Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Putin najavio nove mjere podrške bankarskom sektoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da će vlada i središnja banka uvesti nove mjere podrške ruskim bankama, javlja ruska novinska agencija.

"Zasad američke vlasti ne uspijevaju savladati ekonomske probleme i očitu financijsku krizu u SAD-u. Možemo ustanoviti nažalost da se ta zaraza proširila na europski financijski sustav", kazao je on na vladinom sastanku.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin nakon brojnih snimki Kremlj komentirao tvrdnje o Putinovu dvojniku: "Mi koji s njim radimo teško ga možemo pratiti" Slika nije dostupna Španjolci na ulicama 'Bliži se kraj ovakvoj Europi'

U tim uvjetima, "iznimno je teško" ruskim bankama dobiti ili produžiti kredite kod stranih banaka, primijetio je on.

"Kako bi podržali ruski financijski sustav, nastavili već započete projekte i ograničili utjecaj svjetske financijske krize na rusku ekonomiju, vlada i središnja banka nude niz dodatnih mjera", kazao je on. 

>> Putin i Juščenko dogovorili se oko plaćanja dugova za plin

Dopustit će se ruskim bankama i poduzećima da traže kredit "po tržišnim uvjetima" kod državne banke VEB (Banka za razvoj i vanjsku ekonomsku aktivnost) ako su se zadužile kod stranog entiteta prije 25. rujna 2008. Središnja banka u tu će svrhu staviti na raspolaganje do 50 milijardi dolara.

Ruske vlasti namjeravaju dopustiti središnjoj banci kompenziranje gubitaka koje su ruske banke doživjele na međubankarskom tržištu ili pak odobriti posudbu bez kompenzacije trgovinskim organizacijama.

"To će omogućiti opskrbu bankarskog tržišta s potrebnim tekućim sredstvima u kratkom roku", kazao je Putin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene