Amnesty International je dvije godine snimao dva najozloglašenija logora u kojima je trenutno zatvoreno 70.000 ljudi.


Radni logori, odnosno gulazi u Sjevernoj Koreji dobivaju sve više 'stanara', a uvjeti su sve brutalniji, od mučenja i izgladnjivanja do silovanja i okrutnih smaknuća, donosi CNN.

Vezani članci Koronavirus u Sjevernoj Koreji Sjeverna Koreja pooštrava mjere zbog pandemije koronavirusa Slika nije dostupna Sj. Koreja: Iz zloglasnog gulaga 'nestalo' više od 20.000 logoraša

Amnesty International objavio je satelitske snimke koje pokazuju da sjevernokorejske vlasti rade proširenja postojećih logora. Grade se novi blokovi baraka i radnih pogona, a sve snimke pokazuju logore 15 i 16 koji se nalaze se u potpunoj izolaciji.

VIDEO Sjeverna Koreja: Američki veteran priznao 'strašne zločine' protiv naroda

To su inače dva najozloglašenija logora, od kojih je logor 16 na sjeveru, a logor 15 na jugu. U logoru 16 se nalazi oko 20.000 političkih zatvorenika, a prostire se na površini tri puta većoj nego Washington. U logoru 15 se nalazi 50.000 zatvorenika.

Ta dva logora Amnesty International je snimao dvije godine, a osim snimki u njihov izvještaj su uključene i priče bivših logoraša. Dnevno su morali teško raditi i po 12 sati, a imali su točno zadane ciljeve što su svaki dan morali napraviti.

No, kako su radili u uvjetima ispod svakog nivoa, te ciljeve nisu uvijek postizali i to uglavnom zato jer su bili gladni. Stražari bi za kaznu tukli i još više smanjili porcije hrane.

Sjeverna Koreja: Čak 84 posto kućanstava oskudijeva u hrani

Među svjedočenjima se našlo i svjedočenje jednog bivšeg stražara koji je ispričao kako su zatvorenici često prvo sami sebi iskopali grob prije nego bi ih stražari ubili udarcem čekića u glavu.

Većina žena u logorima bila je silovana, a nakon toga mnoge od njih su ubijene. Stražar koji je to ispričao za Amnesty International je rekao kako se to događa u svim sjevernokorejskim logorima, a procjenjuje se da je trenutno u njima zatvoreno oko sto tisuća ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook