Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio je rusku putovnicu francuskom glumcu Gerardu Depardieuu rekavši da će 63-godišnjem slavnom glumcu, koji je u polemici sa socijalističkom francuskom vladom zbog novih poreza, iskazati dobrodošlicu.


Odgovarajući na jedno pitanje tijekom njegove godišnje konferencije za novinare koju je prenosila televizija, Putin se upleo u spor oko povećanja francuskih poreza ishvalivši Depardieua i ponudivši mu rusko državljanstvo. 'Ako Gerard želi dozvolu boravka ili rusku putovnicu smatrajmo da je to pitanje riješeno, i to riješeno pozitivno', rekao je Putin.

Povrijeđen izjavom francuskoga premijera Jean-Marca Ayraulta, koji je njegovo preseljenje u Belgiju zbog nižih poreza nazvao kukavičlukom, Depardieu je u nedjelju izjavio kako namjerava vratiti francusku, a uzeti belgijsku putovnicu.

>> 'Ne mogu to komentirati, sigurno je riječ o šali!'

Francuski dnevni list Le Monde jučer je izvijestio da je Depardieu bliskim prijateljima rekao da razmatra tri opcije da izbjegne novi francuski porezni režim; da se preseli u Belgiju gdje posjeduje kuću, preseli u Crnu Goru gdje ima poslovno ulaganje ili izbjegne u Rusiju. 'Putin mi je već poslao putovnicu', rekao je glumac u šali, prenio je Le Monde. Putin je o sporu Depardieua s vladom rekao da misli da je to rezultat 'nesporazuma'.

Depardieu je posljednji u nizu bogatih Francuza koji su najavili preseljenje u Belgiju zbog tzv. poreza na bogatstvo, odnosno povećanog oporezivanja osoba s imovinom većom od 1,3 milijuna eura u Francuskoj. Socijalistički francuski predsjednik Francois Hollande unatoč tome namjerava uvesti superporez od 75 posto na prihode veće od milijun eura.

Depardieu je dobro poznat u Rusiji gdje se pojavio u mnogim reklamnim kampanjama, a 2012. bio je među nekoliko poznatih osoba sa Zapada pozvanih na proslavu rođendana Ramzana Kadirova, čečenskog čelnika kojega podržava Kremlj.

Prošle je godine u Rusiji radio i na filmu o životu ekscentričnog ruskog svećenika Grigorija Rasputina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Popravak ceste Rusi pokušali popraviti rupu na cesti pa napravili cirkus, gori su od likova iz ''A je to'' Rusi Blesavi ruski roditelji postali hit, pogledajte kako se igraju s djetetom