Konvoj u kojem se nalazi haški optuženik Radovan Karadžić stigao je nešto nakon 7 sati u srijedu u pritvor haškog suda u Scheveningenu, javljaju svjetski mediji. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY)potvrdio je da je haaški optuženik Radovan Karadžić u pritvoru ICTY-a.


"Radovan Karadžić danas je prebačen u pritvor suda nakon što je bio u bijegu više od 13 godina", navodi se u priopćenju objavljenom odmah nakon njegovog dolaska u pritvor.

Haški sud dodaje da će se termin Karadžićevog prvog pojavljivanja pred sudom utvrditi naknadno. 

>> Video: Ćelija u koju će biti smješten Karadžić

>> VIDEO: Karadžić na zabavi

>> Karadžić će se pred sudom pojaviti sutra u 16 sati

>> 15.000 prosvjednika za Karadžića, ozlijeđeno 20 policajaca!

>> Žalba na rješenje o Karadžićevu izručenju danas nije stigla do suda

>> Policija zajamčila sigurnost na 'svesrpskom saboru'

>> Bosanskom krvniku u Haagu će se suditi za masakr, genocid i zločine protiv čovječnosti

>> Agenti pronašli Karadžićev porno uradak?!

Ministarstvo pravosuđa Republike Srbije donijelo je rješenje kojim se dopušta izručenje Radovana Karadžića Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, službeno je priopćeno u srijedu ujutro.

U priopćenju ministarstva kaže se da je rješenje doneseno na temelju zakona o suradnji Srbije i Crne Gore s Međunarodnim tribunalom kao i Zakona o ministarstvima.

Ovoj je odluci prethodilo rješenje Okružnog suda u Beogradu prema kojem su ispunjene pretpostavke za predaju Radovana Karadžića Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju, kaže se u priopćenju Ministarstva.

Zrakoplov kojim je izručen iz Srbije sletio je u rotterdamsku zračnu luku oko pola sedam ujutro. Nakon toga u zgradu zatvora Haškog suda u Scheveningenu stigla su dva kombija sa zatamnjenim staklima i jedan helikopter pa nije jasno kojim je prijevoznim sredstvom Karadžić prebačen u pritvor.

Karadžić je u srijedu nešto prije 4,00 ujutro odveden iz beogradskog pritvora u zračnu luku odakle je prebačen u Nizozemsku. Odluku o njegovu izručenju potpisala je srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović.

Karadžić je prema srbijanskom Nacionalnom savjetu za sigurnost uhićen u ponedeljak, 21. srpnja u Beogradu gdje se skrivao pod lažnim identitetom alternativnog iscjelitelja Dragana Davida Dabića.

Njegov braniteljski tim, koji tvrdi da je Karadžić uhićen tri dana ranije i držan na tajnoj lokaciji, pokušao je odgoditi izručenje skrivanjem informacije o eventualnom podnošenju žalbe na odluku o izručenju tvrdeći da sud mora čekati na dostavu žalbe koja je mogla biti upućena i iz inozemstva.

Po dolasku u pritvor Karadžić će proći postupak utvrđivanja identiteta, bit će mu predana optužnica i obavit će se liječnički pregled.

Haški sud zakazat će termin njegova prvog pojavljivanja radi izjašnjavanja o krivnji. Prema dosadašnjoj praksi to će se ročište održati unutar dana ili dva od dolaska u pritvor. Njegovi branitelji već su najavili da će Karadžić iskoristiti procesnu mogućnost da se ne izjasni o krivnji odmah na prvom pojavljivanju pred sudom nego u idućih 30 dana.

Ukoliko se u tom vremenu ipak ne izjasni o krivnji sud će evidentirati kao da se izjasnio da se ne osjeća krivim. Karadžić će, prema najavama njegovih branitelja, tražiti da se u Haagu brani sam. Prema najavama tužiteljstva medijima će se povodom Karadžićeva izručenja oko 12,00 sati obratiti glavni haški tužitelj Serge Brammertz.

Prvu optužnicu protiv Karadžića i vojnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića haško je tužiteljstvo podignulo još 25. srpnja 1995. u kojoj ih je teretilo za zločine u čitavoj BiH, uključivši višegodišnje teroriziranje i ubijanje stanovnika Sarajeva i logore u kojima su stradale tisuće ljudi, a drugom optužnicom podignutom 16. studenoga 1995. optuženi su za srebrenički genocid.

Nakon toga 31. svibnja 2000. tužiteljstvo je objedinilo sve optužbe u jednu optužnicu i zasebno optužilo Karadžića i Mladića kako bi se postupci mogli voditi odvojeno ukoliko sam jedan dođe do Haaga.

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid u Bosni i Hercegovini, uključivši pokolj u Srebrenici te za teroriziranje Sarajeva i brojne logore, nakon 13 godina bijega u srijedu ujutro stigao je u pritvor Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Prvo pojavljivanje Karadžića pred sudom u četvrtak 

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić prvi puta će se pojaviti pred Haškim sudom u četvrtak u 16,00 sati kako bi se izjasnio o krivnji, objavio je Haški sud.

Karadžić, optužen za genocid i ratne zločine u BiH, izručen je u srijedu ujutro Haškom sudu.

Karadžićevi branitelji u Beogradu su proteklih dana najavili da se Karadžić namjerava braniti sam pred Haškim sudom i da će iskoristiti mogućnost da odgodi izjašnjavanje o krivnji.

Ukoliko se optuženik ne želi izjasniti o krivnji na prvom pojavljivanju pravila Haškog suda omogućavaju mu da to učini u idućih 30 dana. U slučaju da to ne učini, nakon isteka toga roka sud evidentira u njegovo ime da se izjasnio da nije kriv.

Bradke: Nema premještaja suđenja Karadžiću u Sarajevo

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Bradke odbacio je nagađanja o eventualnom premještaju suđenja Radovanu Karadžiću u Sarajevo zbog izlazne strategije Haškog suda.

Rekao je da izručenje Karadžića u Haag jasno pokazuje da će se suđenje odvijati upravo ondje. 

"Nema dogovaranja oko mjesta suđenja. Mnogo se pisalo i nagađalo oko toga, ali takvi su navodi netočni. Očekujemo da će se Karadžiću suditi u Haagu. Već smo prije govorili da smatramo da bi sud trebao nastaviti raditi dok svi optuženi ne budu privedeni pred lice pravde", rekao je Bradke.