Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje produktivnosti i kvalitete

Rad od kuće obio joj se o glavu: Poslodavac danima pratio koliko žena tipka i dao joj otkaz

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nakon 18 godina rada žena je dobila otkaz u kompaniji zbog onoga što je pokazivala radeći od kuće.

Konzultantica Suzie Cheikho radila je u osiguravajućoj kući u Australiji, a nakon 18 godina dobila je otkaz. Presudno je bilo praćenje njezina rada od kuće, koje je, prema tvrdnjama poslodavca, pokazalo nedovoljnu angažiranost i brojne propuste.

Navodno je propuštala sastanke, nije poštovala zadane rokove i povremeno nije bila dostupna suradnicima, no otkazu je najviše kumovala kazna koju je njezin poslodavac morao platiti nadležnom regulatoru, a izravna je posljedica njezina nečinjenja.

Ključni dokazi prikupljeni su praćenjem aktivnosti na poslovnom računalu, koje je koristila za rad od kuće.

Cheikho je svoju bivšu kompaniju tužila nakon otkazan australskoj Komisiji zaduženoj za radnička prava (FWC), no ona je njezin zahtjev odbacila i potvrdila da je otkaz bio opravdan, piše Insider.

Pročitajte i ovo Ilustracija panika na letu Drama na nebu: Pilot otišao na WC i nije se vratio, avion je jurio 900 kilometara na sat!  

Osim službenog upozorenja lani krajem godine, poslodavac je naredio i detaljnu analizu njezinih aktivnosti. Tijekom 49 dana praćeno je sve što radi na računalu te je zaključeno da u promatranom razdoblju Cheikho čak 44 dana nije odradila plaćene sate, kasnila je s početkom rada 47 dana, ranije se isključila 29 dana i četiri dana uopće nije radila.

U danima kada je bila prisutna zabilježena je vrlo niska aktivnost tipkanja – tijekom brojnih sati zabilježeno je nula pritisaka na tipke tipkovnice, a takvih je sati bilo 117 u listopadu, 143 u studenome i 60 u prosincu. Tijekom radnih sati prosjek joj je bio 54 pritiska na tipke na sat, što je, smatra se, nedovoljno da bi se posao odradio onako kako to poslodavac zahtijeva.

Trebala je s obzirom na prirodu svojega posla imati 500 pritisaka tipki po satu, tvrdio je njezin izravni menadžer.

No Cheikho tvrdi su imali unaprijed smišljen plan da je se riješe i da je bila meta zbog svojih problema s mentalnim zdravljem.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuju roditelje Četverogodišnjakinja usred noći sama lutala gradom: "Pronađena je u 4 ujutro, plakala je"  

Tvrdi i da je za rad koristila druge uređaje te da je bilo dužih razdoblja u kojima je samo čitala i provjeravala tekst dokumenata i nije morala raditi ništa drugo.

Slučaj u Australiji dobio je pozornost s obzirom na korištenje tehnologije nadzora zaposlenika jer sve više ljudi radi na daljinu nakon pandemije COVID-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene