Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rušenje zrakoplova

PUTIN TAPKA PRSTIMA 'Još uvijek čekamo razumno objašnjenje Turske'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kremlj je u četvrtak priopćio da Rusija i dalje čeka razuman odgovor od Ankare zbog čega je u utorak srušila ruski zrakoplov, te dodaje da ne razmatra sankcije protiv Turske niti nametanje embarga na uvoz hrane.

"Još uvijek čekamo objašnjenje, razumno objašnjenje tuske strane", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin scenarij koji nitko ne želi Putin na krilima pobjede: "Svima je jasno da će ovo biti samo jedan korak od trećeg svjetskog rata" Vladimir Putin 88 posto glasova Ruska farsa: Putin pobijedio na predsjedničkim izborima s nadmoćnom prednošću

Ruski ministar poljoprivrede najavio je ranije u četvrtak da se jačaju kontrole uvoza hrane i poljoprivrednih proizvoda iz Turske.

"Ne uvodimo embargo", rekao je Peskov. "Te restrikcije uvedene su zbog pojačane opasnosti od različitih oblika ekstremizma. Naravno, poduzimaju se dodatne mjere kontrole. To je prirodno, posebno uzimajući u obzir nepredvidive akcije Turske", naglasio je.

O RUSKIM RAKETAMA S-400 'Ozbiljna su prijetnja za čitav svijet'

Rusija je odlučila pojačati kontrolu nad poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima uvezenim iz Turske navodeći kao razlog kršenje sanitarnih normi, objavilo je ministarstvo poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev govori o "opetovanom kršenju ruskih normi kod turskih proizvođača", što bi se moglo odnositi na približno 15 posto poljoprivrednih proizvoda uvezenih iz te zemlje. Spominje prisustvo "zabranjenih i štetnih supstanci" kao i pretjeranih doza pesticida ili nitrata.

Vlada je stoga naredila agenciji zaduženoj za fitosanitarnu sigurnost Roselhoznadzor da pojača kontrolu "poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda" uvezenih iz Turske i "organizira dodatnu provjeru na granici i mjestima proizvodnje u Turskoj".

Turska je veliki izvoznik voća i povrća te važan opskrbljivač Rusije.

Rusija planira zamrzavanje investicija s Turskom

Ruski premijer Dmitrij Medvedev naredio je vladi u četvrtak da donese mjere koje će uključivati zamrzavanje nekih zajedničkih investicijskih projekata s Turskom, kao odmazdu za tursko rušenje ruskog borbenog zrakoplova.

Medvedev je na sjednici vlade također rekao da će se uvesti ograničenja na uvoz hrane iz Turske, prenosi Reuters.

Rusija je ranije objavila da je odlučila pojačati kontrolu nad poljoprivrednim i prehrambenih proizvodima uvezenima iz Turske navodeći kao razlog kršenje sanitarnih normi. Agencija dpa piše da je ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao Ankaru što se nije ispričala za rušenje bombardera su-24 uz granicu sa Sirijom.

"Još uvijek nismo čuli ispriku najviših turskih krugova. Niti smo čuli prijedloge kako popraviti štetu ili obećanje da će se kazniti počinitelji tog zločina", rekao je Putin, prenosi ruska novinska agencija TASS. Putin je dodao "da se stječe dojam da tursko vodstvo namjerno vodi tursko-ruske odnose u slijepu ulicu. To je žalosno".

Ruski predsjednik ustrajao je u tome da je incident "suprotan zdravom razumu i međunarodnom pravu. Zrakoplov je srušen nad sirijskim teritorijem", rekao je. Istovremeno, turski predsjednik Tayyip Erdogan je kao "emotivne" i "neprimjerene političarima" ocijenio prijedloge da se otkažu projekti s Rusijom.

Reuters piše da je Erdogan rekao kako je rušenje ruskog zrakoplova u utorak bila "automatska reakcija" u skladu s vojnim pravilima.

Turska vojna pravila ne treba miješati s neslaganjem s Rusijom oko politike u Siriji, istaknuo je i dodao da će Ankara nastaviti podupirati umjerene pobunjenike u Siriji i turkmenske borce koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene