Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Putin i Juščenko dogovorili se oko plaćanja dugova za plin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija i Ukrajina okončale su svoj spor oko isporuke plina, izvijestile su u utorak svjetske agencije, nekoliko sati prije isteka ultimatuma ruskog monopolista Gazproma Ukrajini da će prekinuti isporuku ruskog plina ukoliko ta zemlja ne otplati svoja dugovanja za isporučeni plin.

Ruski energetski div Gazprom "zadovoljan je prijedlozima ukrajinske strane", izjavio je predsjednik Putin, prenijela je ruska agencija Interfax, a ukrajinski predsjednik Juščenko je najavio da će Ukrajina od četvrtka početi otplaćivati svoj dug za plin.

Pročitajte i ovo Muškarac poginuo, troje ozlijeđenih u ukrajinskim napadima Područje Belgoroda Ukrajinci žestoko napali teritorij Rusije! Ilustracija - 2 Ovo morate znati Tihi ubojica: Kako prepoznati curi li vam plin u kućanstvu i koji su simptomi trovanja?

"Dogovorili smo se da će Ukrajina u četvrtak početi otplaćivati svoj dug koji se akumulirao u studenom i prosincu prošle godine jer ugovori o isporuci nisu potpisale u to uključene strukture", rekao je Juščenko na konferenciji za tisak, izvijestila je agencija Reuters.

Sastanak ukrajinskog i ruskog čelnika održao se u utorak u Moskvi samo nekoliko sati prije isteka ultimatuma ruskog energetskog monopolista Gazproma da će prekinuti isporuku ruskog plina Ukrajini ukoliko se ne podmire ukrajinska dugovanja.

Gazprom je bio najavio da će u utorak u 18 sati po lokalnom vremenu za 25 posto smanjiti isporuku plina Ukrajini ukoliko se ne postigne dogovor o isplati duga koji Rusija procjenjuje na 1,5 milijardi američkih dolara.

Spor oko isplate duga pojavio se prije dva mjeseca nakon što je po pobjedi na parlamentarnim izborima premijerski položaj ponovno zauzela Julija Timošenko zamijenivši Viktora Janukoviča koji je imao bliskije odnose s Moskvom.

Timošenko, koja se s Rusijom oko plina sukobila i u prethodnom mandatu, sada za povećanje duga optužuje posrednike koje je u energetskoj suradnji dvije zemlje nametnula ruska strana.

Ona je zatražila da Moskva odmah ukloni neke od posrednika čemu se usprotivio Juščenko, dok Gazprom pak insistira da je spor isključivo komercijalne naravi uslijed neplaćanja računa.

"Ne postoje nerješivi problemi" između Rusije i Ukrajine, rekao je Juščenko nakon sastanka s ruskim kolegom koji je trajao više od tri sata. Putin je sa svoje strane rekao da je "siguran da Rusija i Ukrajina mogu naći novu razinu suradnje", a glede najosjetljivije teme, pitanja energetike, ruski je čelnik nakon susreta istaknuo da "jasno ispunjenje postojećih sporazuma u pitanju energetike nije važno samo za bilateralne odnose, nego je i temeljni čimbenik energetske sigurnosti Europe", prenosi talijanska agencija ANSA.

Osim o energetici, međutim, dvojica su čelnika razgovarala o još
jednoj neuralgičnoj točki u bilateralnim odnosima - želji Ukrajine za približavanjem NATO-savezu što Rusija konzekventno odbija.

Putin je tako u utorak otvoreno upozorio da bi Rusija mogla biti
prisiljena preusmjeriti svoje rakete prema Ukrajini ako se Kijev
pridruži NATO savezu.

"Ne samo da sam užasnut to izreći jer je zastrašujuće već i
pomisliti da bi Rusija, odgovarajući na moguće razmještanje dijelova planiranog proturaketnog štita SAD-a u Ukrajini..., morala usmjeriti svoj ofenzivni raketni sustav na Ukrajinu", rekao je Putin upitan o mogućem ulasku Ukrajine u NATO, prenosi Reuters.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene