Obavijesti Video Pretražite Navigacija

VIDEO: U prosvjedima za Karadžića ozlijeđeno 40 osoba!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od dvadeset policajaca i dvadesetak prosvjednika ozlijeđeno je u sukobu blizu Trga republike u Beogradu tijekom prosvjednog skupa protiv uhićenja i izručenja u Haag Radovana Karadžića, koji je završio porukom da suradnju s Haškim sudom treba prekinuti i srušiti srbijansku vlast.

Policajci su se sukobili sa stotinjak mladih ljudi, uglavnom sportskih navijača, ispred zgrade novinske kuće "Politika", u neposrednoj blizini Trga republike, gdje se na skupu u organizaciji Srpske radikalne stranke okupilo, prema policijskim podacima, oko 15.000 prosvjednika.

Ozljede je zadobio i snimatelj španjolske televizije Oscar Martinez Forcada.

Svi su ozlijeđeni zbrinuti u hitnoj službi i Vojnomedicinskoj akademiji, a prema liječničkim izvorima zadobili su lakše ozljede.

Policija je uspjela rastjerati skupinu tek pošto je bacila suzavac, no oni su se ubrzo vratili pa se su sukobi nastavljeni. 

Kod Doma omladine, također u samom središtu grada, policija je upotrijebila i gumene metke.

Prosvjednici su razbili nekoliko izloga, razbijali žardinjere s cvijećem i semafore te postavljali barikade.

Na policiju su nasilni prosvjednici bacali baklje, a specijalna policija je uzvratila suzavcem i dimnim bombama.

Prosvjedni skup na Trgu republike, koji je počeo oko 19 sati, završio je oko 22 sata, s glavnom porukom da suradnju s Haškim sudom treba prekinuti.

Govornici su zahtijevali da se Karadžić, kojega nazočni smatraju junakom, ne izruči Haškome sudu, a predstavnici SRS-a pozvali su u borbu protiv "diktature i tiranije" srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Stanje u središtu Beograda smirilo se kasno navečer nakon sukoba policije i prosvjednika.

O ukupnom broju ozlijeđenih još nema točnih podataka.

Tomislav Nikolić, zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke, koja je sazvala prosvjede, dao je potporu uhićenome haškome optuženiku čije se izručenje Haškome tribunalu očekuje i pozvao na mir rabijantne prosvjednike okupljene na Trgu Republike.

"Nemojte, djeco, nismo se zbog toga okupili, nećemo da rušimo Beograd već Borisa Tadića".

Skup je protekao u optužbama protiv srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, kojega su nazivali "ustašom" te pozivima na rušenje vlade.

Nikolić je pozvao mladiće koji su se sukobili s policijom da skinu kapuljače i marame s lica "jer ne treba da se stide što su na prosvjedu" i upozorio ih "neka ne idu na policajce".

Nikolić je čak pozvao okupljene u prosvjedu u šetnju, što se nije dogodilo zbog eskalacije sukoba dijela prosvjednika s policijom u obližnjoj Makedonskoj ulici .

>> Agenti pronašli Karadžićev porno uradak?!

>> VIDEO: Karadžić na zabavi

Na skupu je pročitana poruka predsjednika SRS-a Vojislava Šešelja iz haaškog zatvora u kojoj predsjednika Tadića optužio za veleizdaju.

"Boris Tadić i njegov režim napali su i pokušali uništiti sve vrijednosti srpskog društva. Srbija je napadnuta. Boris Tadić je ovim veleizdajničkim činom ugrozio opstanak Republike Srpske, a Srbiju pokušao svesti na koloniju, čiji je jedini zadatak ispunjavati zahtjeve onih koju su nas bombardirali", poručio je Šešelj.

Preostala dva haška bjegunca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, pozvao je neka se nikad ne predaju.

Zbog sukoba dijela prosvjednika i policije, otkazana je prosvjedna šetnja gradom, a čelnici Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić pokušavali su smiriti izgredenike koji su se sukobili s policijom, dok se većina sudionika skupa razišla.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene