Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo izvješće UN-a

Sjeverna Koreja: Čak 84 posto kućanstava oskudijeva u hrani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je proizvodnja u poljoprivrednom sektoru Sjeverne Koreje porasla, stanovništvo je i dalje suočeno s nestašicama hrane, a djeca se sporije razvijaju zbog neuhranjenosti.

Sjevernokorejska proizvodnja hrane povećava se treću godinu zaredom, stoji u izvješću UN-a objavljenom u četvrtak u kojemu se istodobno upozorava da su, unatoč tomu, u toj zemlji brojni slučajevi sporijeg razvoja kod djece i dalje vrlo visoki zbog neuhranjenosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije" Ilustracija Nove provokacije Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila

VIDEO POMUTNJA NA ULICAMA: Kim Jong-un u šetnji Hong Kongom

Članovi misije UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetskog programa za hranu (WFP) krajem rujna i početkom listopada posjetili su devet sjevernokorejskih poljoprivrednih pokrajina u vrijeme glavne godišnje žetve.

Ukupna proizvodnja hrane u 2013. procjenjuje se na oko 5,03 milijuna tona (uključujući i rižu), što je za oko pet posto više nego prethodne godine. Unatoč tomu, stanje je i dalje nezadovoljavajuće kada je posrijedi prehrana stanovništva. Naime, čak 84 posto kućanstava oskudijeva u hrani.

'Bez obzira na povećanu proizvodnju u poljoprivrednom sektoru, sustav prehrane stanovništva u Sjevernoj Koreji i dalje je vrlo loš. Stanje bi se poboljšalo kad bi poljoprivrednici dobili više novaca pri otkupu, primjerice soje ili riže', smatra ekonomist FAO-a i jedan od sudionika u misiji Kisan Gunjal. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene