Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trump će u subotu također telefonski razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i očekuje se da će taj razgovor biti usredotočen na Rusiju, rekao je izvor u Berlinu.


Ruski i američki predsjednici Vladimir Putin i Donald Trump održat će telefonski razgovor u subotu, priopćio je Kremlj, što je prvi korak prema normalizaciji odnosa nakon tri godine napetosti izazvanih sukobom u Ukrajini.

Vezani članci Joe Biden i Vladimir Putin Putin čestitao Bidenu na izbornoj pobjedi: ''Spreman sam na interakcije i kontakte" Vladimir Putin (Foto: AFP) Putin zabrinut zbog Ukrajine, Angela Merkel nastoji smiriti napetosti

Trump će u subotu također telefonski razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i očekuje se da će taj razgovor biti usredotočen na Rusiju, rekao je izvor u Berlinu.

Trump je u predizbornoj kampanji izjavljivao da je u sklopu zbližavanja koje želi s Rusijom spreman razmotriti sankcije koje je Washington nametnuo Moskvi zbog njezine aneksije Krima 2014. To će vjerojatno naići na otpor kako utjecajnih dužnosnika u Washingtonu tako i stranih čelnika, među kojima je Merkel, koji kažu da se sankcije mogu ublažiti tek kad Moskva ispuni uvjete Zapada glede Ukrajine.

Razgovor Trump-Putin sigurno će biti tema pomne analize Trumpovih kritičara pošto su američke obavještajne agencije optužile ruske sigurnosne službe da pokušavaju utjecati na američke predsjedničke izbore u Trumpovu korist.

Trump i Putin posljednji su put razgovarali u studenome, kada je Putin nazvao Trumpa kako bi mu čestitao na pobjedi na predsjedničkim izborima.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je kako će ruski čelnik u razgovoru čestitati Trumpu na preuzimanju dužnosti te da će razmijeniti mišljenja o trenutačnom stanju američko-ruskih odnosa.

Na pitanje novinara hoće li razgovarati o Ukrajini, Peskov je rekao: "Ovo je prvi telefonski kontakt otkako je predsjednik Trump preuzeo dužnost, tako da je teško očekivati da će ovaj telefonski razgovor uključivati važne rasprave o nizu pitanja. Vidjet ćemo, budimo strpljivi".

Također je rekao da nije upoznat s planovima Bijele kuće da razmotri ukidanje sankcija Rusiji. Ako Putin i Trump uspiju uspostaviti prisnije odnose, to bi moglo otvoriti put za dogovore o Ukrajini i Siriji, dva sporna pitanja za vrijeme administracije Baracka Obame.

Trump i Putin nikada se nisu sastali i ne zna se hoće li moći uspostaviti blizak odnos s obzirom na vrlo različite osobnosti. Dok se Trump često oslanja na instinkt, Putin je bivši sovjetski špijun koji metodično kalkulira svaki korak, ocjenjuje Reuters.

Obojica su govorila o okončanju neprijateljstva koje je dovelo američko-ruske odnose na najnižu razinu još od Hladnog rata. (Hina)