Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)

Nakon presude kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina u BiH, Radovan Karadžić, poručio je da je žrtva koju podnosi manja od drugih, napomenuvši da je tisuće mladića svojim životima izgradili Republiku Srpsku.


Ovu Karadžićevu poruku prenio je njegov odvjetnik Marko Sladojević, za RTS.

Vezani članci Milorad Dodik (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Dodiku je čast biti pod američkim sankcijama, pozvao Ruse da pokrenu svoju televiziju na Balkanu Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Predsjednica o presudi Karadžiću: ''Ona ne može vratiti u život desetke tisuća žrtava, ali je trajna opomena"

"Srpski narod i ja zajedno s njim smo već pobijedili. Republika Srpska je stvorena, a srpski narod slobodan je u vlastitoj državi. Žrtva koju ja podnosim je manja od drugih. Tisuće i tisuće mladića je svojim životima izgradilo Republiku Srpsku. Mnogi su postali ratni invalidi. Najveće žrtve su podnijele majke, čiji su sinovi, najčešće sinovi jedinci, dali život za slobodu srpskog naroda. To su istinske žrtve", prenio je Sladojević riječi Karadžića s kojim je, navodi, poslije presude razgovarao oko pola sata.

Karadžić smatra da mu kao starcu ne mogu ništa.

"Nismo se predavali ni kada je bilo daleko teže, pa ni ovako utamničen neću nikada prestati boriti se za istinu o našoj pravednoj borbi u ratu koji nam je nametnut i u kojem su stradala sva tri naroda. Svaki rat, naročito građanski, izrodi počinjene zločine koje je naša država, ako je znala, osuđivala i procesuirala. Zato uvijek i svugdje budimo dostojanstveni, ne mrzimo druge, čuvajmo ono što je iznad nas - Republiku Srpsku", rekao je Karadžić preko odvjetnika, javlja RTS.

Podsjetimo, mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik ICTY-a, povećao je u srijedu kaznu ratnom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću na doživotni zatvor za genocid u BiH ocijenivši da je 40 godina, koliko je dobio u prvostupanjskom postupku, neodgovarajuća kazna.

Karadžić je tražio oslobađajuću presudu ili ponovno suđenje zbog nepravičnog postupka, što je odbačeno. Žalbeno vijeće potvrdilo je gotovo sve elemente prvostupanjske presude.