Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove prijetnje

Putinovi Bijeli labudovi u akciji: Oštro upozorenje Zapadu uoči NATO-ova samita

Tupolev Tu-160
Tupolev Tu-160 Foto: AFP
Dva ruska nadzvučna nuklearna bombardera preletjela su više od 5600 milja prije nego što su sletjela u svoju arktičku bazu. Taj se potez tumači kao Putinova prijetnja Zapadu uoči samita.

Uoči samita NATO saveza u Litvi 11. srpnja ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je upozorenje Zapadu. Rusija je održala vojne vježbe, u sklopu kojih su dva nadzvučna nuklearna bombardera Bijeli labud Tu-160 preletjela više od 5600 milja prije nego što su sletjela u svoju arktičku bazu. 

Ruski dužnosnici dodali su da su u vježbe također uključeni strateški udarni zrakoplovi dugog dometa iz zračne baze Engels u regiji Saratov i regiji Amur. Vojne vježbe uključivale su i zrakoplove Tu-95MS, piše Daily Mail.

Inače, Bijeli labud ponos je i glavni simbol ruskog ratnog zrakoplovstva. Može nositi konvencionalne projektile dalekog dometa i projektile s nuklearnim bojevim glavama s mogućnošću gađanja udaljenih meta. Domet mu može biti i do 5500 kilometara. 

Ta vojna vojna vježba protumačena je kao upozorenje Putina Zapadu uoči NATO samita, na kojem će, očekivano, biti potvrđena potpora Zapada Ukrajini. Istovremeno Njemačka je postavila  sustave protuzračne obrane Patriot u Litvi koji će osiguravati samit NATO-a u Vilniusu koji počinje 11. srpnja. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene