Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Horor u izolaciji

FOTO Užas gulaga Sjeverne Koreje: Radni logori se šire i postaju sve brutalniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amnesty International je dvije godine snimao dva najozloglašenija logora u kojima je trenutno zatvoreno 70.000 ljudi.

Radni logori, odnosno gulazi u Sjevernoj Koreji dobivaju sve više 'stanara', a uvjeti su sve brutalniji, od mučenja i izgladnjivanja do silovanja i okrutnih smaknuća, donosi CNN.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

Amnesty International objavio je satelitske snimke koje pokazuju da sjevernokorejske vlasti rade proširenja postojećih logora. Grade se novi blokovi baraka i radnih pogona, a sve snimke pokazuju logore 15 i 16 koji se nalaze se u potpunoj izolaciji.

VIDEO Sjeverna Koreja: Američki veteran priznao 'strašne zločine' protiv naroda

To su inače dva najozloglašenija logora, od kojih je logor 16 na sjeveru, a logor 15 na jugu. U logoru 16 se nalazi oko 20.000 političkih zatvorenika, a prostire se na površini tri puta većoj nego Washington. U logoru 15 se nalazi 50.000 zatvorenika.

Ta dva logora Amnesty International je snimao dvije godine, a osim snimki u njihov izvještaj su uključene i priče bivših logoraša. Dnevno su morali teško raditi i po 12 sati, a imali su točno zadane ciljeve što su svaki dan morali napraviti.

No, kako su radili u uvjetima ispod svakog nivoa, te ciljeve nisu uvijek postizali i to uglavnom zato jer su bili gladni. Stražari bi za kaznu tukli i još više smanjili porcije hrane.

Sjeverna Koreja: Čak 84 posto kućanstava oskudijeva u hrani

Među svjedočenjima se našlo i svjedočenje jednog bivšeg stražara koji je ispričao kako su zatvorenici često prvo sami sebi iskopali grob prije nego bi ih stražari ubili udarcem čekića u glavu.

Većina žena u logorima bila je silovana, a nakon toga mnoge od njih su ubijene. Stražar koji je to ispričao za Amnesty International je rekao kako se to događa u svim sjevernokorejskim logorima, a procjenjuje se da je trenutno u njima zatvoreno oko sto tisuća ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene