Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio je rusku putovnicu francuskom glumcu Gerardu Depardieuu rekavši da će 63-godišnjem slavnom glumcu, koji je u polemici sa socijalističkom francuskom vladom zbog novih poreza, iskazati dobrodošlicu.


Odgovarajući na jedno pitanje tijekom njegove godišnje konferencije za novinare koju je prenosila televizija, Putin se upleo u spor oko povećanja francuskih poreza ishvalivši Depardieua i ponudivši mu rusko državljanstvo. 'Ako Gerard želi dozvolu boravka ili rusku putovnicu smatrajmo da je to pitanje riješeno, i to riješeno pozitivno', rekao je Putin.

Povrijeđen izjavom francuskoga premijera Jean-Marca Ayraulta, koji je njegovo preseljenje u Belgiju zbog nižih poreza nazvao kukavičlukom, Depardieu je u nedjelju izjavio kako namjerava vratiti francusku, a uzeti belgijsku putovnicu.

>> 'Ne mogu to komentirati, sigurno je riječ o šali!'

Francuski dnevni list Le Monde jučer je izvijestio da je Depardieu bliskim prijateljima rekao da razmatra tri opcije da izbjegne novi francuski porezni režim; da se preseli u Belgiju gdje posjeduje kuću, preseli u Crnu Goru gdje ima poslovno ulaganje ili izbjegne u Rusiju. 'Putin mi je već poslao putovnicu', rekao je glumac u šali, prenio je Le Monde. Putin je o sporu Depardieua s vladom rekao da misli da je to rezultat 'nesporazuma'.

Depardieu je posljednji u nizu bogatih Francuza koji su najavili preseljenje u Belgiju zbog tzv. poreza na bogatstvo, odnosno povećanog oporezivanja osoba s imovinom većom od 1,3 milijuna eura u Francuskoj. Socijalistički francuski predsjednik Francois Hollande unatoč tome namjerava uvesti superporez od 75 posto na prihode veće od milijun eura.

Depardieu je dobro poznat u Rusiji gdje se pojavio u mnogim reklamnim kampanjama, a 2012. bio je među nekoliko poznatih osoba sa Zapada pozvanih na proslavu rođendana Ramzana Kadirova, čečenskog čelnika kojega podržava Kremlj.

Prošle je godine u Rusiji radio i na filmu o životu ekscentričnog ruskog svećenika Grigorija Rasputina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Koronavirus u Rusiji Rusija priznala porast broja zaraženih, najavljuje ograničavanje kretanja: "Liječnici i bolnički kreveti su spremni" Luda Rusija Putin je mačji kašalj, objavljeni pravi razlozi zbog kojih se ljudi zapravo boje Rusije