali i ljude.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I DANAS OPREZ Narančasti meteoalarm upaljen za četiri regije: U Zagrebu poplavljene ceste, niz intervencija vatrogasaca. Prolom oblaka i u Splitu

Obilne kiše zahvatile su i neke dijelove grada Beča i okolicu, te Donju Austriju. U Beču su vatrogasci ispumpavali vodu iz brojnih podruma i podvožnjaka. Od subote navečer do nedjelju ujutro na terenu ih je bilo 900.

Najteže je stradao grad Hallein u pokrajini Salzburg, koji je cijeli pod vodom. Na terenu je u subotu bilo 2265 vatrogasaca koji su izašli na 669 intervencija, onjavio je u nedjelju pokrajinski stožer za borbu protiv prirodnih katastrofa.

U Kuchlu je uslijed obilnih kiša došlo do odrona zemlje, te je dio stanovnika evakuiran. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pala obilna kiša Poplave pogodile Italiju: Hitne službe zatrpane pozivima

U Tirolu u okolici Kitzbühla vatrogasci ispumpavaju vodi iz brojnih podruma. Uz poplave bore se i s vodenim bujicama i odronima zemlje. Najteže u Tirolu je stradao grad Kufstein, na granici s Njemačkom, u kojem je vodena bujica pred sobom nosila sve na što je naišla. Neka mjesta ostala su odsječena od ostalih obližnjih sela i gradova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene