Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Opasni meksički narkobos Rafael Caro Quintero bio je jedan od vođa kartela Guadalajara i prethodnik zloglasnog kartela Sinaloa.


Zloglasni meksički narkobos Rafael Caro Quintero, osuđen za naručivanje mučenja i ubojstva američkog agenta 1985. godine, pušten je jučer iz zatvora što je podiglo tenzije na relaciji Washington - Ciudad de Mexico.

Vezani članci Slika nije dostupna Uspije li opet pobjeći, onda je Copperfield: Pogledajte kako čuvaju El Chapa Slika nije dostupna Pogledajte rupu kroz koju je meksički kralj droge pobjegao vlastima

Quintero je odslužio 28 od 40 godina na koje je bio osuđen za mučenje i ubojstvo Enriquea Camarena, agenta američke DEA-e, kada je meksički sud donio odluku da mu se trebalo suditi na državnoj, a ne na federalnoj razini.

Amerikance je Quinterovo puštanje na slobodu razbjesnilo te su najavili poduzimanje koraka da mu se ponovno sudi na američkom sudu.

>> Meksiko: U sukobima policije i naoružanih bandi više od 20 mrtvih

Caro Quintero posebno je poznat u meksičkom narko krugovima. Bio je jedan od vođa kartela Guadalajara i prethodnik zloglasnog kartela Sinaloa kojeg danas predvodi jednako zloglasan Joaquin 'Shorty' Guzman. Camarenino ubojstvo zapravo je bila odmazda za njegovo sudjelovanje u brojnim uspješnim uhićenjima i zapljenama velikih količina droge.

Kako se doznaje iz meksičkog državnog odvjetništva, Quintero ne može biti izručen SAD-u sukladno zakonu prema kojem se meksičke državljane ne izručuje zemljama koje čiji bio im sud mogao dosuditi smrtnu ili doživotnu kaznu kojih u meksičkom zakonodavstvu nema, piše Reuters.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook