Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj, a na to upućuje reakcija predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, povodom čokoladica subotičkog Pionira koje su se našle u paketićima za djecu pripadnika hrvatske vojske, izjavio je srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.


''Izjava predsjednice Hrvatske je nedemokratska, neeuropska i neekonomska. Takav nastup jasno govori da srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj'', kazao je Rasim Ljajić u izjavi za Tanjug, a prenosi Blic.

Vezani članci Slika nije dostupna Reakcija ministra Vulina: "Ispada da je i čokolada iz Srbije prijetnja Hrvatskoj" Slika nije dostupna BURA ZBOG ČOKOLADICE IZ SRBIJE "Provela sam istragu, to se više neće ponoviti"

Prema njegovim riječima, u Srbiji posluje više hrvatskih tvrtki nego što srpskih proizvoda ima na policama prodavaonica u Hrvatskoj, ali o srpskim tvrtkama u Hrvatskoj ne može se ni govoriti.

''Kad bi se predsjednici svih država rukovodili logikom Grabar-Kitarović bili bi narušeni elementarani principi tržišne ekonomije koji podrazumijevaju slobodan protok roba i usluga, a svijet bi bio vraćen u doba čistog protekcionizma'', naglasio je. 

Ljajić, koji je i potpredsjednik Vlade Srbije, dodao je da će Srbija bez obzira na ovakve istupe s hrvatske strane i dalje imati jednak tretman prema svim tvrtkama koje posluju na njezinom tržištu, i domaćim i stranim, pa i hrvatskim i trudit će se privući što više stranih investicija.

Normalizacija odnosa?

''O kakvoj normalizaciji u regiji možemo govoriti ako etničku netrpeljivost izaziva čak i jedna čokoladica, samo zato što je proizvedena u Srbiji? Patriotizam se ne pokazuje na način da se uvijek napada netko drugi, a pomirenje se ne gradi vječitim udovoljavanjem radikalnom dijelu javnosti'', istaknuo je Ljajić i naglasio da su čokoladice o kojima je govorila predsjednica Hrvatske proizvedene u multietničkoj Subotici, gdje živi najveći postotak Hrvata u Srbiji.

Čokoladica koja se proizvodi u subotičkom ''Pioniru'' našla se u paketićima hrvatske predsjednice namijenjenim djeci branitelja u Dubrovniku i prilično je iznervirala dio javnosti u Hrvatskoj, a Grabar-Kitarović tim je povodom kazala je da je vrlo razočarana jer osobno zastupa i podržava kampanju "„Kupujmo hrvatsko".